Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A sütést megelőző este, elkészítjük a kovászt. Az élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsoljuk, 10 perc alatt kissé felfuttatjuk, majd kb. 20 dkg liszttel, galuska sűrűségű tésztát keverünk belőle. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen pihentetjük, egész éjszaka. 1-2 óra elteltével be lehet tenni a hűtőbe, ahol két hétig is eláll, így bármikor rendelkezésre áll az úgynevezett gyorskovász, ha sütni szeretnénk. Másnap reggel, a kovászt áttesszük egy tálba, hagyjuk állni pár percig, hogy átvegye a konyha melegét. Ezután a langyos vizet ráöntjük, az élesztőt rámorzsoljuk, a cukrot rászórjuk és hozzáadunk 20 dkg finomlisztet. Robotgéppel simára keverjük, galuska sűrűségű tésztát kell kapnunk a végén. Letakarjuk és meleg helyen, 1 órán át kelesztjük. Hozzáadjuk a langyos tejet, a sót, a puha vajat és a 40 dkg finomlisztet. Robotgéppel bedagasztjuk, ez kb. 10 percet vesz igénybe. Akkor dolgoztunk jól, ha közepes keménységű, hólyagos tésztánk van. Letakarva, 45 percen át, meleg helyen kelesztjük. Ezután lisztezett munkalapon, finoman átgyúrjuk. 15-20 dekányit levágunk belőle, hogy legközelebbi sütéshez is legyen, majd öreg tészta (kovász) és ezt hűtőbe tesszük. A kenyértésztát kivajazott, kilisztezett formába rakjuk és megszórjuk köménymaggal. Meleg helyen, 50 perc alatt, a duplájára kelesztjük. Előmelegített, gőzös sütőben, a középső rácson, 230 fokon, kb. 35 percig sütjük. Ekkor a hőfokot levesszük 190 fokra és 15 percig így sütjük. Ha kész, vizes ecsettel lekenjük a tetejét és hagyjuk kihűlni.