Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az év talán legigényesebb időszaka az adventtől karácsonyig tartó időszak. Nem csupán az ajándékok beszerzése miatt, hanem az alakunk szempontjából is. Karácsonyi vásárok, estélyek, családi találkozások követik egymást. Csábító édességek, puncs, forralt bor, sült húsok, rántott ételek, melyeknek nehéz ellenállni. A karácsonyt megelőző időszak azonban az egyedüllét érzésével is együttjárhat. Ilyenkor jólesik egy kis kalács, forró csoki, egy pohár bor...
Az étel a társadalmi események és találkozások fontos része és egyben eszköze is agyunk becsapására életünk nehéz pillanataiban. Az ünnepek előtt sokkal több alkalom adódik a bőséges jóllakásra és alkoholfogyasztásra, mint az egész év folyamán. Így nagyon nehéz kordában tartani testsúlyunkat. Ezért is vannak az új év első napjaiban tömve a konditermek.
„Egyértelműen meglátszik majd alakunkon, ha a karácsonyi ünnepeket a tévé előtt sütemények majszolásával töltjük. Ráadásul ettől komoly emésztési problémáink is lehetnek. A modern időkben karácsony a mértéktelen evés ünnepe lett, de nem volt ez mindig így,“ mondja Tesco táplálkozási tanácsadója.
A hívő emberek mindig négyhetes adventi böjtöt tartottak, amikor étrendjük egyszerű, elsősorban hús és alkoholmentes volt. A böjt a Szentestén tartott vacsorával zárult. Egyáltalán nem rossz ötlet a karácsony előtt tartott néhány napos böjt. Ha ezt kibírja, karácsonykor bátran elfogyszthatja a kedvenc ételét, még ha nem is annyira egészséges. Egyszóval, pocakja is "ünnepelhet", különösen akkor, ha egész évben betartotta az egészséges táplálkozás alapelveit.
Karácsonykor is lehetőség van olyan óvintézkedések megtételére, melyekkel enyhíteni lehet a mesenézés alatti torkosság vétkeit. „Első lépésben módosítanám a karácsonyi kalácsok hagyományos receptjeit. A hagyományos fehér lisztet felváltanám tönkölybúza liszttel és a receptekben jelentősen csökkenteném a cukor mennyiségét, kerülném a tömény vajas krémeket. Kipróbálnám az egészségesebb édességeket, melyek diót, szárított gyümölcsöt tartalmaznak, vagy a "RAW" kategóriába tartoznak. A hagyományos pontyot háromlépéses panír helyett másképpen is el lehet készíteni – akár sütve, vagy borpárlatban főzve. Ha mégis a rántás mellett dönt, használjon mindig új olajat és ne süsse nagyon magas hőmérsékleten. A rántott halszeleteket helyezze egy papírszalvétára, hogy a felesleges olajat beszívja. A burgonyasalátát majonéz helyett joghurttal is elkészítheti, a pontyot tálalhatja vöröshagymával, rukkolával, vagy szárított paradicsommal elkevert főtt burgonyával is. Ajánlom, hogy próbálja ki az apró Grenaille burgonyafajtát – nemcsak ízben, de emészthetőség szempontjából is jobb, mint a hagyományos fajta,“ sorolja a könnyű karácsonyi étkezés lehetőségeit Zuzana Pavelková.
A karácsony sokak számára egyben a látogatások jegyében is telik, s ezekhez a találkozásokhoz egyértelműen hozzátartozik a megvendégelés. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindent meg kell ennünk, amit vendéglátóink elént tesznek. „Azt ajánlom, hogy ne kombináljuk túl az ételeket. Az otthoni nassoláshoz az édességek mellé készítsen gyümölcsöt, szárított gyümölcsöt, mogyorót és diót, a földimogyorón és paradión kívül, mert ezek túl zsírosak. Szabad idejben sétáljon, síeljen, s ha nagyon rossz az idő, menjen úszni, vagy szaunázni – egyszóval legyen aktív. Ráadásul a karácsonyi ünnepek alatt számtalan sporteseményt és versenyeket szerveznek. Próbálja az idei karácsonyt egy kicsit másképp értelmezni és új, nem csupán ízekhez kötődő élményekben lesz része,“ mondja végül a táplálkozási szakértő.