Egészséges életmód Fitt életmód Kitűnő heti méregtelenítő étrend a test tisztítására

A méregtelenítő hét a szerdai nappal kezdődik. Miért? Ezt táplálkozási tanácsadónk Zuzana Pavelková Šafářová mondja el  „A méregtelenítő étrend célzatosan kezdődik szerdai napon. Ez a legnehezebb  „levesnapok“ időzítése miatt van így.“ Azok a napok, amikor a minimális mennyiségű energiát és cukrokat fogyasztjuk, jobban igénybe veszik a pszichikát, az ember ingerültebb lehet és ez nem kellemes, ha dolgoznia kell.  „Ezeken a napokon jobb, ha nem kell munkába mennie, de azért  a tévé előtt sem kell ülnie egész nap. Nagyon ajánlott a nem megerőltető mozgás, mint pl. séta a természetben, amikor nem emelkedik a pulzusszám,“ ajánlja a méregtelenítő étrend összeállítója. A levesnapot akár három napig is tarthatja, ha bírja.

Kitűnő heti méregtelenítő étrend a test tisztítására

A méregtelenítés során fogyasszon naponta legalább 2 liter vizet és teát


SZERDA

REGGELI

Zabpehely almával, dióval és fahéjjal (200 g), 1295 kJ

  • 20 g finom zabpehely
  • alma
  • kisebb marék dió vagy pekándió (20 g)
  • csipetnyi fahéj

Reszelje meg az almát, adja hozzá a többi hozzávalót, keverje össze és 10 percig pihentesse, hogy a zabpehely magába szívja az almalevet és megpuhuljon.


TÍZÓRAI

Avokádós-tojásos krém kovászkenyérrel, 1221kJ

  • egy szelet kovászkenyér
  • ¼ avokádó
  • ½ főtt tojás
  • só, fűszerek, tetszés szerint csipetnyi chilli
  • citrom- vagy limelé
  • 2 cherry paradicsom

Mindezeket botmixerrel keverje simára. Kovászkenyérrel és paradicsommal tálalja.


EBÉD

Meleg zöldségsaláta szezonzöldséggel (250 g), 1304 kJ


UZSONNA

20 g dió, 574 kJ


VACSORA

Babgulyás rizzsel, sárgarépával és savanyított zöldséggel (250 g), 1586 kJ

  • ½ hagyma
  • ½ sárgarépa
  • 50 g Hokkaido vagy vajtök
  • 1 kisebb bögre bab
  • 1 dcl zöldséglé vagy víz
  • 1 EK olaj
  • tejföl
  • só, fűszerek
  • 1 TK pirospaprika
  • majoránna
  • gyömbér
  • párolt rizs (1 gombóc)
  • savanyított zöldség, pl. káposzta


Jó, ha a babot egy nappal hamarább vízbe áztatja és friss vízben megfőzi (ha felfúvódást okoz, tegyen a vízbe egy kis ánizst, vagy édesköményt). Konzerv babot is használhat, de ezt már nem kell beáztatni. A hagymát vágja nagyobb kockákra, a sárgarépát csíkokra, a tököt 1 cm-es kockákra. Olajon pirítsa meg a hagymát, sózza meg, adja hozzá a sárgarépát  és a tököt, szórja meg pirospaprikával és öntse fel a zöldséglével. A zöldséget párolja puhára. Az utolsó 5 percben adja hozzá a főtt babot és főzze át. Ízesítse sóval, majorannával, gyömbérrel, tejföllel és forralja át. Rizzsel és savanyított zöldséggel tálalja.

ÖSSZENERGIA - 6 000. kJ


CSÜTÖRTÖK

REGGELI

Almás-banános smoothie fahéjjal és gyömbérrel, 536 kJ

  • 1 közepes alma
  • 1/2 banán
  • víz
  • 1/2 kanál chia mag
  • fahéj
  • kisebb darab gyömbér

A chia magokat 30 percre áztassa vízbe. Az almát hámozza meg, magházát vegye ki. Mindezeket mixelje el a vízben, melyben a chia magok vannak. Díszítse fahéjjal.


EBÉD

Sült burgonya céklával és kecskesajttal (200 g), 1185 kJ

A burgonyát és a céklát héjában főzze meg, majd hámozza le. A karikákra vágott zöldségeket felváltva rakja egy sütőtálba. Öntse le a tejföl, tojás és fűszerek keverékével. Tetejére tegyen sajtot és rövid ideig süsse.


VACSORA

Sült pisztráng fűszernövényekkel és zöldségsalátával  (350 g), 1916 kJ

  • 200 g pisztráng
  • fűszernövények ízlés szerint
  • paradicsom
  • salátalevelek
  • 30 ml fermentált almaecet
  • 5 g méz

A pisztrángot szórja meg a fűszernövényekkel és süsse meg a sütőben.

Ezalatt az ecetből és mézből készítse el az öntetet. A paradicsomot és salátát szeletelje fel, öntse rá az öntetet és tálalja a pisztránggal.


ÖSSZENERGIA - 3637 kJ


PÉNTEK

REGGELI

Böjti almakása (150 g), 356 kJ

  • 1 alma, legjobb a "Delicius" vagy  "Jonatán" fajta
  • 1/3 kiskanálnyi darált fahéj
  • csipetnyi darált szegfűszeg

Az almát mossa és hámozza meg, majd reszelje le. Egy edényben kevés vízzel párolja meg. Adja hozzá a fahéjat és a darált szegfűszeget – nemcsak illata, de elsősorban egészségre gyakorolt hatása miatt.


EBÉD

Rizottó (250 g), 1330 kJ

  • 50 g rizs (legjobb a Basmati)
  • zöldség erőleves, legjobb a házi
  • zöldség (pl. sárgarépa, brokkoli, borsó, kukorica, ...), lehet fagyasztott is
  • só, fűszerek
  • olaj

Az olajon pirítsa meg a zöldséget. A fagyasztott zöldséget először gőz felett olvassza fel. Egy másik edényben a rizst pirítsa meg olajon. Adja hozzá a zöldséget és öntse fel az erőlevessel. Sózza és fűszerezze. Főzze puhára.


VACSORA

Sült édesburgonya tejfölös dippel (250 g), 1088 kJ

A burgonyát mossa meg, a héját hagyja rajta és vágja négyzetekre. Egy sütőpléhet béleljen ki sütőpapírral és rakja rá a burgonyát, kenje meg olajjal, sózza, fűszerezze. Előmelegített sütőben 185˚ C –on a darabok méretétől függően 30 - 60 perc alatt süsse puhára.

Ezalatt a finomra vágott hagymát alacsony hőfokon pirítsa aranysárgára, vegye ki a tepsiből és egy tányéron hagyja kihűlni. Ezután keverje hozzá a tejfölt, sót és a fűszereket.


ÖSSZENERGIA - 2774 kJ


SZOMBAT

REGGELI, EBÉD ÉS VACSORA

Méregtelenítő zöldségeleves (250 g), 470 kJ

A levesnapot akár három napig is tarthatja

ÖSSZENERGIA - 1410 kJ


VASÁRNAP

REGGELI

Zöldséglé, 250 kJ

  • 6 levél kelkáposzta
  • 2 levél káposzta
  • ½ uborka
  • 2 zellerszár
  • 1 cm gyömbér
  • ½ citrom
  • ½ alma, ha lehet akkor zöld

A zöldséget mossa meg, a citromot hámozza le és tisztítsa meg a hártyáitól, az almát is hámozza meg és vágja ki a magházát. Mindezeket mixelje össze.


TÍZÓRAI

Mandulával töltött datolya, 360 kJ

A datolyába a mag helyére tegye a mandulabeleket.


EBÉD

Rizs párolt bimbós kellel és sárgarépával (250 g), 1330 kJ

  • 50 g rizs, lehetőség szerint Basmati
  • 4 fej bimbós kel
  • 1 kisebb sárgarépa
  • vegyes friss zöldség
  • 1 EK olívaolaj

A zöldséget gőzben főzze meg és tálalja a főtt rizzsel. Ízesítheti sóval, fűszerekkel és fűszernövényekkel. Az ételhez kínáljon zöldségsalátát olívaolajjal.


VACSORA

Céklaleves kovászkenyérrel, 1256 kJ

  • 75 g cékla
  • 50 ml fehér joghurt
  • 3 ml ecet
  • kiskanálnyi vaj
  • 1 tojás
  • só, fűszerek
  • víz
  • egy szelet kovászkenyér

A hámozott és nyers céklát reszelje le és sós vízben főzze meg. Amikor megpuhult, keverje bele a joghurtot, melyben elkeverte a tojást, az ecetet és a vajat. A levest még főzze rövid ideig és ízesítse.


ÖSSZENERGIA - 3200 kJ


HÉTFŐ

REGGELI

Házi sült müzli fehér joghurttal, 912 kJ

  • 30 g házi müzli dióval, magvakkal és szárított gyümölccsel
  • 150 g fehér joghurt


TÍZÓRAI

Céklás-gyümölcsös fresh, 280 kJ

  • 150 g cékla
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g alma

A hozzávalók levét préselje ki és a friss levet lassanként igya meg.


EBÉD

Puliszkás pizza zöldséggel és sajttal (250 g), 1228 kJ

  • 65 g puliszka
  • 50 g cukkini
  • 50 g sárga paprika
  • 50 g piros paprika
  • 30 g vöröshagyma
  • 30 g sajt
  • néhány cherry paradicsom
  • 40 g paradicsompüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 g fekete olíva
  • csipetnyi aprított köménymag
  • oregánó, friss bazsalikom
  • só és fűszerek
  • olívaolaj

Készítsen sűrűbb puliszkakását. Egyengesse el egy sütőpapírral bélelt pléhen. A paradicsompürét keverje össze a fokhagymával és az oregánóval, s ezzel kenje meg a kását. Rakja rá a szeletelt zöldséget, bazsalikomot, sajtot és süsse meg.


VACSORA

Kovászkenyér füstölt lazaccal és zöldséggel (250 g), 1500 kJ

  • egy szelet kovászkenyér
  • vékony rétegnyi vaj
  • 100 g füstölt lazac
  • maroknyi rukkola
  • maroknyi cherry paradicsom


ÖSSZENERGIA - 3920 kJ


KEDD

REGGELI

Kovászkenyér  zöldséges-túrós krémmel (150 g), 1200 kJ

  • 50 g félzsíros túró
  • egy darab salátauborka és paprika
  • egy kiskanál olívaolaj
  • egy szelet kovászkenyér

Az uborkát hámozza meg, hosszában vágja félbe és közepét vájja ki. Vágja apró kockákra a piros parikával együtt. A túrót keverje ki az olajjal, ízesítse sóval, adja hozzá a szeletelt zöldséget és keverje össze.


TÍZÓRAI

Banános-áfonyás püré (120 g), 467 kJ


  • 1 banán
  • 25 g áfonya

Az áfonyát kb. 2 percig főzze egy kanálnyi vízben. Tegye hozzá a banánt és mixelje el.


EBÉD

Zöldségsaláta céklával és Feta sajttal (250 g), 1855 kJ

  • leveles saláta (lehet rukkola, vagy madársaláta  /más néven galambbegysaláta is/)
  • maroknyi dió vagy pekándió
  • közepes méretű főtt cékla
  • 1 EK olívaolaj
  • Feta sajt (kb. 1/3-nyi rész)

A céklát szeletelje nagyobb darabokra, a sajtot kisebbekre, tegye hozzá a többi hozzávalót és keverje össze.


UZSONNA

  • 20 g pekándió, 574 kJ


VACSORA

Tonhal steak főtt burgonyával (250 g), 1900 kJ

  • 150 g tonhal steak
  • 100 g főtt burgonya

A tonhal mindkét oldaláról süsse meg és tálalja a főtt burgonyával.


ÖSSZENERGIA - 6000 kJ


Forrás: Zuzana Pavelková Šafářová

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása