Tippek és tanácsok Ha a mákot szereti, a mákolajat imádni fogja

A mák az egyik legősibb növény a Földön. A magjait kb. 6000 évvel ezelőtt találták meg Közép-Európában.

A mákolajat hidegen sajtolják a magokból. Fantasztikus íze, aromája van és nagyon egészséges. Világossárga színű, és kissé diós ízvilágú.

Legfőképpen a gyógyszergyártásban, a festékekben, faanyagok kezelésében használják fel, de jótékony hatással van a bőrünkre is. Köszönhetően annak a ténynek, hogy több, mint 40%-a triklinsavból áll, a mákolajnak nagyon kellemes és nyugtató érzete van a bőrön. Gyorsan regenerálja az igénybevett, érett és száraz bőrt. Lassan szívódik be, de nem hagy kellemetlen, filmes érzetet, inkább védőréteget képez.

A mákolaj döbbenetes hatásai

A mák nyugtató hatásairól ismert. Gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, E-vitaminban, kalciumban és magnéziumban. A latin neve szó szerint azt jelenti, hogy „álmot hozó”. Gyerekek számára is alkalmas.

A mákolaj nyugtató hatású a pszichére. Nyugtatja az idegrendszert, enyhíti az izomgörcsöket, enyhíti a nyaki hátfájást és segíti a neurózist. Támogatja a minőségi alvást. Gyerekek számára is alkalmas masszázskeverékekhez. Fürdetés után a csecsemőket bekenhetjük tiszta mákolajjal, vagy hozzáadhatunk néhány csepp levendulaolajat is.

Ha nem vagyunk megelégedve a hajunk vagy a körmünk minőségével, ajánlott rendszeresen fogyasztani. Nagy mennyiségű kalciumot és vitaminok kombinációját tartalmazza, amely biztosítja a kalcium felszívódását a csontokba és nem terheli az érrendszert. Hatásos a napégés ellen, valamint jó hatással van a memóriánkra és a vérnyomásunkra.

A mák szerepe a konyhában

A mákolajnak fantasztikus íze van és egyaránt használható hideg- és melegételek elkészítéséhez, édes és sós fogásokhoz. Az aromája semmivel össze nem hasonlítható. Az olasz és a francia konyhában közkedvelt.

A mákot semmivel nem tudjuk helyettesíteni a konyhában. Nem csak a mákolajt, a máktej, a mák maga és a mákos sütemények is népszerűek.

Így készítsünk házi  máktejet

Ha szeretnénk minőségi máktejet fogyasztani, készítsük el otthon. Szükségünk lesz egy egész csomag darálatlan mákra, és 2-3 csésze forró vízre. Tegyük a mákot egy nagyobb üvegbe és öntsük rá a forró vizet. Pihentessük kb. 1 óráig, majd tegyük bele egy turmixgépbe és daráljuk egységes masszává. Hagyjuk állni kb. 5 percig.

A keveréket ezután leszűrjük, a kapott sűrű, fehér folyadék a máktej. A tejnek önmagában nincs jellegzetes íze, ezért ízesíthetjük egy kanál mézzel vagy mandulaaromával. Fogyasszuk hidegen.

Ha a mákot szereti, a mákolajat imádni fogja

Emésztési problémákkal küszködik? Ezt próbálja ki!

A máktej rengeteg rostot tartalmaz, aminek köszönhetően az étkezésünk sokkal gazdagabb lesz. Ugyanakkor a rost segít a beleink megtisztításában, elősegíti a méregtelenítést. Ha székrekedéssel küzdünk a tejkészítésből megmaradt mák nagyszerű segítség lehet. Együnk meg egy kávéskanállal belőle minden étkezés előtt.

Gyermekkorunk kedvence, a mákos nudli

Mindegy, hogy az iskolai menzán, vagy a nagyinál ízleltük meg először a mákot, a gyermekkorunk nem lenne teljes nélküle. Az igazi mákos nudli otthon készül, frissen, burgonyás tésztából. Ez egy nagyon egyszerű és olcsó étel, csak néhány összetevőre lesz szükségünk: krumplira, lisztre, vajra, tojásra, cukorra és mákra.

Ha a reformkonyha hívei vagyunk, elkészíthetjük az egészséges változatát is ennek az édes fogásnak.

Mi kell hozzá és hogyan készítsük el

Őröljünk lisztté egy csésze napraforgómagot, adjunk hozzá ½ csésze kókuszlisztet, 10 darab friss szilvát, 1 kávéskanál fahéjat. Keverjük össze, majd a majd formázzunk a masszából nudlikat, forgassuk meg a darált mákban, öntsünk rá juharszirupot és 2 evőkanál olvasztott kókuszzsírt vagy mákolajat. Jó étvágyat!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása