Elkészítési idő: 20 perc
Adagok: 4
Hozzávalók:
2x330 g Tesco Finest marhahúspogácsa ír marhahúsból
120 g TESCO FINEST West Country Farmhouse Cheddar sajt
40 g rukkola
4 ek TESCO FINEST Lilahagymás Chutney
0,5 tk só
0,5 tk őrölt fekete bors
Házi hamburger zsemle (4 zsemléhez elegendő):
225 g finomliszt
125 ml teljes tej
0,5 tk só
5 g szárított élesztő
20 g cukor
40 g szobahőmérsékletű vaj
+ 1 tojássárgája a zsemlék megkenéséhez
+ 2 ek szezámmag
Fokhagymás aioli:
4 ek majonéz
1 nagy gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 csipet őrölt fekete bors
1 csipet őrölt pirospaprika
Elkészítése:
- Készítsük el a zsemlét. Langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, ezután hagyjuk állni legalább 5 percig. Keverjük össze egy tálban a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el összeállítani a tésztát, amihez használhatunk konyhai robotgépet is. Kis idő múlva, fokozatosan adagoljuk hozzá a vajat. A tészta akkor kész, ha nem tapad a tál széléhez. Takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk állni legalább 60 percig.
- Ezután a megkelt tésztát osszuk 4 részre, formázzunk belőle cipókat, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjuk további 20 percig a tepsin kelni. Ezután kenjük meg a felvert tojássárgájával, szórjuk meg szezámmaggal, és süssük 180°C-ra előmelegített sütőben kb 20 percig. Hagyjuk kihűlni.
- Hevítsük fel a grillt. Vegyük ki a marhahúst a csomagolásból, majd helyezzük a felforrósított grillre. Süssük mindkét oldalát 2 és fél percig.
- Közben készítsük el az aiolit. Keverjük össze egy kis tálban a majonézt, a zúzott fokhagymát, a sót, az őrölt fekete borsot és az őrölt paprikát. Tegyük félre.
- Sózzuk és borsozzuk a megsült hús mindkét oldalát.
- Vegyük ki a cheddart a csomagolásból, és vágjunk belőle 4 vastagabb szeletet. Tegyünk egy-egy szeletet minden húsra, majd grillezzük további egy percig. Ha lehetőségünk van rá, fedjük le a grillsütőt, hogy a sajt teljesen szétolvadjon rajta, vagy használjunk flambírozó pisztolyt.
- Vágjuk félbe a hamburgerzsemlét. Helyezzük a vágott résszel a grillre, és pirítsuk fél percig.
- Állítsuk össze a hamburgert. Kenjük meg a zsemle mindkét felét egy kis aiolival, tegyünk rá néhány rukkola levelet, rakosgassuk rá a sajtos húst, majd kanalazzunk lilahagymás chutney-t a tetejére. Végül helyezzük rá a zsemle másik felét is.
- Tálalhatjuk grillezett sültkrumplival. Kínáljunk hozzá TESCO FINEST Prosecco DOC Rosé-t.