Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A Hello Tesco az előírt receptek pontos betartását ajánlja Önnek, de tudjuk, hogy az életben néha olyan akadályokkal is meg kell küzdenünk, mint a zárva lévő bolt, a rossz időjárás, vagy egyszerűen az, hogy nincs kedvünk bevásárolni. Ne essen kétségbe, ha éppen sütni támad kedve és egy-két hozzávalóból nincs elegendő mennyiség otthon – ezek pótlására próbálja ki bevált ötleteinket!
Ezután már Ön is tudni fogja, hogy például a tojást almapürével, a lisztet pedig darált zabpehellyel is pótolhatja.
Ezek az ötletek azok számára is hasznosak lehetnek, akik speciális étrend szerint étkeznek, például a lisztérzékenységben, a laktózintoleranciában szenvednek és olyanoknak is, akiknek problémát okoz a magas koleszterinszint vagy az erjesztőgomba-kultúrák.
A kezdőknek segíthetnek sütési ötleteink
Köztudott, hogy a sütőpor szódabikarbónával pótolható, de ehhez még borkősavat is keverhetünk, mégpedig a következő arányban:
Mivel pótolható a tojás?
Sokan úgy gondolják, hogy sütésnél a tojás egyszerűen semmivel sem pótolható — egyrészt jellegzetes íze miatt, másrészt pedig azért, mert az egyes hozzávalókat megköti és összetartja. Ezzel ellentétben aránylag könnyű pótanyagot találnia:
Sok sütemény receptjének tartozéka az étolaj, de vannak olyanok, akik a főzéshez kókuszolajat használnak és rántott ételeket sem fogyasztanak, így nem vásárolnak étolajat. Sütésnél sokan vajjal helyettesítik, de rántott ételek készítésekor ez nem jó ötlet. A vaj és a margarin gyorsan átforrósodik és ezért jobb, ha ezeknél még egészségesebb megoldást választ:
Amennyiben az élesztő hatását szeretnénk pótolni, oda kell figyelnünk, hogy a tésztában létrejöjjön az alapreakció – a szén-dioxid képződése (mely a tésztában a légbuborékok képződéséért felelős). A tésztát általában meleg helyen kelesztjük, de ezekkel a hozzávalókkal erre nincs szükség, ráadásul egyenesen a sütőbe tehető.
Nem bízik a pót-nyersanyagokban? A biztonság kedvéért vegyen tartalékba egy csomag szárított élesztőt. A csomagoláson fel van tüntetve a liszt mennyiségéhez szükséges élesztőmennyiség, és a kelesztéssel kapcsolatos ajánlások is.
A fehér liszt fogyasztása számos embernek jelent problémát, ezért igyekeznek mással pótolni. A Tesco alkalmazkodik a vásárlók igényeihez és többfajta lisztet kínál. A konkrét desszertek és kenyerek receptjeinél keressen bátran olyanokat, melyek másfajta lisztet tartalmaznak. Előfordulhat, hogy egy másfajta liszt állaga miatt másképpen viselkedik a tésztában és ezért a tészta kelesztési ideje is más lesz, mint a fehér liszt esetében.
A fehér cukrot ma már sokféleképpen igyekszünk helyettesíteni, mivel tudjuk, hogy egészségtelen. Az édes ízt számtalan édesítő pótolhatja, de sütéskor a cukor állagát már nem olyan egyszerű pótolni. Az egészségesebb édesítés érdekében a következő lehetőségek közül választhat.
Ezeket a hozzávalókat számtalan sütemény elkészítéséhez használjuk. Sokszor hiányoznak a hűtőből, mivel rövidebb a szavatossági idejük. Ilyenkor jól jön, ha tudja, hogy:
Forrás: www.healthline.com, www.cookiesandcups.com, www.browneyedbaker.com, www.prostreno.cz