Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Teljesen mindegy, hogy otthon termeszt zöldséget, gyógynövényeket vagy inkább megvásárolja, fontos tudnivaló, hogyan érdemes tárolni őket. Nem csak jobb minőségű és frissebb állagú lesz a megfelelően tárolt gyümölcs és zöldég, de a tápértéke is tovább megmarad. Minden tévhittel ellentétben nem kell az összes élelmiszert hűtőben tárolni, sőt, soknak még kártékony is lehet. Nézzük meg, hogyan kell gyümölcsöket, zöldségeket tárolni, hogy meghosszabbíthassa fogyaszthatósági idejüket.
Ezt a 3 fontos szabályt mindenképp tartsa be, ha friss zöldségeket és gyümölcsöket szeretne:
Meddig tárolható frissen a gyümölcs és a zöldség?
Gyógynövény "jó ha tudja":
Amennyire nekünk embereknek vannak preferenciáink, úgy a növényeknek is. Ha spirálban szeretnénk növényeket termeszteni fontos előtte átgondolni, hogyan rendezzük őket. Legalulra azok a növények kerüljenek, amelyeknek nedvességre és semmiképp nem száraz környezetre van szükségük.
Mit tegyünk, miután leszüreteltük?
Néhány gyümölcs jobban kedveli a magányt. Ezek a növények etilént bocsátanak ki, amely meggyorsítja az érési folyamatot. Nem azt mondjuk, hogy ez probléma, de jó ha tisztában vagyunk vele, hiszen így elkerülhetjük a túl korai romlást.
A legkönnyebben „öregedő” gyümölcsök:
Tipp: Ezeket a gyümölcsöket önmagukban tárolja, vagy olyan gyümölcsök mellé, amelyeket még érlelne.
Némelyek szeretik a hűtőt némelyek nem. Ezt a listát mindképp függessze ki otthon, hiszen bármikor jól jöhet, ha a frissen vásárolt ételt elpakolná. A legjobb, ha a hűtőre függeszti ki: hiszen így biztosan nem kerüli el a figyelmét.
Hűtő nélkül biztosan nem maradnak meg:
spárga, áfonya, mángold, meggy, kukorica, málna, borsó, spenót, eper
A hűtőben egy hétig állnak el:
borsmustár, bors, kék áfonya, kelbimbó, karfiol, klementin, zöld bab, póréhagyma, saláta, sütőtök, uborka, szőlő, mandarin, cukkíni.
2 hét a hűtőben? Ez sem probléma:
alma, articsóka, brokkoli, cékla, zeller, chili paprika, ribizli, grapefruit, citrom, lime, narancs, gránátalma, retek
2-4 nap a hűtőben:
avokádó, kiwi, mangó
5-7 nap a hűtőben:
sárgabarack, banán, nektarin, papaya, őszi barack, körte, ananász, szilva
Mi a helyzet a többi zöldséggel? Olvassa el tippjeinket!
Irány az éléskamra!
Mely zöldségeket érdemes itt elhelyezni? Amelyeknek nem probléma a szárazság és a fénytelenség, de a jó szellőzés elengedhetetlen:
Gyökér zöldségek
A gyökér zöldégeket külön kategóriába kell sorolnunk, hiszen ők magas páratartalmat, nedvességet igényelnek. Ezeket a zöldségeket olyan „irányban” kell tárolnunk ahogyan nőnek, tehát a répát vagy petrezselymet vertikálisan, üvegben, úgy hogy a gyökeret víz érje. Ha nem is tudjuk pohárban, vagy üvegben tekerjük nyirkos papírtörlőbe mint egy virágot.
Source: seriouseats.com, wikipedia.org