Rozmaringos báránysült

Hozzávalók

2 kg báránycomb
1 fej fokhagyma, gerezdekre törve
20 g friss rozmaring
1 citrom, meghámozva
2 evőkanál szárított oregánó
4 evőkanál olívaolaj
kg fehér burgonya, héjával együtt, 2 cm-es darabokra vágva
200 ml száraz fehérbor
1 húsleveskocka, 300 ml-re felfőzve
100 g feta, morzsolva
15 g friss petrezselyemlevél, durvára vágva, a tálaláshoz

Olyan bárányhús receptet kerestél, amivel lenyűgözheted a vendégeidet? Ez az egytálcás bárányhús rozmaringgal és fetával egy egyszerű, minden alkalomhoz illő főétel.

Elkészítés

1

A bárányhúst konyhai papírral töröljük szárazra, majd egy éles késsel szúrjunk apró, 2 cm mély lyukakat a húsba.

2

Hámozzunk meg és vágjunk finomra 4 gerezd fokhagymát, és vágjunk finomra 1 evőkanál rozmaringot. Tegyük át egy tálba, keverjük bele a citromhéjat, 1 evőkanál oregánót és 2 evőkanál olajat; fűszerezzük. Dörzsöljük be az egész bárányt a páccal, az apróra vágott fokhagymát és a fűszernövényeket nyomkodjuk a lyukakba. Tegyük félre.

3

Melegítsük elő a sütőt a gáz 6-os fokozatra, 200°C-ra, légkeverés 180°C-ra. Tegyük a burgonyát egy nagy, mély sütőformába, és adjuk hozzá a maradék fokhagymagerezdeket és az oregánót. A maradék rozmaringot rövid ágakra tépkedjük, és rászórjuk a vastag szárakat pedig kidobjuk. Nyomjuk rá a citromlevet, a citrom kifacsart felét tegyük a tepsibe; jól fűszerezzük.

4

Kézzel forgassunk össze mindent, öntsük fel a borral és az alaplével, majd helyezzük középre a báránycombot, körülötte a burgonyával. Csepegtessünk rá 2 evőkanál olajat. Az egész tepsit szorosan tekerjük fóliába.

5

Süssük 1 órán át. Vegyük le a fóliát, és tegyük félre, majd süssük 30 percig, ha mediumként szeretnénk, vagy 50 percig, ha well done-ként. A folyadéknak nagyrészt el kell párolognia, és így a burgonya puha lesz, ha késsel megszúrjuk. A bárány sütésének ellenőrzéséhez szúrjunk egy nyársat a bárány közepébe, tartsuk néhány másodpercig, majd vegyük ki, ha a nyárs forró tapintású, akkor kész. Ellenőrizzük a nyárs eltávolításakor kifolyó szaftot: ha rózsaszínű, akkor a hús mediumra sült.

6

Ha a krumplik még mindig nedvesek, távolítsunk el néhány kanálnyi alaplevet (ha szeretnénk, ezt eltehetjük mártás készítéséhez). A tepsit lazán letakarjuk a fóliával, és legalább 20 percig pihentetjük. Tálaláskor szórjuk rá a petrezselymet és a fetát.

7

Tipp: Ha nincs rozmaringod, használhatsz bármilyen fás fűszernövényt, például kakukkfüvet vagy oregánót. Ha nem találtál fetát, bármilyen omlós, fanyar sajt is megfelel.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4