Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Előfordult már, hogy egy ízetlen dinnyét vitt haza? Hányszor volt már csalódott egy görögdinnye felvágása után? Néhány egyszerű ötletnek köszönhetően érett, lédús és édes dinnyét vihet haza. Elsősorban 5 jelre figyeljen:
A dinnye nagyságának nincs jelentősége
A dinnye csaknem 90% vizet tartalmaz és úszna, ha egy vízzel telt edénybe tenné. Ha nem tudja eldönteni, hogy két egyforma fajtájú és nagyságú dinnye közül melyiket válassza, ezt a kérdést eldönti egy súlybecslés.
A „minél nagyobb, annál jobb“ elv ne legyen szempont. A dinnye nagysága a fajtától függ. Vannak olyan görögdinnyék, melyek csak 2 – 3 kiló súlyt érnek el, de olyanok is, melyeket súlyuk miatt nem hazavinni, de hazaszállítani kell.
Tudta, hogy...
... a dinnyéknél is megkülönböztetjük a „fiúkat“és a „lányokat“?
A gömbölyűbb „lánytermések“ édesebbek.
A dinnyehéj legyen sértetlen
A görögdinnyéknek különböző az alakjuk, súlyuk és a héjuk színe. A dinnyehéjnak függetlenül attól, hogy világos, sötét, csíkozott, vagy foltos, sértetlennek és fényesnek kell lennie.
Az érettségéről a dinnyén levő sárga folt árulkodik
A dinnyén levő világos folt nem azt jelenti, hogy itt a dinnye éretlen. Ez az a hely, ahol a földdel érintkezett, tehát nem sütötte a nap. Éppen ez a rész mond legtöbbet arról, mi rejtőzik a dinnye belsejében. Minél sötétebb a dinnyén levő sárga folt, annál jobb. Ez azt jelenti, hogy a dinnye elegendően ideig volt a napon és nem volt korán leszedve.
Száraz szár – nedvdús dinnye
Annak a dinnyének a szára, mely természetes módon a földeken ért be, kiszáradt. Ez a termelő számára is annak a jele, hogy a termés beérett és le lehet szedni. Gyakran előfordul azonban, hogy a dinnye érését a termés 360 fokos megfordításával gyorsítják. A csavart, vagy zöld szárú dinnyét inkább ne vásárolja.
Milyen legyen a hangja egy dinnyének? Kongó!
A dinnyevásárlásánál talán a kopogtatás az egyik leggyakrabban használt trükk. Kopogtassa meg a dinnyét, és ha nem hall semmilyen visszhangot, a dinnye még éretlen. Ha belülről kongó, üreges hangot hall, a dinnyét nyugodtan a bevásárlókosarába teheti.
A sárgadinnye érettségét elárulja az illata
Ne féljen megszagolni a dinnyét. Édes ízéről a szaga is árulkodik. A sárgadinnyét illata szerint válassza ki. Minél jobban illatozik, annál ízletesebb.