Tippek és tanácsok Az 5 legfinomabb karácsonyi saláta recept

Még mielőtt szenteste megjelent volna az asztalunkon a burgonyasaláta, őseink lencse- vagy borsókását, körtés, almás vagy diós felfújtat ettek. Ezek hús nélküli ételek voltak. A burgonyasalátát először a gazdag városi családok fogyasztották, akik a lencsét és a borsót a szegények ételének tartották.


A burgonyasaláta története

Mivel a húshoz csak a 19. században kezdtek el köretet felszolgálni, feltételezhető, hogy a burgonyasaláta és a receptje csak azidőtájt keletkezett. Hasonló salátát egy 1946-os szakácskönyvben említenek, bár gyökérzöldségek nélkül, de már majonézzel.


Az azonban nem teljesen világos, honnan ered és hogyan jött létre az a recept, amely alapján a burgonyasalátát napjainkban készítjük. Több elmélet is létezik. Az egyik szerint a burgonyasaláta receptje Oroszországból jutott el hozzánk, illetve azt az oroszoktól és azok belga származású szakácsától lestük el. A másik elmélet az, hogy az eredeti burgonyasaláta recept Bécsből származik. A burgonyasaláta különböző változatait manapság számos országban, például Németországban, az USA-ban, Lengyelországban, Oroszországban és Nagy-Britanniában is fogyasztják.

Burgonyasaláta tartármártással

Karfiolsaláta

Burgonya helyett például karfiolból is készíthetünk salátát. Ehhez egy kisebb karfiolra, 2 db tojásra, 100 g angolszalonnára, egy tégely tejfölre, citromlére, 1 evőkanál szeletelt petrezselyemszárra, sóra és fűszerre lesz szükségünk.

A karfiolt sós vízbe tesszük, és félpuhára főzzük. Ha kihűlt, rózsáira szedjük. A szalonnát serpenyőben ropogósra sütjük. A kemény tojást kockákra vágjuk, összekeverjük a karfiollal és a kihűlt szalonnával. Mindezt leöntjük a tejfölből, fűszernövényekből és citromléből készült öntettel, fűszerekkel és sóval ízesítjük.


Céklasaláta

A céklában rengeteg béta-karotin, B1-, B2- és E-vitamin található, ezenkívül kalciumot, vasat, magnéziumot, jódot és szelént is tartalmaz. Miért ne készíthetnénk belőle karácsonykor egy nagyszerű salátát? 300 g céklára, 150 g almára, 150 g sárgarépára, 30 g tormára, olajra, citromra, sóra, fűszerekre és cukorra lesz szükségünk.


A nyers céklát, almát, sárgarépát és tormát finomra reszeljük. A reszelt keverékhez kb. 3 evőkanál napraforgóolajat öntünk. Megcsepegtetjük citromlével, megsózzuk, megfűszerezzük és megcukrozzuk. Alaposan összekeverjük, hogy az ízek összeérjenek. Hűtőszekrényben állni hagyjuk.

Joghurtos céklasaláta

Tojássaláta

Ez az egyszerű tojássaláta tökéletesen illik a rántott pontyhoz vagy húshoz. Hozzávalók: 6 db tojás, 1 db hagyma, 5 db savanyú uborka és uborkalé,

250 ml majonéz, só és fűszerek.

A tojást keményre főzzük, és az uborkával együtt apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Megsózzuk, megfűszerezzük, összekeverjük a majonézzel, és ízlés szerint néhány evőkanál uborkalét öntünk hozzá.

Tojásos friss saláta

Tojásos friss saláta

Quinoa saláta


A quinoa a vegánok és vegetáriánusok kedvenc élelmiszere. Természetesen gluténmentes, magas a fehérje- és vitamintartalma. Ízével a többi összetevőhöz igazodik, ezért karácsonyi salátát is bátran készíthetünk belőle!

Hozzávalók:

A quinoát megfőzzük a zöldségleveslében. Összekeverünk 2 db lime-ot és kb. 8 evőkanál olívaolajat. Serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük a fenyőmagot, majd a gránátmaggal és barackkal együtt hozzáadjuk a főtt quinoához. A mentaleveleket apróra vágjuk, és hozzáadjuk a salátához. Végül leöntjük a lime-ból és olívaolajból készült öntettel.

Coleslaw káposztasaláta parmezánnal

A káposztafélék bizonyítottan gyulladásgátló és rákellenes hatásúak. A bennük található anyagok szabályozzák a vérnyomást, védik a szívet és hozzájárulnak az erek jó kondíciójához. Bátran fogyassza ezt a nagyszerű zöldséget salátákban is!

Hozzávalók:


A majonézt, mustárt, cukrot, ecetet és citromlét összekeverjük egy tálban. Megsózzuk és megfűszerezzük. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott káposztát és sárgarépát, a felszeletelt zellert, valamint a karikákra vágott újhagymát és fehérhagymát. Gondosan összekeverjük, és megszórjuk parmezán forgácsokkal.

Forrás: cs.wikipedia.org, blesk.cz, lidovky.cz , cervenarepa.eu, prozeny.blesk.cz, apetitonline.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása