Egészséges életmód Egészséges ételek A paradicsom termesztése az ültetéstől a gazdag termésig

Bizony teljesen más érzés letépni és megenni egy friss, napfénytől érett paradicsomot, mint a boltban vásároltat fogyasztani, legyen az akármilyen édes is. Mindemellett paradicsomot bárki termeszthet. Nem kell hozzá kert, elég az erkély, sőt egy kis hely a napfényes ablakpárkányon, s pár hét múlva élvezheti is a lédús paradicsom gazdag termését. A paradicsomot azonban nem elég csak elültetni, öntözni és várni, hanem aktívan kell gondozni. Gondozása nem igényes, a paradicsom termesztésével a kezdő kertészek is megbirkóznak.


Tudta-e, hogy...?
A paradicsom azték megnevezése „xitomati“, aminek jelentése „gömbölyű tárgy köldökkel“. Innen ered a „tomato“ elnevezés. A franciák szerelemalmának nevezték és a németek, hasonlóan, mint a csehek – az éden almájának.


Milyen fajtát válasszunk?

Mielőtt eldönti, milyen fajtát választ, tudnia kellene, hogy a paradicsomnak keresztezett és nem keresztezett fajtáit ismejük.  

A keresztezett fajták nagyobb ellenállóképességgel rendelkeznek a betegségekkel szemben és egyenletes, bő termést adnak. Kevésbé átható ízük van. A keresztezett fajtákból ne tegye félre a magokat a következő évre, ezek nem alkalmasak a magról való nevelésre. A keresztezett fajtákat „F1“ jelzéssel jelölik.
A nem keresztezett fajták nagyrészt a karós paradicsomok és egész szezonban teremnek. A termés nem annyira gazdag, mint  a keresztezett fajoknál, de íze kifejezőbb és magjáról a következő évben is termelhet paradicsomot.   

A paradicsomot növési magassága szerint is kiválaszthatja. Karós paradicsomot szeretne termeszteni? Gondoljon arra, hogy megfelelő támasztékra lesz szüksége, legyen az léc, karó, spárga, háló vagy kalitka. A karós paradicsomon le kell törni a hajtásokat. A bokros paradicsom alacsony növésű, az erkélyre főleg az alacsonyabb típusok felelnek meg.

A termés formája szerint termeszthetünk körte-, koktél, cherry (cseresznye), ribizli-, dinnye, óriás-, apróparadicsomot...
Azt is vegye figyelembe, hogy mire szeretné felhasználni a paradicsomot. Vannak közvetlen fogyasztásra alkalmas fajták, más fajták viszont szárításra vagy kecsup készítésére felelnek meg. Szárításra válassza az ideális San Marzano hosszúkás alakú paradicsomfajtát, mely nem lédús, belseje szilárd.   
Kecsupra a lédús, húsos Tornádó, Orbit, Cuor di Bue, Super Steak, Denár alkalmas...


 

Érdekes paradicsomfajták

Ezerféle paradicsomfajta létezik. Ezek alakilag, színben, a termések nagyságában és ízükben is különbözőek. A legnagyobb fajták a  Cuor di bue, magyarul bikaszív, mely akár fél kilót is nyomhat, a Costoluto Genovese és a World of rekords akár az 1,5 kilót is elérheti. A legdrágább paradicsomfajta a Marianas Peace, mely a valamikori Csehszlovákiából származik, de legnépszerűbb Amerikában volt. Magjának ára valamikor 20 dollár körül mozgott. Ízben kitűnik a Persimon, vagy a Valencia paradicsomfajta. Mindkettő színe narancssárga, a Persimon textúrája és íze a hurmikakira vagy a sárgabarackra emlékeztet, a Valencia pedig a mangóra. A legjobban azonban a Black from Tula fajta íze lep meg  – ugyanis a csokoládéra emlékeztet.
A paradicsomok színe is igen változatos. A White wonder világossárga, szinte fehér, a Green Zebra vagy a Savan Bali zöld zebracsíkos, a Koricsnevaja sliva, vagy a Kumato barna, a Minigold, vagy az Auriga szép aranysárga színű.  

 
Hogyan ültessük ki a paradicsomot?

A paradicsomot már a tél végén el lehet vetni a megfelelő földbe és az ablakpárkányon termelni. A két-három levéllel rendelkező növénykéket ültesse át tőzeggel töltött palántázóedénykékbe, vagy cserépbe és helyezze napfényes, meleg helyre, ahol a hőmérséklet eléri a 23 – 25 °C-ot. Rendszeresen öntözze és szellőztessen.

A palántákat május második felében ültesse ki, amikor már nem fenyegetnek a talajmennti fagyok. A talaj legyen laza, humuszos, elegendő szervesanyagtartalommal és 5,5 – 6,8 közötti pH értékkel. A bokros paradicsomokat egymástól 40 cm távolságra, a karósakat 60 cm távolságra ültesse.

A paradicsom ültetése

 1. Ásson a  földben olyan mély gödröt, hogy a növény egész gyökérzete és szárának egy része is beleférjen.
 2. Öntsön a gödörbe állott vizet, melynek hőmérséklete hasonló a talaj hőmérsékletéhez. A hideg víz sokkot okozhat a növénynek és elpusztulhat.
 3. Távolítsa el a növényről az alsó leveleket és helyezze a a palántát megdöntve a gödörbe. A szárat egészen a levelek magasságáig töltse fel földdel és nyomkodja a földbe. A növény ferde elhelyezése biztosítja, hogy több gyökeret tud növeszteni. Egy idő után a paradicsom már egyenesen fog nőni.
 4. Végül még egyszer öntse be a gyökereket.

Ötlet: A karós paradicsom mellé helyezzen támasztékot.


Ha balkonon fogja termeszteni a paradicsomot, ültesse egy megfelelő nagyságú virágcserépbe, vagy stabil műanyag zsákba. Figyeljen a locsolásra, mert a föld a behatárolt térben gyorsabban kiszárad, viszont a túlöntözés is előfordulhat.


A paradicsom öntözése és trágyázása
A paradicsom érzékeny a helyes és rendszeres öntözésre, valamint megfelelően fel kell becsülni azt, hogy ne legyenek befullasztva, vagy ne szenvedjenek a szárazságtól. Ügyelni kell arra, hogy a föld ne legyen túl száraz, túl vizes, s a növény körüli föld ne legyen iszapos – ekkor a gyökerek nem jutnak levegőhöz. A vízmennyiségnek rendszeresnek és az időjárás függvényében megfelelőnek kell lennie, a talajhőmérsékletnek megfelelő hőmérsékletű állott vízzel.  A vizet mindig öntse a a gyökérhez, sohase öntözze a leveleket és a termést, mert a növény megbetegedhet. A talajnak az egyes öntözések között kissé ki kéne száradnia, de ne legyen teljesen száraz, inkább nedves. A forró napokon locsoljon minden nap, hűvös napokon elég egyszer 2 – 3 naponta. Locsoljon inkább reggel, amikor a talaj is hűvösebb és a nap megszárítja az esetleg nedves leveleket.  

A paradicsom körüli földet porthanyósítsa és gyomtalanítsa, szerves trágyával trágyázza. Vigyázzon a nitrogén túladagolással, nehogy a növény több levelet növesszen, mint termést.

A paradicsomnak házilag is készíthet trágyát:

 • élesztőből: 15 gramm szárított élesztőt és 5 kanál cukrot oldjon fel 7 liter langyos vízben és éjjelre hagyja állni, reggel alaposan keverje el és locsoljon,
 • tojáshéjakból: elegendő kalciumot biztosítanak a földbe kevert összeaprított tojáshéjak
 • csalánból: a friss csalánt vágja össze, tegye egy zárható üvegbe, öntse le állott vízzel és tegye a napra erjedni. Naponta keverje meg és két hét múlva locsolhat vele, vízzel higítsa 1:10 arányban.
  Kipróbálhat egy gyorsabb verziót is – 250 g szárított csalánt öntsön le 5 liter hideg vízzel és két nap múlva használhatja.
 • prézliből: a paradicsom kiültetésekor szórjon egy maréknyi prézlit a gödörbe és öntse fel vízzel,
 • hamuból: ugyanúgy, mint a prézlivel,
 • banánhéjból: úgy, mint az előző esetekben, a banánhéjat tegye a növény gyökereihez a gödörbe.


A paradicsom kacsolása
A paradicsom metszése, azaz kacsolása fontos a gazdag termés szempontjából. A karós paradicsom növekedésekor a levélnyél és szár találkozásánal megjelenő oldalhajtás. Ezeket hetente vagy tíznaponta törje ki, hogy ne fejlődjön rajta ternés. Az  oldalhajtásokon növekedő termések a növényből elveszik az erőt és csak ritkán érnek be. A bokros paradicsomokon nem kell eltávolítani az oldalhajtásokat.

A paradicsom érése előtt törje ki a legalacsonyabban levő ágakat is, a növény így több fényhez és levegőhöz jut.  

A szezon végén a szár felső részének levágásával megállítja a paradicsom növekedését. Ezután már nem fognak új termések fejlődni, de a meglévő paradicsomok beérnek.  


A paradicsom betegségei és kártevői
A paradicsom nedves földdel érintkeznő leveleit és termését gombás megbetegedés - fitoftóra – érheti, mely az egész termést tönkreteheti. A leveleken megjelenő szürke foltok az egész növényen elterjedhetnek. Ezért ügyeljen arra, hogy a levelek és a termések se érintkezzhenek a talajjal és esős időben gondoljon a megelőző  permetezésre.
Vigyázzon a túltrágyázással és a tápanyaghiányra is. A sok nitrogén és kálium gátolja a kalcium felszívódását, ami rothadást okozhat – barna foltok a termések tetején. A sok nitrogén a zöld részek növekedését okozza a termés rovására.
Az aránytalan tápanyagok, erős napfény és magas hőmérséklet okozza a termések felső részén megjelenő zöld gyűrűket, vagy a levelek sodrosodását, illetve a héj barnulását és megvastagodását. Kellemetlenül meglepődhet, ha elhanyagolja a rendszeres öntözést, mert a paradicsom berepedezhet.  

A paradicsomot a levéltetvek, molytetvek és fonálférgek is megtámadhatják. A levéltetvek és molytetvek ellen használjon négy rész olajból és egy rész mosószerből készült permetszert, mely a rovarokat befullasztja.  


Mit gondol – a friss paradicsomlé vagy a paradicsomleves az egészségesebb? Olvassa el a választ!


Forrás: abczahrada.sk, ekoclovek.sk, chovatelahospodar.sk, izahradkar.sk, organicfacts.net

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása