Maradékok Hogyan tartsa a lehető legfrissebben a zöldségeket, gyümölcsöket

Teljesen mindegy, hogy otthon termeszt zöldséget, gyógynövényeket vagy inkább megvásárolja, fontos tudnivaló, hogyan érdemes tárolni őket. Nem csak jobb minőségű és frissebb állagú lesz a megfelelően tárolt gyümölcs és zöldég, de a tápértéke is tovább megmarad. Minden tévhittel ellentétben nem kell az összes élelmiszert hűtőben tárolni, sőt, soknak még kártékony is lehet. Nézzük meg, hogyan kell gyümölcsöket, zöldségeket tárolni, hogy meghosszabbíthassa fogyaszthatósági idejüket.


A három legfontosabb tárolási elv

Ezt a 3 fontos szabályt mindenképp tartsa be, ha friss zöldségeket és gyümölcsöket szeretne:

  1. Csak szezonális zöldségeket és gyümülcsöket vásároljon az adott idényben
  2. Minden sérült részt vágjon elpakolás előtt
  3. Tárolás előtt ne mossa el, csak közvetlen fogyasztás előtt

Meddig tárolható frissen a gyümölcs és a zöldség?

Meddig tárolható frissen a gyümölcs és a zöldség?

Gyógynövény "jó ha tudja":

Amennyire nekünk embereknek vannak preferenciáink, úgy a növényeknek is. Ha spirálban szeretnénk növényeket termeszteni fontos előtte átgondolni, hogyan rendezzük őket. Legalulra azok a növények kerüljenek, amelyeknek nedvességre és semmiképp nem száraz környezetre van szükségük.

Mit tegyünk, miután leszüreteltük?

  1. Óvatosan öblítse le: öntse le hideg vízzel és keverje át egy tálkában, hogy megtisztítsa. Ezek után engedje le a vizet és szárítsa meg konyharuhával. Teljesen száraznak kell lenniük.
  2. Az ellenállóbb gyógynövényeket nedves papír törlőben tárolja, tegye egy műanyag tároló zsákba és helyezze a hűtőbe.
  3. A puhább növényeket tárolódobozban, egy kevés vízzel az aljában tároljuk. A doboz tetejét érdemes befőttes gumival megerősíteni.
  4. A bazsalikom egyszerűen, vázában is található, szobahőmérsékleten, de ne érje közvetlen napfény.


Figyelem: gázzal teli gyümölcsök

Néhány gyümölcs jobban kedveli a magányt. Ezek a növények etilént bocsátanak ki, amely meggyorsítja az érési folyamatot. Nem azt mondjuk, hogy ez probléma, de jó ha tisztában vagyunk vele, hiszen így elkerülhetjük a túl korai romlást.

A legkönnyebben „öregedő” gyümölcsök:

Tipp: Ezeket a gyümölcsöket önmagukban tárolja, vagy olyan gyümölcsök mellé, amelyeket még érlelne.

Hideg vagy meleg?

Némelyek szeretik a hűtőt némelyek nem. Ezt a listát mindképp függessze ki otthon, hiszen bármikor jól jöhet, ha a frissen vásárolt ételt elpakolná. A legjobb, ha a hűtőre függeszti ki: hiszen így biztosan nem kerüli el a figyelmét.

Hűtő nélkül biztosan nem maradnak meg:

spárga, áfonya, mángold, meggy, kukorica, málna, borsó, spenót, eper

A hűtőben egy hétig állnak el:

borsmustár, bors, kék áfonya, kelbimbó, karfiol, klementin, zöld bab, póréhagyma, saláta, sütőtök, uborka, szőlő, mandarin, cukkíni.

2 hét a hűtőben? Ez sem probléma:

alma, articsóka, brokkoli, cékla, zeller, chili paprika, ribizli, grapefruit, citrom, lime, narancs, gránátalma, retek

2-4 nap a hűtőben:

avokádó, kiwi, mangó

5-7 nap a hűtőben:

sárgabarack, banán, nektarin, papaya, őszi barack, körte, ananász, szilva


Mi a helyzet a többi zöldséggel? Olvassa el tippjeinket!

Műanyag helyett: így marad sokáig friss a zöldség, gyümölcs

Irány az éléskamra!

Mely zöldségeket érdemes itt elhelyezni? Amelyeknek nem probléma a szárazság és a fénytelenség, de a jó szellőzés elengedhetetlen:

  • fokhagyma,
  • vöröshagyma,
  • burgonya,
  • édesburgonya


Gyökér zöldségek

A gyökér zöldégeket külön kategóriába kell sorolnunk, hiszen ők magas páratartalmat, nedvességet igényelnek. Ezeket a zöldségeket olyan „irányban” kell tárolnunk ahogyan nőnek, tehát a répát vagy petrezselymet vertikálisan, üvegben, úgy hogy a gyökeret víz érje. Ha nem is tudjuk pohárban, vagy üvegben tekerjük nyirkos papírtörlőbe mint egy virágot.


Source: seriouseats.com, wikipedia.org


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása