Egészséges életmód Relaxáció Már februárban megkezdődnek az első kerti munkák

Az éghajlattól és az időjárástól is függ, lehet-e már gyakrabban serénykedni a kertben. A délen fekvő területeken már gondoljon arra, hogy nemsokára megkezdődnek az első kertben töltött hétvégék. Ez már akkor is előfordulhat, amikor a talajt és fákat még hó borítja. A fákról a sok havat le kell rázni, nehogy a hó súlya alatt letörjenek az ágak. A nehéz hóréteg az üvegházat is károsíthatja.  A hóréteg egyenletes elosztásával az ágyásokon azonban biztosíthatja azok nedvességét, amikor a hó tavasszal elolvad.


A zöldséges kertben vessen ellenállóbb növényeket

Már február végén elvetheti az ágyásokba az első zöldséget.  Amikor az első tavaszi eső megáztatja a földeket, az elültetett magvakból korábban lesz termés. Fennáll azonban a kockázat, hogy a kihajtott növénykéket tönkreteszi egy kései hó, vagy a talajmenti fagyok.

Először  porhanyósítsa a földet, egyengesse el a felületet és jelölje ki az ágyásokat.

Február végén vessen és ültessen:


A melegágyba és üvegházba vagy fóliába ültessen:

 

Ha fagyveszély van, ne feledje el betakarni a növényeket nem szőtt vászonnal vagy ágakkal.

Nálunk mindent megrendelhet online is!

A gyümölcsfákat februárban metssze, ápolja és öntözze

A februári kertben a gyümölcstermelőknek bőven akad munka. A fagyos talaj felengedése után ültesse ki az új gyümölcsfákat. Vágja le a fák, bokrok és a szőlő elhalt és beteg ágait még a rügyek megjelenése előtt, amikor  a hőmérséklet már nem csökken -10 °C alá.  A csonthéjasok metszését azonban hagyja későbbre. A gyümölcsfák és szőlő szemzését végezze két főhajtásra. Az öreg fakérget kaparja le, ritkítsa a fák koronáit és ha nincs fagy, öntözze meg a fákat és a cserjéket. A barackfákat permetezze meg levélfodrosodás ellen.


A díszkert is odafigyelést igényel

Már februárban gondoljon kertjének szépségére és ápolja virágágyásait , sziklakertjét.  Amikor már elolvadt a hó és nincsenek fagyok, napsütéses időben vessen, ültessen és öntözzön.

 • Vessen:
  • petúniát
  • muskátlit
  • begóniát
 • Ültessen:
  • évelőket
 • Öntözze a:
  • puszpángot
  • rododendront
  • ciprusfenyőt
  • örökzöld fákat és bokrokat

Az áttelelt évelők száraz ágait  és leveleit vágja le. A díszcserjéket és füveket is metssze meg.

A rózsákat csak az aranyeső kivirágzása után metssze meg.

A növényeket úgy ültesse, hogy egész évben gyönyörködhessen bennük


A gyepnek jót tesz a meszezés

Februárban a gyep gondozása is megkezdődik. A meszezéssel növeli a talaj pH értékét és megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a talajból. Meszezés után a füvet egy hónapig ne trágyázza.  Az első kaszálást akkor végezze, amikor az aranyeső virágzik.


A talajnak adjon tápanyagot a komposztból

Ha nem volt ideje bedolgozni a komposztot a talajba ősszel, tegye meg ezt most. Az érett komposztot tegye a fák és bokrok tövéhez és az ágyásokra. A komposztot felhasználhatja a vetési szubsztrátumok előkészítésére is.

Már februárban megkezdődnek az első kerti munkák


Az üvegház és a melegágy több munkabefektetést igényel

Ahhoz, hogy az üvegház és a melegágy teljesítse küldetését, elegendő fényt kell áteresztenie. Ez biztosítja, hogy a növények nem nyúlnak a magasba és nem tartalmaznak káros nitrátokat, melyek  akkor rakódnak le a növényekben, ha nincsenek biztosítva a kellő fényfeltételek. Ezért alaposan mossa meg az üvegház és melegágy üvegtábláit és tisztítsa meg a szennyeződésektől,  mohától.  Az új melegágyba tegyen új réteg humuszt és kb. 25 cm vastag földet.  

Az elkészített üvegházba és melegágyba elvetheti a spenótot, salátát, retket, póréhagymát, a fűtöttbe a zellert, paprikát, brokkolit is. Ne feledkezzen el a rendszeres szellőztetésről a gombák, penészgombák és baktériumok elszaporodása miatt.

Amennyiben a növényeket fóliában termeszti, ellenőrizze, hogy a tél folyamán károsodott-e, ha kell, cserélje ki. Ön is azok közé a kertészek közé tartozik, akik télire elrakják a fóliát? Februárban itt az idő újra felállítani.  


Ellenőrizze az átteleltetett növényeket és termést, csíráztassa a burgonyát

Ellenőrizze az átteleltetett muskátlikat, fuksziákat és oleandert. Távolítsa el az elhalt és károsodott részeket, vágja le az öreg hajtásokat és a megöntözött növényket tegye világos helyre.

Szellőztesse ki a helyiséget, ahol a tavalyi termést tárolja és ellenőrizze azt. Dobja ki a rohadt gyümölcsöket és zöldségeket, s ha nagyon kiszáradt, permetezze meg vízzel.

A ládában levő burgonyát szórja be földdel, hogy csírázzon.


Az erkélyen is várja Önt a munka

Amennyiben kertje az erkélyre korlátozódik, készítse fel a tavaszi szezonra a cserepek megtisztításával és fertőtlenítésével. A fent említett zöldségeket elvetheti egy erkélyládába és az ablak mögött nevelheti a palántákat. Megvásárolhatja a szubsztrátumot, ellenőrizheti a kerti szerszámokat, eltakaríthatja a téli széllel befújt leveleket, megtisztíthatja a polcokat.


Forrás: Urobsisam.sk, izahradkar.sk, lepsiebyvanie.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása