Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Magának a lenmagnak, amiből a lenmagolajat kinyerik, is rengeteg felhasználási formája és pozitív egészségügyi hatása létezik. Segíthet például a krónikus székrekedésen, egyébként pedig ártalmatlan, és nem vezet függőséghez folyamatos használat után sem.
A sajtolt lenmagolajnak nagyon jellegzetes, a diófélékhez hasonló íze van, egyébként létezik szűz és finomított formában és kapszulaként is.
A lenmagolaj kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, valamint fogyasztását szokták javasolni azoknak is, akik szívbetegséggel küzdenek. Segítheti az emésztést, a test gyulladásos folyamatainak visszafordítását, lassíthatja a rákos sejtek növekedését és jótékony hatással van a bőr állapotára.
A lenmagolajról érdemes tudni, hogy alacsony a hőállósága. Az olyan alacsony hőálló képességű olajok használatánál, mint a lenmagolaj vagy a mákolaj, oda kell figyelnünk, hogy ne tegyük ki őket magas hőmérsékletnek, mert gyúlékonyak. Sütéshez ne használjuk! A gyulladási pontot meghaladó hőmérsékletnél az olaj elkezd párologni, érződik a jellegzetes illata, valamint értékes összetevői veszítenek tápanyagtartalmukból.
A lenmagolaj, akárcsak a kenderolaj, nagyon hasznos és egészséges magas omega-3 tartalma miatt. Minőségét tovább megőrzi, ha hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk, és minél gyorsabban felhasználjuk. Felbontás után tartsuk hűtőben, és maximum 14 napon belül fogyasszuk el.
A lenmagolaj, a mák- és kenderolajhoz hasonlóan, a hidegtálak, sütés, főzés nélküli ételek elkészítéséhez a legjobb. Remekül feldobja bármelyik salátát, de locsolhatunk belőle sült zöldségekre, és hozzáadhatjuk szószokhoz is.
A különböző olajokat rengetegféleképpen fel lehet használni, nincs ez másként a lenmagolaj esetében sem.
Ne vásároljunk őrölt lenmagot, mert a belőle kisajtolt értékes olaj gyorsan megromlik vagy elpárolog. Mindig törjük össze a lenmagot saját kezűleg közvetlenül a felhasználása előtt. Naponta 3x2 evőkanállal fogyaszhatunk belőle, de akár elkeverhetjük túróban, joghurtban vagy smoothie-ban. A lenben található rost segít kitisztítani a szervezetünket.
Az egész, őröletlen magok felhasználhatóak akár salátákhoz, levesekhez, otthon sütött kenyerekhez és házi kekszekhez is.
Smoothie: Adjunk 2-3 evőkanállal lenmagot vagy olajat a smoothie-nkhoz, amivel még egészségesebbé varázsolhatjuk kedvenc reggeli italunkat.
Granola: Gazdagítsuk a házi granolánkat egy kis lenolajjal vagy őrölt lenmaggal, és elvezzük a rengeteg jótékony hatását.
Sütemények és kekszek: Készíthetünk egészséges süteményt különböző magvakat és vizet felhasználva. Természetesen a lenmag sem maradhat ki a sorból!
Öntsük össze a lenmagot egy kis vízzel és pihentessük fél óráig. Ezután egy zselészerű masszát fogunk kapni, ami kiválóan összetartja majd a kekszet. Közben süssük meg a többi magot (kender, szezám stb.) egy kis chilivel megfűszerezve, valamint adhatunk hozzá köményt, kurkumát vagy egyéb más gyógynövényeket. Csak óvatosan pirítsuk, nehogy megégessük a magokat! Keverjük össze ezeket a zselés lenmaggal, majd az egészet öntsük bele egy tepsibe. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra és rakjuk be a masszát. Süssük addig, amíg aranybarna színe és ropogós állaga nem lesz. Ha kihűlt, törjük a kekszet kisebb darabokra. Fogyasszuk maximum egy hónapig, és tároljuk légmentesen záródó edényben.
A lenmagból víz hozzáadásával zselés masszát képezhetünk, ami remek helyettesítője lehet a tojásnak, így használható vegán fogások elkészítéséhez. A művelet felgyorsítható, ha meleg vízzel keverjük a magot.
Milyen arányban használjuk? 1 evőkanál lenmag zselé = 1 tojás.