Egészséges életmód Egészséges ételek A paradicsomleves egészségesebb, mint a paradicsomlé?


A paradicsom Közép- és Dél-Amerikából származik és Kolumbusz Kristóf hozta Európába mint dísznövényt. Eleinte dísznövényként termesztették, a múlt század elején lett véglegesen otthonos az európai asztalokon.  
A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény, hasonlóan, mint a burgonya, vagy a petúnia, s hivatalos megnevezése ehető paradicsom. A paradicsom termése a  fajtától függően 1,5 – 10 cm méretű, többnyire gömbölyű, belseje kamrácskákra tagolódik, melyek alakja és száma fajtái szerint változó.

Gyümölcs vagy zöldség?

Évek óta folyik a vita afelől, hogy a paradicsom gyümölcs-e vagy zöldség. Az USA-ban  kezdődött azzal, hogy egy beszállító megtagadta a paradicsom utáni zöldségbehozatali vám megfizetését és a paradicsomot gyümölcsnek nyilvánította. Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy határozott, hogy a paradicsom zöldség. Az EU 113/2001 sz. rendelete gyümölcsnek nyilvánította, miszerint: "E rendelet szerint a paradicsom, a rebarbara ehető szárai, a sárgarépa és az édesburgonya, az uborka, a tök, a dinnye és görögdinnye gyümölcsnek tekintendő."
A paradicsom tehát gyümölcs, általában azonban a zöldségkategóriába soroljuk, ugyanúgy, mint az uborkát, padlizsánt vagy a babot.  


A paradicsom egészségre gyakorolt hatásai


A paradicsom egészségre gyakorolt hatásairól nem kell kételkednünk. A paradicsom kitűnő C, D, E, B, K  vitaminforrás, de tartalmaz  káliumot, folsavat, kalciumot, vasat, cinket, rezet, mangánt és szelént is.  Egy paradicsom naponta fedezi a napi ajánlott C-vitamin mennyiség kb. 28 % -át. Ráadásul csak 22 kalóriát és 95 % vizet tartalmaz.


A paradicsom zeaxanthin, lutein és likopin  antioxidánsokat tartalmaz, melyek védik szemünket a külső behatásokkal szemben és a gátolják a szürke hályog kialakulását. Ezenfelül erős antioxidánst,  likopint tartalmaz, mely hőkezelés során szabadul fel. Ezért egészséges a paradicsomleves, vagy a paradicsomszósz.
Alkotórészei által a paradicsom csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, jó hatással van a prosztatára, az emésztésre, véd a rákos betegségtől és védi a bőrt az UV sugárzással szemben, ezért főleg tavasszal és nyáron rendszeresen kellene fogyasztanunk.
A paradicsomról annak minden formájában csak akkor kell lemondania, ha hisztamin-intoleranciában szenved. 

Paradicsomfajták


A paradicsom rendkívül változatos. A világon csaknem 7500 fajtája és alfaja létezik. A növény formája lehet karós, bokros, félbokros és függő. Bár a paradicsomot érett állapotában leginkább piros színűnek ismerjük,  a fehér, sárga, narancssárga, zöld, lila, sőt a fekete és csíkos paradicsomok is ugyanolyan ízletesek.  Termésének alakja lehet ribizli, cseresznye, szőlő, datolya, körte, alma, paprika. Klasszikus alma nagyságú mérete mellett vannak koktélparadicsomok, cherry (cseresznye), datolyaméretűek, de hatalmas húsos paradicsomok is, melyek terméseinek súlya olykor eléri a fél kilót is.


Vigyázat! Ne tévessze össze az éretlen paradicsomot a speciális zöld paradicsomfajtával, mert kellemetlen egészségi következménye lehet.

Hogyan termesszük a paradicsomot?


A paradicsom melegkedvelő növény, ezért kiültetését nem kell elsietni.  Ennek ideális időszaka május közepe, amikor már nem fenyeget fagyveszély. Nálunk a paradicsomot leggyakrabban palántázzák. A palántákat V betű alakban  egymástól kb. 40 cm távolságra ültesse ki. Igényli az elegendő meleget, napfényt, tápanyagokat és a rendszeres öntözést, hogy ne pattanjon el.  A karós paradicsomot hosszú szárai megtartására ki kell támasztani egy kétméteres karóval. A paradicsomot napfényes erkélyén is termesztheti. Ehhez elegendő egy nagyobb virágcserép, vagy egy erős műanyag zsák és szubsztrátum.

Fajták szerint mindig a legsötétebb színű terméseket szedje le – pirosat, sárgát, feketét, vagy zöldet. Vigyázni kell azonban a más fajták zöld terméseivel, mert az éretlen paradicsom mérgező szolanint tartalmaz. A szezon végén az éretlen paradicsomokat tegye a napfényes ablakpárkányra és ott beérnek.


A paradicsom feldolgozása


A paradicsomot igen sokrétűen felhasználhatjuk a hidegkonyhában és a melegkonyhában is.  Készíthet belőle:


-          salátákat 


-          szószokat és leveseket


-          egyéb ételek adaléka lehet 


-          sütheti 


-          száríthatja 


-          tartósított ételeket


-          paradicsomport


-          paradicsomlevet, kecsupot


-          paradicsomlekvárt


 


A paradicsomot ne tárolja a hűtőszekrényben -  az érési folyamat leáll és elveszíti az ízét.


Paradicsomos fogyókúra
Ha fogyni szeretne, ebben a paradicsom jó barátnője lesz. Elűzi még a legrosszabb farkaséhséget is, amikor hajlamos mindent megenni, ami a keze ügyébe kerül.  Az egyoldalú paradicsomdiéta nem tesz jót az egészségnek, ezért inkább tegyen paradicsomot a salátákba, főtt ételekbe és kezdje a napot egy pohár paradicsomlével, melybe egy csepp olívaolajat tett. A diétás paradicsomleves is bármikor jól jöhet:

A megmosott paradicsomot vágja össze, párolja meg egy kanál olajon, öntse fel vízzel aszerint, hogy milyen sűrű levest szeretne, sózza meg, adjon hozzá szegfűszeget és főzze 10 percig.  Mixelje el, tegyen hozzá bazsalikomot, pár csepp olívaolajat, esetleg egy pici reszelt mozzarellát. Ízletessé teszi a levest az emésztést segítő provánszi fűszerkeverék, fokhagyma, fenyőmag, vagy a chili paprika.

Extra paradicsomreceptek 

Nézze meg paradicsomos receptjeinket itt! Ezeket érdemes kipróbálnia.


Forrás: healthline.com, grow-it-organically.com, floridatomatoes.org, fitshaker.sk, izahradkar.sk, hnonline.sk


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása