Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az élesztőt felfuttatom, egy kevés, cukros, langyos tejben. Tetejére pici lisztet hintek, hogy legyen mibe kapaszkodnia az élesztőnek. Kelesztőtálba átszitálom a lisztet (így oxigént vesz fel),beleütöm a tojást, pici sót, pici kristálycukrot teszek bele. Ráöntöm a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel addig dolgozom össze, amíg az edény falától jól elválik. Amikor már sima, hólyagos a tészta, akkor jó. Ügyeljünk, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen. (A galuskatésztától lágyabb legyen.) Fontos a jó kidolgozás (kb.15-20 percig dagasztom)! A tészta alá és tetejére lisztet hintek és konyharuhával letakarom. Ezután meleg, illetve langyos helyen, kb.1 órát kelesztem. Lényeg, hogy a kétszeresére dagadjon. A rum aromát, természetesen összedolgozáskor már bele tettem. Az olaj annyi legyen, hogy ne lepje el a fánkokat. Lisztezett deszkára kiborítom a tésztát. Tetejét lisztezem és ujjnyi vastagra kinyújtom. Nagyobb kiszúróval kiszaggatom. Megforrósítom az olajat és annyi fánkot teszek bele, hogy elférjenek, amikor fordítom őket. Amikor beleraktam a forró olajba, kevés vízzel megspriccelem és gyorsan fedőt teszek rá. Pár pillanat múlva, leveszem a fedőt, a lángot kissé mérsékelem, megfordítom a fánkokat és már nem fedem be. Ügyeljünk arra, hogy átsüljön, ne maradjon nyers a közepe sem. A vízzel való spricceléstől lesz szalagos a fánk. Forrón tálaljuk, lekvárral és porcukorral. Jó étvágyat hozzá!