Tippek és tanácsok Főzzön velünk Vöröslencse Dahl-t!

A wokban pirított fűszerek erőteljes illata és íze átjárja az ételeket. Nincs ez másképpen annál az indiai vöröslencse leves esetében sem, amit most bemutatunk. Bár levesként emlegetik, nekünk inkább a főzelék juthat eszünkbe sűrűbb állagáról. Egy igazi, krémes, szaftos, fűszeres fogás. A vegetáriánus ételek rajongói nem kérdés, hogy imádni fogják, de ízvilága azokat is lenyűgözi majd, akik alapvetően nem rajonganak a húsmentes ételekért.

Tippek a dahl fűszerezéséhez:

  • Ha tehetjük, használjunk a fűszernövényből friss változatot. A koriandert, petrezselymet és gyömbért is megvásárolhatóak frissen a nagyobb áruházainkban.
  • A friss gyömbér ízvilága sokkal gazdagabb és „üdítőbb”, mint a szárított, darált változatnak. A gyömbért vagy aprítsuk nagyon kicsi darabokra, hogy ha ráharapunk se legyen kellemetlen az íze, vagy menjünk biztosra és kis lyukú reszelőn reszeljük le.
  • Ha szeretjük a koriandert, nyugodtan vágjuk apróbb darabokra és adjuk az egészet a dahl-hoz. Ha azonban túl erősnek találjuk az ízét és nem szeretnénk, ha dominálna az ételben, egészben tegyük a főzés vége felé az ételbe, majd 5-10 perc főzés után szedjük ki. A fűszernek így lesz ideje ízt adni a levesnek, de elkerülhetjük, hogy túlságosan domináljon benne.
  • Az indiai receptek gyakran használnak zsiradéknak ghí-t (tisztított vajat). Ha igazi, hagyományos indiai ízekre vágyunk a növényi olaj helyett használjuk ezt a zsiradékot. Akár saját magunk is elkészíthetünk otthon, de készen is megvásárolhatjuk.
  • A vöröslencse dahl eredetileg kókusztej nélkül készül, így, ha nem vagyunk nagy rajongója ennek az alapanyagnak, egészen nyugodtan kihagyhatjuk a receptből. Akik viszont szeretik, nekik egy igazi pluszt fog nyújtani a kókuszos tejszínes ízvilág.

Ez az indiai leves nem csak vöröslencséből készthető el. Nyugodtan használhatunk más hüvelyest is. Ha például szeretjük a klasszikus sárgaborsó főzeléket, akkor érdemes kipróbálnunk az indiai változatát, a sárgaborsó dahl-t. Ez egy igen egyszerű alternatívára a vöröslencsének, amivel az itt leírt indiai recept változtatás nélkül elkészíthető. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy a sárgaborsó nehezebben puhul, így a babhoz hasonlóan már előző este áztassuk vízbe, hogy másnap gyorsabban elkészülhessen a sárgaborsó dahl.

Főzzön velünk Vöröslencse Dahl-t!

Nyugodtan próbálkozhatunk a dahl egyéb változataival is, kísérletezzünk vele bátran. Fűszerezzük ízlésünk szerint, használjunk többet azokból az ízekből, melyeket jobban szeretünk. Tehetünk többféle zöldséget is az ételbe, összeturmixolhatjuk és akár hússal is készíthetjük. Ha az alapon változtatnánk, a Tesco kínálatában sokféle hüvelyest találhatunk, köztük igazán különleges darabok is, mint például a zöld lencse vagy a pinto bab.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása