Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:

A paszternák földes ízű, és Európában édesítőszerként használták, mielőtt a nádcukor megjelent az 1800-as években. Válaszd a kisebb paszternákokat, mivel a nagyobbak valószínűleg kevésbé édesek. A hűtőszekrényben akár egy hétig is elállnak. A paszternák nagyszerűen kiegészíti a kiadós vegetáriánus főételeket, amelyeket a vegetáriánusok és a húsevők egyaránt imádni fognak – ilyen lehet egy kellemesen sós sárgarépa-paszternák sütemény vagy egy fűszeres, harissa pasztás, zöldséges sült ételben. Ha izgalmas köretet keresel, próbáld ki a sárgarépa-paszternák dauphinoise-t.

Ez a színes gyökérzöldség zseniálisan sokoldalú – nyersen vagy főzve is fogyasztható, és édes és sós ételekben egyaránt kitűnő. A sárgarépa jellemzően lila volt 16. század végéig, amikor a ma is ismert narancssárga fajtát holland földművesek nemesítették. Reszeld sárgarépás, köményes, mogyoróvajas, zöldséges hamburgerbe, próbáld ki a sült, fűszeres sárgarépát egyszerű köretként, vagy készíts egy színes sárgarépás, gyömbéres és kurkumás levest egy melengető hétköznapi vacsorához. Legyen a „főszereplő” zöldség ebben a színes karácsonyi ételben – főzd juharszirupban, tamari szószban és balzsamecetben, majd rétegezd tésztaalapra helyezett mogyoróhagymákra, mielőtt aranybarnára és csodálatosan ropogósra sütnéd.

Az édesburgonya rizsesen és finoman édes, így ideális pürésítéshez, sütéshez vagy hasábburgonyának. Ha egy egyszerű vacsorára vágysz, amellyel a legtöbbet hozhatod ki az édesburgonyából, egy egyszerű gnocchi megfelelő választás. Ha elkészült, csorgass rá egy kevés fűszeres, pirított vajat – biztosak vagyunk benne, hogy ezt a vegetáriánus ételt újra és újra elkészíted majd. Készíts egy adag fűszeres édesburgonya levest, egy ízletes vegán ételt a téli hideg távol tartására. Vagy talán egy olyan pitére vágysz, ami minden falatban gazdag az ízekben? Akkor egy misós édesburgonya-pite ropogós hagymával enyhíti majd az éhségedet. A miso umami ízt, a ropogós hagyma pedig kellemes texturát kölcsönöz az ételnek.

Az ékszerszerű gránátalmamagok rendkívül sokoldalúak, és egy kis édességet kölcsönöznek minden ételnek, amihez hozzáadjuk őket. Válaszd a sima, fényes héjú gránátalmát, amely nehezebb a méretéhez képest – azok lesznek az igazán lédúsak. A magok eltávolításához vágd félbe, és egy fakanállal ütögesd a gránátalma hátulját egy tál felett. Szórd a gránátalmamagokat színes díszítésként salátákra, tagine-okra és köretekre, de önmagukban is nagyon finomak. Készíts szép, fehércsokoládés karácsonyi rönktortát vagy egy habzó, alkoholmentes, áfonyás-gránátalmás puncsot.

A fehérrépa klasszikus téli zöldség, amelyből az évnek ebben a szakában bőségesen kínálat van. A téli fehérrépa borsos ízű, amely tökéletes a melegengető rakott ételekhez, pörköltekhez és egyszerű egytálételekhez. Ha valami különleges, de egyszerű vegetáriánus ételre vágysz, reszeld egy ropogós tócsnira, és tálald fűszeres majonézzel. Dobd fel az ebédedet egy tavaszi bárány- és gyökérzöldségsalátával. Vagy készíts finom vacsorát fehérrépapürével és lédús, sült marhahússal.

A citrusfélék élénk színekkel dobják fel a téli asztalokat, a satsumáknak és a mandarinoknak pedig novemberben és decemberben van az igazi szezonja. Tökéletesek uzsonnára és egyszerű nassolnivalóként, de ezek a lédús gyümölcsök főzéshez is kitűnőek. Készíts színes proseccós, mandarinos, piros bogyós gyümölcsös sorbetet a következő bulira, szeleteld és tedd forralt vermutba egy karácsonyi koktélhoz, vagy kínáld meg a vendégeidet egy lenyűgöző mandarinos gin-tonikkal.

Ez a szoros levélzetű, vöröses, lilás káposztaféle ropogós, borsos ízű. A főzés során megőrizheted a színét egy csipet ecet hozzáadásával a legélénkebb eredmény érdekében. A vöröskáposzta nyersen is finom – tépkedd le a leveleket, mielőtt káposztasalátákhoz és salátákhoz adnád, például egy élénk színű, tahini öntetes, vöröskáposzta és kelkáposzta salátához. Tálald a vöröskáposztát kakukkfűvel és köményes vajjal egy vasárnapi sült mellé, vagy próbáld ki a sült vöröskáposztát szalonnával és burgonyapürével egy kiadós téli brunchhoz.

A friss tormagyökér finoman csípős ízt kölcsönöz az ételeknek. Bár hagyományosan egy krémes szószban fogyasztjuk marhahús mellé, a torma jól illik a halakhoz és az olyan zöldségekhez is, mint a cékla. A tormát a főzés végén add az ételhez, hogy megőrizze erőteljes ízét. Használd egy ropogós, burgonyás, tormás és újhagymás tócsnihoz, egy alternatív köretként.

Az édes és földízű, gyönyörű, élénk lila színű cékla rendkívül sokoldalúan használható. A céklával való főzés után azonnal moss kezet, mivel a lila leve foltot hagyhat az ujjaidon. Add a céklát számos ételhez – süss belőle egy merész céklás tarte tatint karácsonyra, vagy ha valami egyszerűbbre vágysz, próbáld ki egyszerű előételként a céklás carpacciót. A hétköznapokra pedig próbálj ki egy egyszerű tőkehalas, lencsés és céklás tepsis sütit, amely 30 perc alatt elkészíthető.