Tippek és tanácsok A joghurt nagyon egészséges. A "light" változatával azonban vigyázzunk

A joghurt "joghurtkultúrák", vagyis baktériumok  erjedésével keletkezik, melyek a tejsavas erjedésért felelősek. Ezek a baktériumok a tejben levő természetes cukrot, a laktózt  erjesztik. Az erjedési folyamattal tejsav keletkezik, mely a tejfehérjék kicsapódását okozza. Így jön létre a joghurt jellegzetes külleme és íze. A természetes, vagyis a natúr és nem ízesített joghurt fehér, sűrű és savanyú ízű, olykor szinte csípős. Éppen az ilyen natúr joghurt fogyasztása nagyon jótékony hatással van szervezetünkre.

Megkérdeztük táplálkozási szaktanácsadónkat Zuzana Pavelková Šafářovát, miképpen tájékozódjunk a joghurtok széles kínálatában.

A boltokban nagyon sok különféle joghurt kapható. Mit kell tudnunk, ha az egészségesebb változatok közül szeretnénk választani?

Véleményem szerint csak a fehér joghurt egészséges. Az édesített joghurtok többnyire csekély mennyiségben tartalmaznak gyümölcsöt és nagy mennyiségben cukrot. Ha mégis gyümölcsös joghurtot vásárolnék, alaposan áttanulmányoznám az összetételét. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a málnás joghurt főleg almát tartalmaz. A gyümölcsös joghurtnak elsősorban nagy mennyiségű gyümölcsöt kellene tartalmaznia, éspedig a csomagoláson feltüntetett mennyiségben, és a gyümölcs helyett ne legyen benne cukor, illetve gyümölcskoncentrátum. Figyeljünk a modifikált keményítőtartalomra is, mely az egészségre ugyan nem káros, de súlygyarapodást okozhat.

Egészségesebb a light joghurt, illetve ajánlott-e fogyókúra esetén?

A light joghurt nem tartalmaz zsírt, tehát kevesebb kalória van benne. A zsír viszont  befolyásolja az ízeket is, sőt a zsírban oldódó vitaminok -  az A-, D-, E- és K-vitaminok – hordozója. Ezért ha zsírmentes joghurtokat fogyasztunk, egyúttal fontos értékes tápanyagoktól fosztjuk meg szervezetünket. Inkább kevesebb normál joghurtot egyen, ha fogyókúrázik, mert ennek zsírtartalma átlagos. A zsírok eltávolítása után ugyanis a joghurtot besűrítik, s ehhez szárított tejet, vagy modifikált keményítőt használnak, melyek hízást okozhatnak. 

Ehetek juh- vagy kecsketejből készült joghurtot, ha allergiás vagyok a tejre?

Igen.  Azok, akik allergiásak a tehéntejre, gyakran fogyaszthatják a juh- és kecsketejből készült joghurtokat. Itt is fontos azonban, hogy természetes, teljes zsírtartalmú termékeket válasszunk, melyekben nincs szárított tej.

Mit takar a laktózmentes joghurt fogalma?

A laktóz tejcukor, mely allergiát válthat ki. A laktózmentes termékben a laktóz mennyisége a lehető legalacsonyabb mértékre van csökkentve és az ilyen joghurt a hagyományos joghurttal ellentétben még egy laktáz nevű adalékenzimet is tartalmaz, mely elősegíti a tejcukor emésztését.

Fogyaszthatok-e ízesített joghurtokat, amikor fogyókúrázok?

Ha az édesített változat mellett dönt, mindig olyan terméket válasszon, melyben sok a gyümölcstartalom, minimális a cukor mennyisége, nem tartalmaz glükóz-fruktóz szirupot és  modifikált keményítőt.

Joghurtos karfiol

Karfiollal is nagyon ízletes a natúr joghurt!


1 pohár minőségi természetes joghurt biztosítja Önnek:


  • a napi kalciumszükséglet 49 %-át az egészséges csontokért és fogakért,
  • a napi foszforszükséglet 38 %-át az energia pótlására, az egészséges csontokért és az erősebb izmokért,
  • a napi káliumszükséglet 18 %-át a testfolyadékok egyensúlyának megtartásáért, az izmok és az idegrendszer jobb működéséért,
  • a napi magnéziumszükséglet 12 %-át az izom- és idegműködés és vérnyomás szabályozásáért.

Bögrés sütemény joghurttal

A Bögrés sütemény joghurttal az igazi!

Mit tartalmaz még a joghurt?


A joghurtban ezen kívül megtalálhatk még a  B-vitamincsoport vitaminjai, melyek megvédhetnek a szívbetegségekkel szemben, fehérjék, melyeknek köszönhetően a nap folyamán ellenőrzés alatt tarthatjuk az éhségérzetünket és nem utolsósorban a nagyon fontos probiotikumok, vagyis élő baktériumok.  A joghurtokban levő probiotikus baktériumok hozzájárulnak  a kiegyensúlyozott bélflóra megtartásához és ezzel elősegítik a megfelelő ürítést, enyhítik a felfúvódást, a székrekedést, vagy éppen ellenkezőleg – a hasmenést. Enyhítik a gyulladásokat és a megfázás súlyosságát is.


Természetesen nagyon sokféle joghurt kapható és sokszor embert próbáló teljesítmény kiválasztani a megfelelőt. Nézzük együtt, hogyan fogjunk hozzá!


Tehéntejből, kecsketejből, vagy juhtejből készült joghurt?

Śzámos  boltban ma már nemcsak tehéntejből, de kecsketejből és juhtejből készült joghurt is kapható.


A kecsketej a tehéntejjel ellentétben jobban emészthető zsírokat tartalmaz, allergiaellenes hatása van és a bőrproblémákkal küzdő embereknek ajánlatos, de a csontritkulás, ízületi betegségek és tehéntej-allergia esetén is ajánlható.


A juhtej íze a tehéntejjel ellentétben édesebb, sokkal több fehérjét és zsírsavat tartalmaz és a laktóz jobban felszívódik, ezért az enyhe laktóz-intoleranciában szenvedőknek ajánlott.


Azoknál a személyeknél, akik allergiásak a tehéntejre, a juhtej ugyanolyan panaszokat válthat ki.


Mi a helyzet a laktózmentes joghurtokkal?

A könnyebben emészthető termékeket keresőknek ajánlott a  laktózmentes joghurt, de főleg azoknak, akik laktóz-intoleranciában szenvednek. Ezekben a joghurtokban a laktóz egy speciálisan kifejlesztett enzim segítségével könnyen emészthető glükózra és galaktózra bomlik le, ami egyáltalán nem befolyásolja a joghurt ízét. Különféle ízesített változatai és csökkentett zsírtartalmú változatai is megvásárolhatóak.


A "light" joghutok ugyan nem tartalmaznak zsírt, de fogyókúra esetében óvatosan fogyasszuk

Legyen óvatos az egészséges "light" joghurt mítoszát illetően! Az ilyen joghurtok ugyan nem tartalmaznak zsírokat, de a gyártók zsírok helyett kénytelenek sűrítőanyagokat tenni bele, hogy megőrizze állagát, s gyakran nem szabályozott a cukor mennyisége. Ezért sokkal megfelelőbb a természetes fehér joghurt, vagy az alacsonyabb zsírtartalmú kefír, de nem a "light" jelzésű.


Házilag készített joghurt receptje

Joghurtot gyártani házilag egyszerű, olcsó és elegáns megoldás, amihez csak tej, joghurt, vagy szárított joghurtkultúra kell és egy ügyes eszköz, amit joghurtkészítő gépnek neveznek.


Hogyan kezdjünk hozzá?

  1. Forrásban levő vízben kifőzzük a joghurtos üvegeket, a mixer fejét és a szedőkanalat. A tejet egy kisebb edényben kb. 80 °C-ra melegítjük.
  2. A tejesfazekat egy nagyobb hideg vízzel telt edénybe tesszük és a tejet kb. 40 ° C-ra hűtjük.
  3. tejbe mixerrel kb. 2 kanál joghurtot keverünk, ezt a keveréket szétosztjuk az üvegpoharakba és beletesszük a felmelegített joghurtkészítő gépbe. Éjszakára benne hagyjuk és reggel fogyaszthatjuk az egészséges, bár kissé savanyúbb joghurtot.


 Desszertnek is kiváló alapanyag!

Joghurtos narancssaláta

Joghurtos narancssaláta


Források: ferpotravina.cz, healthline.com, theguardian.com, www.zuzanasafarova.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása