Receptek Gyerekmenü Főételek Szilvás gombóc

Hozzávalók

1 csipet tengeri só
1 darab tojás
3 kanál vaj
10 dkg porcukor
1 csipet őrölt fahéj
30 dkg zsemlemorzsa
30 dkg szilva
4 darab burgonya (főrr, áttört)
35 dkg finomliszt

Leírás

A főtt krumpliról, még szinte forrón húzzuk le a héját, és krumplinyomón törjük át. Hagyjuk kihűlni, majd a liszttel, sóval morzsoljuk el. A tojással gyúrjuk tésztává, ha kell kevés vizet adjunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Fél centi vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es kockákra felvágjuk. A közepére tesszük a magozott fél, vagy egész szilvákat, egy kevés fahéjas cukorral megszórjuk. Gombócokat formálunk, hajtogatunk. Egy fazékban felteszünk forrni vizet, egy csipetnyi sót is teszünk bele. Ha lobog, belerakjuk a gombócokat, úgy 2 perc alatt feljönnek, összesen 15 percig főzzük őket. Közben elkészítjük az aranybarna, pirított morzsát. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, és annyi morzsát teszünk bele, hogy mindenhova jusson, de ne legyen túl zsíros. Aki szereti, megszórhatja fahéjas (bio nád) porcukorral.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása