Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Talán mindenki ivott már smoothie-t vagy turmixot élete során, aki esetleg eddig lemaradt róla, annak kötelező kipróbálnia ezt a krémes, gyümölcsös italt, ami nyers zöldségekből és gyümölcsökből készül. Ezen összetevők mellett tej, víz, gyümölcslé, különféle édesítőszerek, például méz, cukor, juhar- vagy agavé szirup is kerülhet bele. Ízesíthetjük dióval, magvakkal, kakaóval, fahéjjal vagy por alapú étrend-kiegészítőkkel. A citrusfélék kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek, ráadásul még ízletesebbé teszik az italunkat.
A zöld turmix a legnagyobb vitaminbomba, ami 40-50%-ban nyers leveles zöldségeket tartalmaz (spenót, kelkáposzta, brokkoli, zeller, petrezselyem), ezeken kívül csak tejet vagy gyümölcsöket tartalmaz az ízlésünknek megfelelően. Ha még egészségesebbé szeretnénk tenni, akkor feldobhatjuk egy kis szárított spirulina vagy chorella algával és zöld árpával. Mivel a legtöbb nyers zöldség keserű ízű, jól megy hozzá az édes banán, citrom- vagy narancslé édesítés gyanánt. A citrusfélék a zöld turmixok pótolhatatlan alkotóelemei.
Ha rá akarjuk venni a gyerekeket a rendszeres zöldségfogyasztásra, a zöld smoothie kiváló megoldás lehet. Készítsünk egy egyszerű spenótos-banános turmixot és vonjuk be a folyamatba gyermekünket is, ha van kedve hozzá.
Keverjünk össze minden hozzávalót és kész is a banán ízű népszerű új finomság. Kipróbáljuk?
Bátran használjunk bármilyen citrusfélét otthoni tortasütéshez is. Kísérletezhetünk naranccsal, pomelóval, grapefruittal, mandarinnal, lime-mal. Lehet, hogy elsőre túl egzotikusnak tűnik, de egy kis kardamommal keveredve jól illik majd a karácsonyi asztalra.
A citrusok nemcsak turmixokhoz alkalmasak, hanem főzéshez, sütéshez vagy a háztartás tisztántartásához is. A narancs, a pomeló és a citrom héja sokféle módon felhasználható a konyhában és a fürdőszobában.
Mi a helyzet az erjesztett citrommal, hallott már róluk? Az elkészítésének módszere megegyezik az erjesztett zöldségekével. Egyszerűen tisztítsa meg őket és tegye üvegekbe, sózza meg és hagyja, hogy erjedjenek. Ez az erjesztett citrom nem alkalmas közvetlen fogyasztásra, de kiválóan alkalmas mártások, saláták vagy húsételek fűszerezésére, megízesítésére. Ezen túlmenően számos probiotikus baktériumot tartalmaznak, amelyek előnyösek a szervezetünk számára.
Télen sem kell nélkülöznie az egzotikus ízeket, nyugodtan élvezheti a házi készítésű marancslekvárját, amit nyár végén feldolgozott. Ha elmulasztotta, még van ideje neki látni. Használja ki a téli citrusszezon előnyeit, különleges ízeit és aromáit és ne felejtkezzen meg a legtöbb citrusos recept titkos ízfokozójáról a gyömbérről sem.
El tudunk-e képzelni üdítőbb karácsonyi illatot, mint a szárított citrom vagy a narancs esszenciája? A szárított gyümölcsök a karácsonyi dekoráció szerves részévé válhatnak a mi otthonunkban is. Tökéletes ünnepi program lehet az esti órákban illatos, természetes karácsonyi díszek készítése a gyerekekkel karöltve. Hogyan használjuk a szárított gyümölcsöket?
Forrás: wikipedia.org, abeautifulmess.com