Panettone

Hozzávalók

500 g kenyérliszt (BL 80) plusz liszt a szóráshoz
1 teáskanál vaníliakivonat
2 közepes méretű tojás
5 tojássárgája
1 tojásfehérje
250 g puha vaj
100 g porcukor
100 g kandírozott gyümölcshéj
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
25 g friss élesztő
3 dl tej
¼ teáskanál frissen őrölt szerecsendió
1 teáskanál
75 g mazsola
75 g sárga mazsola
1 evőkanál porcukor a szóráshoz

Villantsd meg konyhai tehetségedet ezzel az olasz klasszikussal: az aszalt gyümölcsökkel dúsított kaláccsal. Ez a panettone recept biztosan lenyűgözi vendégeidet, ráadásul nagyszerű karácsonyi ajándék is lehet belőle.

Elkészítés

1

Elektromos habverővel egy tálban keverjük habosra a vajat a porcukorral (1 evőkanálnyi cukrot tegyünk félre belőle) 4-5 percig, amíg könnyű és levegős nem lesz. A villával összekevert, 2 egész tojásból és 5 tojássárgájából álló elegyet nagyon lassan, folyamatos gépi keverés mellett adjuk hozzá a vajas-cukros krémhez.

2

Langyosítsuk meg a tejet egy lábasban, majd morzsoljuk bele az élesztőt és adjuk hozzá a félretett evőkanál porcukrot. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson és felhabosítsa a tejet. Szitáljuk össze a lisztet, sót és őrölt szerecsendiót egy nagy keverőtálban. A lisztkeverék közepén alakítsunk ki egy mélyedést, és öntsük bele a tejes-élesztős keveréket. Dolgozzuk össze tésztává, majd fokozatosan adjuk hozzá a vajas-tojásos keveréket, amíg sima nem lesz. Lisztezett felületen gyúrjuk 8-10 percig, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapunk.

3

Formázzunk belőle egy golyót, tegyük egy enyhén lisztezett tálba, és fedjük le lazán frissentartó fóliával. Hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán át, amíg duplájára nem dagad. Borítsuk ki lisztezett felületre, és gyúrjuk át 2 percig. Gyúrjuk bele a reszelt narancs- és citromhéjat, a mazsolát, a sárga mazsolát és a kandírozott gyümölcshéjat, hogy egyenletesen eloszoljanak. Tegyük egy 20 cm-es kapcsos tortaformába, és fedjük le lazán átlátszó fóliával. Hagyjuk tovább kelni meleg helyen 2 órán át.

4

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeverésnél 180°C-ra).

5

Amikor a tészta megkelt, kenjük meg a tetejét a tojásfehérjével. A tortaformát kívülről csomagoljuk be alufóliával úgy, hogy az a forma pereme fölé kb. 10 cm-rel felérjen. Kötözzük meg szorosan madzaggal, majd tegyük a tésztát a sütőbe. 15 perc után csökkentsük a hőmérsékletet 180°C-ra, és süssük további 30 percig. Akkor vehetjük ki a sütőből, amikor a tűpróba alapján a tészta már nem ragad középen.

6

Hagyjuk a panettonét a formában hűlni egy ideig, mielőtt kiborítanánk. Ezután helyezzük rácsra, hogy teljesen kihűljön. Szórjuk meg a félretett porcukorral, majd szeleteljük fel, és tálaljuk.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4