Egészséges életmód Egészséges ételek Az őszi gyümölcsök és zöldségek védenek a betegségekkel szemben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta öt adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani. Egy adag nagyságát aszerint állapíthatja meg, hogy mennyi fér el a tenyerében. A zöldségnek 2:1 arányban kellene túlsúlyban lennie a gyümölccsel szemben és lényegtelen, hogy a gyümölcsöt, vagy zöldséget hőkezeli-e vagy sem.  

Milyen praktikus! Kézzel mérhető az adag nagysága

Az influenza és a megfázás szezonja

Ősszel támadásba lendülnek a vírusok és a baktériumok. A hidegebb időben fenyeget a :

  • torokgyulladás
  • influenza
  • gégegyulladás
  • hörghurut
  • felső légutak gyulladása

Az immunrendszernek elegendő vitaminra és tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy védekezni tudjon. Miből  merítené az elegendő vitaminmennyiséget, ha nem a friss gyümölcsből és zöldségből?!

Megfázás, influenza, allergia: Ismerje fel a tüneteket

A szezongyümölcs és -zöldség előnyei

A zöldség lúgképző, ami azt jelenti, hogy szervezetében hozzájárul a pH egyensúly megtartásához. Fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és rostanyagokat is tartalmaz. Mindezen jótékony anyagokat viszont csak olyan zöldségekből kaphatja meg, melyek természetes körülmények között, vegyi kezelés nélkül voltak kitermelve. A külföldről behozott és raktározott zöldség a szállítás folyamán veszít hatékony hasznos anyagaiból. Válassza inkább a nálunk termesztett terméseket. Ezeknél biztosabb lehet abban, hogy az idényben kerültek a boltokba és nem voltak leszedve még jóval a beérésük előtt. Mivel ezeket nem szállítják a fél világon át, a frissességük megőrzését biztosító kevesebb vegyszert tartalmaznak. Ráadásul a nálunk termesztett zöldségek és gyümölcsök a legtermészetesebb táplálékot jelentik szervezetünknek.

A szezongyümölcs- és zöldségek fogyasztásakor a következő előnyöket élvezheti:

  • a termények frissek és kitűnő ízük van
  • több vitamint és fontos anyagokat tartalmaznak
  • eladási áruk alacsonyabb
  • a helyi szezon gyümölcs- és zöldségek fogyasztása sokkal természetesebb és megfelelőbb a szervezetnek, mivel olyan tápanyagokat tartalmaznak, amire a szervezetnek az adott évszakban szüksége van

Hol vásároljuk a szezonjellegű zöldségeket és gyümölcsöket?

  • termelői piacokon
  • kistermelőktől
  • a szupermarketokban figyelje meg a címkén a zöldség és a gyümölcs származási helyét
  • némely fajtát otthon a kertjében is kitermelhet

Milyen hatása van az őszi gyümölcsnek és zöldségnek egészségünkre?

  • fehér retek – segíti a légzési problémák gyógyulását, méregteleníti a szervezetet, erősíti az immunrendszert
  • burgonya – segít megfázás, reuma, gyomorfekély esetében
  • brokkoli – megelőzi a megfázást és csökkenti a koleszterinszintet
  • zeller – véd a visszerek, cukorbetegség, hemoroidok ellen
  • hagyma – influenza, megfázás, virózisok ellen
  • cukkini – megnyugtat, detoxikál, antibakteriális hatású
  • cékla - erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást
  • szőlő – gátolja a székrekedést, rákellenes hatása van
  • körte – segíti a veseműködést és detoxikál
  • alma – segít gyulladások, láz, köhögés esetén
  • karalábé – erősíti a szívet és segíti az ürítést
  • karfiol – tisztítja a szervezetet, víztelenít
  • mángold – rákellenes hatása van és erősíti az ereket
  • sárgarépa – segít asztma, reuma, gyulladások esetén
  • spenót – nagy mennyiségben tartalmaz folsavat
  • szilva – tisztítja a beleket és csökkenti a stresszt

Vitaminok az őszi gyümölcsökben és zöldségekben

Az A-vitamint megtalálhatja a :

  • sárgarépában
  • paradicsomban
  • cukkkiniben
  • brokkoliban
  • hagymában
  • zellerben
  • spenótban

Az A-vitamin a látás mellett az immunrendszert is erősíti. Elősegíti a vérképződést és a csontok növekedését. Ez a vitamin jelentős a spermiumok, petesejtek, valamint a magzat  fejlődésében is.  A terhes nők számára  ajánlott napi A-vitaminmennyiség maximálisan 1,2 mg. Az A- vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben provitaminok – karotenoidok formájában van jelen, melyek esetében nem fordulhat elő a túladagolás.

Ha sokszor fáradt és nem tud aludni, lehetséges, hogy Önnek a B-vitaminok hiányoznak. Ezek a következő terményekben vannak jelen:

  • burgonya
  • kelkáposzta
  • sárgarépa
  • hagyma
  • zeller
  • cékla
  • fejes saláta
  • szőlő
  • spenót

Az immunrendszernek leginkább a B6 vitamin használ, mely az emlékezetre is jó hatással van és reuma estében is segít. Igen fontos a fehérjékből szerzett energia szempontjából. Elegendő B6-vitaminnal megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. „Említésre méltó a B9-vitamin is  – vagyis a folsav, melyből sokszor nincs elegendő, mivel nem tűri a magasabb hőmérsékleteket és a konyhai feldolgozáskor megsemmisül. A neve is utal arra, hogy elsősorban a zöld leveles zöldségekben található, ősszel a jégsalátában, brokkoliban, káposztában találhatjuk meg. A folsavnak kulcsfontosságú szerepe van a vérképződésben. A vér az élet alapja, oxigént és tápanyagokat szállít a szervekbe és elszállítja ezekből a salakanyagokat,“ egészíti ki a Tesco táplálkozási tanácsadója

A szőlőnek gyógyhatása van és a fogyásban is segít Önnek

Az immunrendszer erősítésében a legnagyobb segítő a C-vitamin. Egyen:

  • paprikát
  • epret
  • kelkáposztát
  • retket
  • hagymát
  • zellert
  • brokkolit

A C-vitamin gyulladásgátló hatásának köszönhetően megelőzheti a megfázásokat. Mivel erős  antioxidáns, védi szervezetét a szabad gyökökkel szemben. A C-vitamin képes az emberi testet megtisztítani és megszabadítani a nehézfémektől, melyek a külső környezetből kerülnek testünkbe.

Az E-vitamin fontos antioxidáns, pozitív hatása van védekezőrendszerünkre és javítja a szervezet szív- és érrendszeri működését, csökkenti az infarktus kockázatát. Legyen őszi étrendjének része a :

  • mángold
  • spenót
  • hagyma
  • szeder

K-vitamin nélkül nem boldogulnánk.   Jelentős szerepe van a vérképzésben, a véralvadásban, az érfalak rugalmasságában, fontos a csontok és a szív egészségének. A K- vitamin forrásai:

  • paradicsom
  • sárgarépa
  • spenót
  • saláta
  • brokkoli
  • őszi káposzta

Tudja, hogy melyek a mi hazai szuperélelmiszereink?

Forrás: zuzanasafarova.cz http://www.zuzanasafarova.cz/,  farmarsketrziste.cz, skramlikova.blog, viviente.cz, laserone.cz, ordinace.cz, ona.idnes.cz, celostnimedicina.cz



Oldal nyomtatása
Cikk megosztása