Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az édes-citrusos máz teszi igazán ünnepivé ezt a lédús pulykasültet.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5. fokozat), légkeveréssel 170 fokra. A pulyka sütési idejét a csomagoláson lévő súlya alapján számoljuk ki: kilónként 1 órát kell sülnie. A pulykát papírtörlővel töröljük szárazra, és tegyük egy tűzálló tepsibe. Dörzsöljük át 25 g vajjal úgy, hogy a vaj mindenhol vékony rétegben fedje a bőrt. Locsoljuk meg két evőkanál olajjal, és fűszerezzük be. Lazán takarjuk le alufóliával, majd tegyük a sütőbe, és állítsunk be egy időzítőt.
Amíg a pulyka sül, tegyük a mandarin héját és levét egy kis lábosba a mézzel és a kakukkfű felével. Közepesnél alacsonyabb hőmérsékleten főzzük 10-15 percig, amíg híg szirupot nem kapunk. Húzzuk le a tűzről, és szedjük ki belőle a kakukkfüvet.
Amikor a sütési időből már csak 45 perc van hátra, vegyük le az alufóliát a pulykáról, és kenjük meg a mézes szirup felével. Szórjuk a tepsiben keletkezett szaftba a hagyma- és a répadarabokat. Toljuk vissza a pulykát a sütőbe, ezúttal már alufólia nélkül, és 15 percenként kenjük át a maradék sziruppal. Ha a máz elkezdene megégni, tegyük vissza az alufóliát. Az utolsó 5-10 percre tekerjük fel a hőfokot 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra (gázsütőben 7. fokozat). A pulyka akkor van kész, ha a belsejébe szúrt maghőmérő 70 °C-ot mutat, és amikor kihúzzuk a hústűt, nem rózsaszínű, hanem áttetsző húslé bugyan ki belőle. Vegyük ki a pulykát a tepsiből, takarjuk le alufóliával, tegyük félre 30 percre.
Kapcsoljuk közepes fokozatra a tűzhely platniját, vagy állítsuk közepes lángra a gázt, és tegyük rá a tepsit a zöldségekkel. Adjuk hozzá a bort, és 10 percig forraljuk. Keverjük hozzá az alaplevet, a rozmaringot és a maradék kakukkfű egy részét. A liszthez adjunk 4-5 evőkanál vizet, majd keverjük a tepsi tartalmához. Főzzük 10-15 percig, amíg az ízlésünknek megfelelően besűrűsödik. A maradék gyümölcslevet is hozzákeverhetjük. Végül szűrjük át egy előmelegített mártásos tálba.
Közben a félbevágott mandarinokat tegyük vágott felükkel lefelé egy forró, tapadásmentes serpenyőbe, és pirítsuk magas hőmérsékleten 3-4 percig, amíg arany színű lesz, és itt-ott feketére pirul. Rendezzük őket a pulyka köré, és tálalásnál szórjuk meg kakukkfűvel.
Fagyasztás és kiolvasztás Az optimális íz és minőség megőrzése érdekében a fagyasztott ételeket érdemes 3 hónapon belül elfogyasztani. További tippek a mélyhűtésről és a kiolvasztásról a Szeresd a fagyasztódat cikkben olvashatók.