Tippek és tanácsok Az ehető virág több mint dekoráció

Semmi sem árulja el Önről jobban azt, hogy a konyha mestere, mint a virágokkal díszített ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető torták, a jégkockákba fagyasztott bájos ibolyákkal díszített gyümölcslevek vagy a gyermekláncfűvel ízesített tavaszi leves. Az ehető virágok a tányérunk nemcsak kedves, de finom és tápláló kiegészítői is, melyeket mindenképp érdemes megkóstolnunk. Főleg akkor, ha közvetlenül a kiskertünkben nőnek, így kedvünkre eljátszadozhatunk velük. Tudjon meg többet arról, melyik virágok előtt zöld az út a tányérunkra, hogyan készíthetünk belőlük finom ételeket, és melyek azok, amelyek jobb, ha csak a virágoskertünkben díszelegnek.


FIGYELEM! Nem minden virág alkalmas ételek készítésére, sőt némelyek mérgezőek!


Zuzana Pavelková Šafářová táplálkozási szakértő véleménye szerint a virágokat bátran használhatjuk ételekbe és italokba. A gyógynövényekhez hasonlóan a virágok is rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimet és antioxidánst tartalmaznak. „Így hát nemcsak díszítésre szolgálnak, a fogyasztásuk az egészségre nézve is előnyös. A virágok azonban soha ne legyenek vegyszerekkel kezelve, és ne feledjük, hogy nem mindegyik ehető!” – hívja fel a figyelmet a szakértő. Az ehető fajtákkal desszerteket, salátákat, leveseket, de akár főételeket is díszíthetünk. Vízzel együtt jégkockaformákba rakva lefagyaszthatjuk őket, majd kancsóban felszolgált italokhoz adhatjuk.


A Hello Tesco szerkesztőségének tippje: csak kivirágzott és nyílt virágokat együnk, amelyek ránézésre is szépek. A kinyílatlan vagy éretlen virágoknak éppen olyan az íze, mint az éretlen gyümölcsé – keserű vagy fanyar. Ugyanezt a hibát követnénk el az elhervadt vagy száraz virágokkal is.

Fogyassza az érzéki rózsákat édes chipsként!

Sokan közülünk imádják a rózsák mámorító illatát. És képzelje el, hogy ezt az édeskés ízt az ételeinkben is élvezhetjük! A rózsaszirmokkal számtalan nyári gyümölcskoktél, smoothie, szülinapi torta vagy szörbet díszíthető.


Édes rózsaszirmos recept Készítse el a rózsát kalácsok vagy péksütemények gyönyörű és főként édes díszítő elemeként! A növényvédő szereket nem látott szerves rózsákról szedje le a szirmokat, eközben ügyeljen arra, hogy a szirmokról a fehér színű alsó részt is távolítsa el, amely eléggé kesernyés ízű. Az egyes szirmokat gondosan kenje meg tojásfehérjével vagy juharsziruppal. Ezt követően minden egyes szirmot szórjon meg cukorral, tegye sütőpapírra, és hagyja száradni egész éjszakán át. Ha szirupot használ, ügyeljen arra, hogy a szirmokat lehetőleg minél előbb fogyasszák el – azok ugyanis a tojásfehérjével megkent szirmokhoz képest nem tartják meg olyan hosszú ideig a formájukat.


A fűszeres kerti sarkantyúka húshoz a legjobb

A kissé egzotikus megjelenésű virág íze eléggé fűszeres, ezért az ételekbe inkább csak a virágát használjuk, ne az egész növényt, mert a virágban érezhető leginkább a jellegzetes fűszeres íz. Nagyszerűen alkalmas zöldséges saláták ízesítésére, tésztafélék vagy omlettek „feldobására”, de gyakran használják grillezett marhahús díszítésére is. Sőt számos mesterszakács a sarkantyúka-ecet alapjául is használja, amellyel a grillezett halakat locsolják.



Díszítsük a desszerteket édes ibolyával

Az ibolya az erőteljesebb édes ízének és a páratlan megjelenésének köszönhetően jobban illik az édességekhez, mint a sós receptekbe. Felszolgálás előtt alaposan mossuk át és szárítsuk meg. Nagyszerűen mutat jégkockákba fagyasztva az üdítő gyümölcslevekben, de házilag készített fagylaltba vagy bármilyen desszert díszítésére is alkalmas. Juharszirupos palacsintához is hozzáadhatjuk.


A gyógyító körömvirág a salátát és a süteményeket is felpezsdíti

A körömvirágot leginkább a gyógyteákból ismerjük, de például a kozmetikai iparban és az orvostudományban is széles körben elterjedt alapanyag. A körömvirág ugyanis rendkívül jótékony hatással van a szervezetünkre, ezért bátran használhatjuk receptekben is. Virágának íze a citroméra hasonlít, ezért nagyszerűen illik édes és sós ételekhez egyaránt. Használhatjuk zöldséges saláták díszítésére  vagy például a hagyományos vasárnapi kuglóf díszeként


A bájos árvácska pazarrá varázsolja az ételeket

Az árvácska a páratlan színeinek köszönhetően képes magasabb szintre emelni az ételeinket. Enyhén füves aláfestésű, üdítő íze minden alkalommal más és más. Bátran használhatjuk nem mindennapi sajtkrémek készítéséhez, vagy szórjuk rá a zöldséges salátákra. Az árvácska gyönyörűen mutat tortákon, süteményeken vagy muffinokon, és egy egyszerű vaníliás pudingnak is luxus és elegancia érzetet kölcsönöz.

Az ehető virág több mint dekoráció

A levendulát sajttal kombináljuk

A levendula a jól ismert édeskés illatával és ízével izgalmasabbá teszi a salátákat és az önteteket, de például édes ínyencségekbe sütve is kiváló. A levendula íze nagyszerűen kiegészíti a kecskesajt, a baromfi és halételek ízét.


A vidám százszorszép egy egyszerű vajas kenyeret is felvidít

A százszorszép az ártatlanságot és a jókedvet megtestesítő virág. Lehet, hogy kíváncsiságból már Ön is megkóstolta. A konyhában felszeletelve salátákba, vagy vajas, sajtos szendvicsek és zöldségek díszítésére alkalmas. De vigyázzunk, hogy csak a növény virágrészét fogyasszuk, a szára kesernyésnek tűnhet.


Fogyasztásra nem alkalmas virágok

Némely virágok nem igen fognak ízleni, mások gyomorgörcsöket, hasmenést, hányást vagy akár mérgezést is okozhatnak. Soha ne együnk:

  • nárciszt
  • rododendront
  • vasfűt
  • leandert
  • azáleát
  • gyöngyvirágot


Források: www.zuzanasafarova.cz, dw.com, gardenseason.com, gardeners.com, zena.aktualne.cz



Oldal nyomtatása
Cikk megosztása