Tippek és tanácsok Hamburger recept lépésről lépésre

A receptajánlatainkban lévő marhahúst helyettesítsd sertéshússal. A sertéshús zsírosabb, ezért burgerünk is szaftosabb lesz. Ha félsz a zsírosabb ételektől, válassz sertéscombot vagy szűzpecsenyét, mert ezekben van a legkevesebb zsír. Esetleg a darált sertéscomb és tarja 4:1 arányú keveréke is megfelel.

Hamburger pogácsa recept

A sertéshús talán megtévesztő lehet, és arra késztet, hogy zsemlemorzsát vagy áztatott zsemlét és tojást rakj bele, de ne tedd! A kitűnő sertésburgerhez csak egy megfelelő fűszerkeverék kell, ez pedig a következőkből áll:

  • kakukkfű
  • darált kömény
  • oregánó
  • pirított hagyma és fokhagyma

Hamburger pogácsa készítése

Minél tovább kevered a fűszerekkel a húst, a házi hamburger pogácsa annál nehezebb lesz, ezért a húst csak lazán szórd meg a fűszerekkel és lazán keverd össze. A masszából formázz annyi húspogácsát, amennyi burgert szeretnél készíteni, ujjaddal nyomj a közepükbe egy kisebb mélyedést és süsd ki őket. Így lesz igazán tökéletes a hamburger készítése.

Ananászos-baconös hamburger

A szalonna és az ananász egzotikus ízt ad a hamburgernek

Hogyan grillezzük tökéletesre a sertésburgert?

Feltételezzük, hogy a grillsütőt kitisztítottad és előkészítetted a következő grillezésre, gondolva arra, hogy az étel ne égjen le. Amennyiben még nem, tisztítsd meg a grillsütődet útmutatásaink szerint. Amikor a sütő kellőképpen átmelegedett, helyezd rá a húspogácsákat és fedd le. Kb. 3-5 perc múlva ellenőrizd a széleit – ha már szürkésbarna, fordítsd meg őket és grillezd további 3-5 percig. Mindig csak egyszer fordítsd meg a húsokat, nehogy szétessenek a sok forgatástól.

Ötlet: Amennyiben húshőmérőt használsz, a hús akkor sült át megfelelően, amikor belső hőmérséklete eléri a 150°C-ot.

A hamburger pogácsát zsemlével nyomkodd le

Sütés közben a hamburger pogácsa felpuffad és elveszíti lapos formáját. Ne lapítsd le forgatólapáttal, mert nem lesz laposabb és nem készül el gyorsabban. A nyomkodással csak kinyomkodod belőle az összes szaftot és nedvességet, s a végeredmény egy száraz húslepény lesz. Ezt elkerülendő sokkal jobb megoldás, ha a hamburger pogácsát a grillezés első felében óvatosan lefeded a zsemlével, mely felszívja a szaftot és a burger megtartja eredeti alakját.

Mi kell még egy jó hamburgerhez?

A hamburger házilag is könnyen elkészíthető, ha betartasz néhány egyszerű tanácsot. A húspogácsa csak egy összetevője a hamburgernek. A tökéletes hamburgerhez még szükséged lesz jó minőségű, megfelelő méretű hamburgerzsemlére, mely tartja az alakját, felszívja a szaftot anélkül, hogy elázna és kellemesen édeskés íze harmonizál a húsban lévő fűszerek ízeivel.

Az igazi hamburgerhez még 1-2 szelet sajt és mártás, ketchup vagy majonéz is tartozik, valamint ízlés szerint savanyú uborka vagy friss zöldség. Így senkinek sem tűnik fel, hogy hamburgeredben nincs egy pici marhahús sem.

Körtés hamburger kéksajttal

Burger kék sajttal és körtével

Ha szereted a házi készítésű ételeket, akkor ez a hamburger recept kiváló alap a hamburger házilag történő elkészítéséhez. A hamburger készítése egyszerű folyamat, melyhez nem kell más, csak jó minőségű alapanyag és néhány hasznos tipp. Bátran próbálkozz, hiszen a hamburger házilag is lehet épp olyan finom, mint egy étteremben!





Oldal nyomtatása
Cikk megosztása