Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Ha saját almafát szeretne kertjében, akkor jó, ha előre felkészül a termés tárolására, mert az alma óvatos tárolást igényel. Először át kell gondolnia a lehetőségeit, hogy felelősen vágjon bele az ültetésbe. A kissé puhult almákat például nem javasolt hosszú ideig elrakni, hiszen nagyon hamar tovább puhulnak, és a környezetükben tárolt almák is barnulni fognak.
Fuji
Ez a japán almafajta október közepén érik, és rendkívül lédús, édes ízű. Könnyen tárolható otthon, és akár májusig is megőrzi frissességét, ha megfelelően rakjuk el. Számos másolata létezik ennek a fajtának például a Kiku alma, melynek nagyon hasonló az íze a Fujihoz és elsősorban Lengyelországban termesztik.
Goldstar
Ez a típus rózsaszínes-zöldes színű, illatos, lédús és édeskés. Októberben érdemes leszedni és áprilisig tárolhatjuk. Az éghajlat Magyarországon tökéletesen alkalmas a termesztésére.
Granny Smith
Gyönyörű zöld alma fajta, melyet májusig tárolhatunk. A Granny Smith a keményebb almák közé tartozik és az íze savanykás.
Az almában számos vitamin megtalálható, például a C-vitamin, amely rendkívül erős antioxidáns és segít a szervezetünknek, hogy ellenállóbb legyen. Többféle B-vitamin is megtalálható benne, amely a vörösvérsejtek termelésében segít. Ha nem szeretne minden nap nyers almát fogyasztani, csempéssze különleges süteményekbe!
Amerikai almás pite
Ez a legismertebb pite fajta és sokan nem is sejtik, hogy ez a finomság eredetileg Angliából származik. Az amerikai „édesanyámért és az almás pitéért” mondás a második világháború idejében keletkezett: az amerikai katonák válaszolták ezt arra a kérdésre, hogy miért csatlakoztak a háborúhoz. A mondatból szállóige lett, a pitét pedig világszerte megismerték.
Angol almás pite
Az első fennmaradt recept 1391-ből származik és az alma mellett mazsolát, körtét és fügét is tartalmazott.
Holland almás pite
A holland verzió története a 16. századig vezethető vissza, és az alma mellett citromlé és fahéj hozzáadásával készült.
Francia Tarte Tatin
Ez a francia változat véletlenül született meg 1880-ben a hotel tulajdonos Stephanie Tatin által, aki a hagyományos pitét kívánta elkészíteni. Hibájának egy új desszertet köszönhetünk.
Almás rétes
„Honnan származik? Hát a nagymamától?” Ez lenne a válasza mindenkinek arról, honnan is származik az almás rétes.
Valójában a rétes első formája a török baklava, az Oszmán birodalom terjeszkedésekor került ez az étel térségünkbe. Nem sokkal ezután Ausztriában kapta az „Apple Strudel” vagyis almás rétes nevet, melyet Mária Terézia is nagyon kedvelt. A tökéletes rétes kívül ropogós, vékony tésztájú, vastagon töltve gyümölcsös
töltelékkel.
Tudta?
Létezik rétes nyújtó verseny, ahol a leglelkesebb réteskészítők mérhetik össze tudásukat. A regnáló bajnok az osztrák Roman Haumer, aki és három négyzetméternyi tésztát nyújtott ki 1 perc 53 másodperc alatt. Megnyerte a fődíjat, majd készített egy 252 cm-es rétest.
Nyers torta
Vegánok is fogyaszthatják, alacsony hisztamin tartalmú, gluténmentes, laktózmentes, de semmiképp nem íztelen. Hogy mi az?
Az almás nyers torta. Napjainkban a „nyers” kifejezést használjuk, ha olyan alapanyagból készítjük ételünket, melyeket nem kell sütni. A sütés nélküli torták szuper alapanyaga az alma, melyet kombinálhatunk datolya sziruppal, kókusz olajjal, használhatunk mandulát és datolyát is.
Source: zahrada.sk, wikipedia.org, restauracie.sme.sk,