Tippek és tanácsok Kókuszolaj – sztár a konyhában és a fürdőszobában

Ajánlott a kókuszolajat és az abból készült termékeket a napi táplálkozási rutinunk részévé tenni, de oda kell figyelnünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását.

A kókuszolaj csodás hatásai

1.    Megkönnyíti a fogyókúrát

A kókuszolaj rendkívül jól eltelít, ezért kevésbé fogjuk kívánni az édességet és a nassolnivalót az étkezéseink közt, így könnyedén megszabadulhatunk néhány fölösleges kilótól.

2.    Segít a koleszterinszint szabályozásában

A kókuszolaj kb. 50%-ban tartalmaz laurinsavat, az ebben az összetevőben gazdag étrend remekül szabályozza testünk koleszterinszintjét.

3.    Táplálja a bőrt

A kókuszolajnak az oregánó olajhoz hasonlóan antibakteriális, gomba- és vírusölő hatása van, ezért kiválóan használható akné kezelésére. Segít a sebhelyek begyógyításában és serkenti a bőr kollagéntermelését. Az arc tisztítására és sminklemosásra is alkalmazható. Halványítja a bőröregedés jeleit, és puhává, frissé varázsolja az arcbőrt.

4.    Segít megtartani elménk frissességét

Az Alzheimer kórt 3-as típusú diabéteszként is szokták emlegetni. Úgy gondolják, hogy az Alzheimer kialakulása a nagyfokú elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel hozható összefüggésbe. A kókuszolaj tele van ketonokkal, amelyek segíthetnek életben tartani az idegsejteket és támogatják az agyműködést.

A kókuszolaj típusai

Finomított kókuszolaj

Szárított kókuszból nyerik ki, majd finomítják, fehérítik és szagtalanítják. A finomított olaj teljesen ízetlen, nem érezhető benne a kókuszaroma, ellenállóbb a magas hőmérséklettel szemben és kiválóan alkalmas sütéshez. Nem annyira „tiszta” mint a nyers kókuszolaj, de tartalmaz zsírsavakat és tápanyagtartalmát tekintve nem sokban különbözik a szűz kókuszdió-olajtól.

Az üzleteinkben árult kókuszolajok többnyire finomítottak, ha mégsem, az mindig fel van tüntetve a csomagoláson. A finomított olajok sem mind egyformák, hatalmas lehet a minőségbeli különbség köztük, ezért válasszunk nem hidrogénezett, kémiai eljárás nélkül, természetes körülmények között kezelt olajat.

A finomított olaj általában olcsóbb, mint a szűz változat, ezért ha szeretnénk egy kicsit spórolni, válasszuk ezt a gazdaságosabb terméket.

A kókuszolaj rendkívül hasznos megoldás, ha nem akarjuk feladni a kedvenc sültjeink fogyasztását, de szeretnénk kicsit egészségesebben étkezni.

Finomítatlan kókuszolaj

A szűz kókuszolajat mechanikusan préselik ki a friss, nyers kókuszdióból, mindenféle kémiai kezeléstől mentesen. A feldolgozási módszertől függően a kókuszaroma közepesen vagy akár intenzíven is érezhető. A nyers argánolajhoz hasonlóan, amelynek kellemes, a diófélékre jellemző íze van, a magas minőségű, nyers, finomítatlan kókuszolajnak is van egy jól meghatározható, kókuszos íze és illata.

Erre figyeljünk, amikor kókuszolajat vásárolunk

Rengeteg különböző márkájú és típusú kókuszolajat lehet kapni a szupermarketekben. A termékek ára függ a gyártási módszertől, a származási helytől, a csomagolástól és a marketingtől egyaránt. A legmagasabb ár nem feltétlenül áll összefüggésben a legmagasabb minőséggel. Választás előtt ezekre a paraméterekre érdemes odafigyelnünk:

Szín – szilárd állapotban fehérnek, folyékony állapotban pedig áttetszőnek kell lennie. Bármilyen más árnyalat arra utalhat, hogy a termék romlott vagy szennyezett.

Aroma – a szűz, finomítatlan olaj illata és íze a kókuszéhoz hasonló. Ennek ellenére az aromának nem szabad, hogy erőteljes, esetleg pörkölt vagy füstölt íze legyen. Ez annak a jele, hogy nagyon magas hőmérsékletnek tették ki, ezáltal elvesztette a tápanyagtartalma jelentős részét. Ha éppen ellenkezőleg, a termék teljesen íz- és szagtalan, akkor valószínűleg finomították.

Ár – a magas ár nem egyenlő a magas minőséggel. Ha van rá lehetőségünk, nagyobb kiszerelésben vásároljuk meg, mert ez a leggazdaságosabb formátum.

Hogyan használjuk a konyhában:

  • A kókuszolajnak magas a hőálló képessége, ezért alkalmazható sütéshez.
  • Használhatjuk sültburgonya vagy édesburgonya-chips elkészítéséhez.
  • Az íze pótolhatatlan az ázsiai fogások készítésénél.
  • Használható szószokhoz, mártogatósokhoz, de különösen jó sütéshez és nyers desszertekhez is, például édes granolához.
  • Ha a hagyományos olajat vagy vajat szeretnénk vele helyettesíteni, használjuk 1:1 arányban.
  • Ha elég kreatívak vagyunk, hozzáadhatjuk házi majonézünkhöz is.
  • Adjunk néhány kávéskanálnyit belőle a smoothie-nkhoz, teánkhoz, kávénkhoz! Az íze selymes, édeskés és nincs kellemetlen olajos állaga a meleg italokban, leginkább a fehércsokihoz hasonló.
  • Ha odáig vagyunk az édességekért, keverjünk hozzá egy kis kakaót, mézet és élvezzük az ízek harmóniáját!

A fürdőszobában is jól jöhet:

  • A kókuszdió-olaj felhasználható masszázsnál és fürdőzésnél. Adjunk 4-5 evőkanállal a fürdővizünkhöz, így puhává varázsolhatjuk a bőrünket.
  • Készítsünk szappant, dezodor vagy fogkrémet kókuszolaj felhasználásával! Az olaj híres antibakteriális és fehérítő hatásáról.
  • Használhatjuk haj- és arcmaszkok készítéséhez, például mézzel keverve.
  • Ha megégett a bőrünk a napon, a kókuszolaj életmentő lehet, de naptejként is alkalmazható az SPF 4-es fényvédő tulajdonsága miatt.
  • Készítsünk belőle hámlasztót só hozzáadásával, és masszírozzuk vele a bőrünket!
  • Erős, gyógyhatású olajok hígítására is alkalmas, például keverhetjük oregánó olajjal, ami antibiotikus hatásáról ismert.
  • Felvihetjük extra száraz bőrre, például a lábunkra vagy könyökünkre.

Így tároljuk a kókuszolajat!

A kókuszolajat nem kell hűtőben tárolni, de helyezzük sötét helyre, védve a közvetlen napfénytől, így akár 2 évig is eláll. A hőmérsékletváltozásra gyorsan reagál, 25°C fok fölött folyékonnyá válik, ha pedig betesszük a hűtőbe, rövid idő alatt ismét megszilárdul.

Publikálva: 7 hónapja
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása