Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) statisztikája szerint az évente megtermelt élelmiszerek egyharmada kidobásra kerül, ami megközelítőleg 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent. Ezek a veszteségek azonban nemcsak a háztartásokban, hanem a termelőknél, a feldolgozóknál, a szállítóknál és a kereskedőknél egyaránt keletkeznek.
A fejlődő országokban, ahol nem fejlett a közlekedési infrastruktúra és nem hatékony a termelés, szállítás és feldolgozás, a legnagyobb veszteségek még az élelmiszerek kereskedelmi hálózatba kerülése előtt következnek be. Ezzel szemben a fejlett országok legnagyobb gondja a végső fogyasztói szinten – a háztartásokban – létrejövő pazarlás.
A háztartások ételpazarlása az Amerikai Egyesült Államokban, Európában és a fejlett ázsiai országokban a legnagyobb.
Tervezze meg a vásárlást
Mindnyájan hozzájárulhatunk a helyzet apró lépésenként történő javulásához. Az élelmiszerek kidobásának egyik oka az, hogy túl sokat vásárolunk. A háztartásokban az étel pazarlása megelőzhető azzal, ha mindig csak annyi ételt tartunk otthon, amennyit időben el is tudunk fogyasztani. Ezért jó, ha megtanuljuk megtervezni az étlapot és a bevásárlást is. A bevásárlás tervezésével elkerülheti a felesleges élelmiszerek megvásárlását. Éppen a meggondolatlan nagy bevásárlások, az akciós áruk megvétele okozza, hogy több ételt visz haza, mint amennyit képes elfogyasztani, s ezután az étel a szemétben végzi.
Mit kell a hűtőszekrénybe tenni?
A következő terület, ahol hibázhatunk, az élelmiszerek tárolása, ami szintén azok kidobásához vezethet. Nem minden gyümölcs és zöldség alkalmas arra, hogy hűtőben tároljuk. Például nem tartozik a hűtőbe a:
Ezzel ellentétben, ha az érett gyümölcsöt még tovább frissen akarjuk tartani, a hűtőben meghosszabíthatjuk az élettartamát. Vigyázni kell a műanyag csomagolásban tárolt élelmiszerekkel is, főképpen a friss kenyeret, és némely gyümölcs- és zöldségfélét illetően. A meleg és a nedves környezetben ugyanis gyorsan elszaporodnak a penészgombák és az étel gyorsan megromlik. A hűtőben nagyon sok friss élelmiszert tárolunk, ezért tudnunk kell, hogy a hűtőszekrény megfelelő belső hőmérséklete maximálisan 4 Celsius fok. Ennél magasabb hőmérsékleten az ételben elszaporodnak a baktériumok és fennáll a veszély, hogy az étel gyorsabban romlásnak indul.
A hűtőszekrény megfelelő belső hőmérséklete maximálisan 4 °C.
A hűtőszekrény tartalmát ellenőrizze minden nap
A hűtőszekrény és a kenyértartó tartalmát ellenőrizze naponta. Figyelje a hűtőben tárolt élelmiszerek szavatosságát és állagát, hogy időben eldönthesse, melyiket fogyasztja el. Ez könnyen megy, ha nem tömi meg a hűtőt. Megközelítőleg három havonta egyszer nézze át a fagyasztót és fél évente egyszer a kamrában tárolt élelmiszereket is. Mindig csak annyit főzzön, amennyit elfogyaszt. Maradék élelmiszerekből készült ételekre A Hello Tesco oldalán is talál ötleteket és recepteket.