Egészséges életmód Egészség Megfelelő étrenddel legyőzheti az acidózist

Acidózisról akkor beszélünk, ha a vesék és a tüdő nem képes kiegyenlíteni a pH-t, ami a szervezet elsavasodását jelenti. Acidózis esetében a vér és a többi testszövet savtartalma magas. A vér pH értéke ekkor 7,35 alá csökken(7 - neutrális) és a szervezet túlsavasodott.  

Legtöbb esetben a túlsavasodás oka a túlhajszolt életmód. A sietve elfogyasztott étel és a gyors rágás kevesebb nyáltermelést eredményez, normális esetben a nyál savtalanítja az elfogyasztott ételt. Az acidózishoz a szénsavas italok is hozzájárulnak (kóla és ásványvizek).

Testünkben különböznek az egészséges pH értékek
A vér pH értéke testünk minden sejtjére kihatással van.  Szabályos működésük  megbomlik, amikor hosszantartó savas környezetnek vannak kitéve,  ez sok súlyos megbetegedéshez vezethet, mint a visszerek, szélütés, cukorbetegség, vagy infarktus.

A szervezet egészséges pH értékei a következők:

  • a vér pH értéke 7,35 - 7,45
  • a vizelet pH értéke 4,6 - 8,0
  • a nyál pH értéke 7,0 - 7,5

A szervezet elsavasodását  laboratóriumi vizsgálattal, vagy akár otthon is ellenőriztetheti. A gyógyszertárban vett lakmuszpapírokkal mérje meg a vizelet pH értékét. Ha a mért érték 4,6  és 8 között van, a pH normában van.

Elsavasodott a szervezete?

Az elsavasodott szervezet kevésbé ellenálló a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Testünk különböző módon igyekszik megszabadulni a savaktól – például a bőrön keresztül, ami pattanásokkal és más bőrproblémákkal nyilvánul meg. A nátha és a váladékok képződése a másik forma, mellyel igyekszik a savaktól megszabadulni .

Az esetleges túlsavasodás jele lehet a :

  • fejfájás
  • álmatlanság
  • fáradtság
  • depresszió
  • emésztési problémák
  • bőrproblémák (gombák, ekcéma)
  • ízületi gyulladás
  • a víz visszatartása
  • izomfájdalom

Hogyan szabaduljunk az elsavasodástól?

A szervezet túlsavasodása legyőzhető az étrend megváltoztatásával és megfelelő folyadékpótlással. Kerülje az édesített és szénsavas italokat, az alkoholt és igyon sok tiszta vizet, zöld teát, gyümölcsteát és zöldséglevet.

Az étrend varázslatának titka a savasító és lúgosító ételek helyes kombinációjában rejlik. A lehető legnagyobb métékben korlátoznia kellene a savas ételeket, ezzel ellentétben pedig túlsúlyban kellene lenniük és a lúgosító ételeknek.

Leginkább savasító élelmiszerek:

  • tejtermékek,
  • cukor,
  • búzaliszt és a belőle készült termékek,
  • hús,
  • alkohol
  • kávé és a fekete tea

Leginkább lúgosító élelmiszerek:

  • gyógynövények
  • spenót
  • brokkoli
  • zöldségsaláták
  • csírák
  • mandula
  • tengeri moszatok
  • szója,
  • tojássárgája

A kiegyensúlyozott étrendet egészítse ki rendszeres mozgással a szabadban.

forrás: books.google.cz, soluna.sk, zdravie.sk


Publikálva: 10 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!

Szeretettel tálalva

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!