Tippek és tanácsok Egzotikus gyümölcsök – Nevek, képek, tippek | Hello Tesco

Miért szeretjük az egzotikus gyümölcsöket?

Az egzotikus gyümölcsök nemcsak finomak, hanem sok esetben tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és különleges hatóanyagokkal, amelyek erősítik az immunrendszert vagy épp javítják az emésztést. A változatos ízviláguk – legyen szó édes, savanykás vagy enyhén csípős aromákról – élménnyé teszi az étkezést.

Egzotikus gyümölcsök nevei latinul és legnagyobb különlegességeik

Az egzotikus gyümölcsök világa nemcsak színpompás és izgalmas, de gyakran rejt titokzatos elnevezéseket is. Az alábbi listában bemutatjuk néhány különleges gyümölcs nevét latinul is, és kiemeljük azokat az egyedi tulajdonságaikat, amelyek miatt megérdemlik a figyelmet. Jó hír, hogy ezek az egzotikus gyümölcsök Magyarországon is gond nélkül elérhetők, különösen a nagyobb üzletláncok kínálatában.

Válogatás a legkülönlegesebb egzotikus gyümölcsök közül:

  • Physalis peruviana (földicseresznye): apró, narancssárga bogyók, papírszerű burokban. Kissé savanykás, frissítő ízű, kiváló süteményekhez és dekorációnak is.
  • Diospyros kaki (datolyaszilva): paradicsomszerű, narancsszínű gyümölcs, amely teljes érés után lágy és mézédes. Gazdag antioxidánsokban.
  • Passiflora edulis (maracuja): lila héj, zselés, magos belső, intenzíven illatos és savanykás-édes ízű. Remek alapanyag italokhoz és desszertekhez.
  • Passiflora ligularis (granadilla): a maracujához hasonló, de enyhébb ízű fajta. Narancsszínű héj, áttetsző, magos belső.
  • Garcinia mangostana (mangosztán): vastag, sötétlila héj alatt fehér, gerezdes belső. Selymes, édes-savanykás íz, a „gyümölcsök királynője” néven is ismert.
  • Solanum betaceum (tamarillo): tojás alakú, piros vagy sárga héjú gyümölcs. Íze édes-savanykás, emlékeztet a paradicsomra – gyakran használják chutney-ban vagy salátákban.
  • Averrhoa carambola (csillaggyümölcs): keresztmetszetében csillag alakú, sárga gyümölcs. Enyhén savanykás, frissítő, kiváló dekorációként vagy gyümölcstálban.
  • Hylocereus undatus (sárkánygyümölcs): élénk rózsaszín vagy sárga héj, pettyezett belső. Enyhén édes, lédús, alacsony kalóriatartalommal.
  • Carica papaya (papaja): narancssárga, édes húsa lágy textúrájú, emésztést segítő enzimeket tartalmaz (papain).
  • Artocarpus heterophyllus (jackfruit): hatalmas, zöldes-sárga gyümölcs, belül húsos, sárga gerezdekkel. Éretten édes, főzéshez is használják – a vegetáriánus „húspótlók” kedvence.

Hogyan készítsük elő az egzotikus gyümölcsöket fogyasztásra?

A különleges külsejű egzotikus gyümölcsök gyakran kérdéseket vetnek fel: mit együnk meg belőlük, és hogyan álljunk neki? Íme egy gyors útmutató a helyes előkészítéshez:

Physalis (földicseresznye)

Távolítsuk el a papírszerű buroklevelet, majd mossuk meg a bogyót. Nyersen fogyasztható, magja is ehető.

Datolyaszilva

Ha teljesen megérett (puha tapintású), akkor héjastul is fogyasztható, vagy kettévágva kanállal is kikanalazható a belseje.

Ha kíváncsi vagy arra is, hogyan teheted különlegessé a reggelidet ezzel az ízletes gyümölccsel, olvasd el ezt az inspiráló tippgyűjteményt.

Maracuja (passiógyümölcs)

Vágjuk ketté, és a zselés, magos belsejét kanalazzuk ki. Nyersen, smoothie-ban vagy desszertként fogyasztható.

Ha szívesen kipróbálnád egy izgalmas italban is, készítsd el ezt a málnás-maracujás martini koktélt – garantáltan lenyűgöző vendégváró!

Granadilla

Hasonlóan a maracujához, kettévágva kanalazzuk ki a belsejét. A magok ehetők, enyhén roppanós textúrájúak.

Mangosztán

Késsel vágjuk be a vastag héját körben, óvatosan szedjük le a burkot, és fogyasszuk el a fehér gerezdeket – magja ehető, de kemény.

Tamarillo

Legjobb, ha forró vízbe mártjuk pár másodpercre, így könnyen lehúzható a héja. Ezután szeletelhető vagy kanalazható.

Csillaggyümölcs (karambola)

Csak mossuk meg, majd vékony szeletekre vágva máris fogyasztható – a héja is ehető.

Sárkánygyümölcs (pitaya)

Vágjuk félbe, és kanalazzuk ki a belső fehér vagy piros pépet. A héja nem ehető.

Papaja

Hosszában vágjuk ketté, távolítsuk el a magokat, hámozzuk meg vagy kanalazzuk ki a húsát. Éretlenül főzhető, éretten nyersen fogyasztjuk.

A papaja gyengéd íze és könnyű emészthetősége miatt a kisgyermekek étrendjében is megállja a helyét – erről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Jackfruit

Egzotikus gyümölcsök – Nevek, képek, tippek | Hello Tesco

Éretten a nagy gyümölcs héját fel kell vágni, a sárga, húsos gerezdeket különválasztani a rostoktól. Éretlenül főzve sós ételekhez is használható.


anchor: ezt az inspiráló tippgyűjteményt

link: https://tesco.hu/hello/cikk/egzotikus-gyumolcs-reggelire-egy-pici-nyar-telen/25881/


anchor: málnás-maracujás martini koktélt

link: https://tesco.hu/hello/receptek/malnas-maracujas-martini-koktel/596881/


anchor: ebben a cikkben olvashatsz

link: https://tesco.hu/hello/cikk/a-gyerekkor-elso-gyumolcsei/19751/

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!