Baba Totyogó A dacolás időszaka: Kezelje a dührohamokat hidegvérrel

2 és 5 éves kor között kezd formálódni a gyermek saját énje. A gyermek elkezdi tudatosítani a szükségleteit és a vágyait, egyúttal pedig jobban érzékeli a szülei utasításait és tilalmait. Ilyenkor kezd megnyilvánulni a személyisége, egyensúlyt keres az önfegyelemben, próbálja kezelni az érzéseit. Az éretlen idegrendszer miatt ezt az időszakot harag és dac kíséri. Gyermeke a következő mondatokat kezdi el ismételgetni: „Én magam; Én akarok; Én nem akarok.”

A neveléshez vegye segítségül a jutalmazási rendszert

A gyermeknek több kapcsolatra van szüksége

A dacolás időszaka a gyermekek számára is egy pszichikailag igen nehéz időszak. A szülői szeretet megnyilvánulásai rendkívül fontosak a számukra. Jobban igénylik az ölelést vagy az összebújást, némelyek a szüleik ágyában akarják tölteni az éjszakát. Az ilyen magatartást sírás, dührohamok és feleselés váltja fel.

Mi súlyosbítja a dacolás időszakát?

Bizonyos mértékig több tényező befolyásolja a dacolás megnyilvánulásait. A szülők részéről az otthoni dühmegnyilvánulásokat jelenti. Ha a családban megszokott, hogy a szülők gyakran dühösek és mérgesek, a gyermek utánozni fogja a szülei viselkedését. Fontos, hogy a gyermeket rendszeren megöleljük, összebújjunk vele, és kimutassuk iránta a szeretetünket és a támogatásunkat. A szoros kapcsolat mérsékelheti a dacolás megnyilvánulásait, valamint segít a szülőknek, hogy nagyobb türelemmel és megértéssel kezeljék a gyermekük rohamait.

Ha a gyermek fáradt, a rohamok intenzívebbek lehetnek, és a gyermek nehezebben nyugszik meg. Némely konkrét esetekben valószínűbb a roham kockázata. Ha a gyermek valamit saját maga igyekszik megcsinálni, és a szülő segíteni akar neki, a gyermeket ezzel feldühítheti. Ha a szülő nem veszi komolyan a gyermekét, és figyelmen kívül hagyja a szavait és az érzéseit, a gyermek ezt elkezdi tudatosítani, és ilyen pillanatokban szintén fennáll a dühkitörés veszélye.

A dacos magatartás jellemző erre a korra.
Ne vegye személyesen.

Mindennek az alapja a kiegyensúlyozott szülő

A gyermek elsősorban utánzás útján tanul. Figyeli az Ön viselkedését, a különböző helyzetek és konfliktusok kezelését. Emiatt fontos, hogy Ön is jól érezze magát. Ez az egyik módja annak, hogy a gyerek is jól viselkedjen.

Már az elejétől kezdve építse a kapcsolatát a gyermekével

Ne várjon addig, amíg beáll a dacolás időszaka, hanem már azt megelőzően is építse a kapcsolatukat, és próbálja megérteni a gyermekét. Vegye figyelembe a gyermeke érzéseit, próbálja meghallgatni őt, és elmagyarázni neki, hogy miért csinál valamit úgy, ahogy, miért kell valami mást megtiltania stb.

Miért olyan fontosak az elalvás előtti esti mesék?

A gyermek nem készakarva cselekszik

Ha már rohamra kerül sor, mielőtt bármit tenne, vegyen mély levegőt, és vegye tudomásul, hogy a gyermek nem készakarva cselekszik. A gyermek nem képes az ilyen feszült helyzetekben uralkodni az érzésein és a dühén. Ezért ne büntesse, éppen ellenkezőleg, kínálja fel neki a megértését és az ölelését. Magyarázza el neki, hogy természetesen joga van arra, hogy saját véleménye és érzései legyenek, de most ennek így vagy úgy kell lennie, és mondja el azt is, hogy miért.

Hagyja, hogy a gyermek megtapasztalja az érzelmeket

Mielőtt a gyermekén eluralkodnának az indulatok, próbálja meg viccesre fordítani a helyzetet, és elvonni a gyermek figyelmét. Ebben segítségére lehet egy közkedvelt vers vagy a gyermek kedvenc dala.

Hogyan fejleszthetjük a gyermek humorérzékét?

Ha a gyermekén már eluralkodtak az indulatok, és nem segít semmi, hagyja, hogy megélje a rohamot kísérő összes negatív érzést. Ne boruljon ki, és álljon a gyermeke rendelkezésére, míg megnyugszik. Ha úgy látja, hogy a dühkitörés még csak fenyeget, segíthet, ha kimegy a szobából.

Zárja le a rohamot nyugodtan

Miután elmúlik a roham, megpróbálhatja megbeszélni a gyermekével, hogy mi történt. Soha ne használjon fizikai büntetést, ne kiabáljon vele, és ne boncolgassa feleslegesen a helyzetet. Tisztázza magában, mi okozta a rohamot, és miért reagált a gyermek ilyen módon. Az incidenshez többé ne térjen vissza, és ne elemezze.

Ez az időszak elmúlik

Gyermeke első kamaszkora nem fog örökké tartani. Ha megtanulja, hogyan kezelje a gyermekét, és képes lesz felismerni azokat a pillanatokat, amikor dühkitörés fenyeget, nyugodtabban túlteszi magát a dacolás időszakán. Segítsen a gyermekének, hogy megértse az érzelmeit és azokat kezelni tudja.

Forrás: nevychova.cz, modrykonik.cz, azrodina.cz, ona.idnes.cz


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása