Receptek Előételek Meleg előételek Kakukkfűves-paradicsomos rizottó

Hozzávalók

1 csipet tengeri só
1 dl extra szűz olívaolaj
5 dkg vaj
1 csipet őrölt fekete bors
20 dkg koktélparadicsom
1 marék parmezán
1 darab húsleveskocka
1 csipet szárított kakukkfű
1 csipet szárított bazsalikom
30 dkg rizs
5 gerezd fokhagyma

Leírás

Olívaolajat melegítek, közepes lángon. A fokhagymát közben szecskázva aprítom, a koktélparadicsomot negyedelem, a bazsalikomleveleket apróra vágom. A forró olajba megy a fokhagyma és röviddel utána a paradicsom, borssal, sóval. Közben, a leveskockát is feloldom, forró vízben (1 kockához 7-8 dl vizet kell adni, hogy a rizst ne kelljen később sózni). Amikor a paradicsomot 2-3 alkalommal átforgattam, kb. 3-5 perc alatt, beledobom a bazsalikomot, de egy keveset díszítésnek elteszek a tálaláshoz. A bazsalikomot csak megfonnyasztom benne. Az alaplé kész, olívát hevítek egy edényben, megpirítom kicsit a rizst és lassan adagolva öntöm hozzá az alaplevet, mindig hagyom elfőni róla és csak akkor öntöm rá a következő 1-1,5 dl-t. A 20 dkg rizs aldente, kb. 6 dl levet vesz fel, nem kell megijedni, ha nyálkásnak tűnik, a rizottó így finom. Leveszem a tűzről, belekeverem a vajat, kakukkfűvet és kb. 3 dkg reszelt sajtot (csak kemény sajt lehet, hogy ne nyúljon, hanem elkeveredjen benne). Ha minden benne van, lefedem, 5 percre. Az idő elteltével belekeverem a paradicsomos keveréket és szinte azonnal tálalom. A maradék sajt és bazsalikom fejedelmi dísze ennek a könnyű, egészséges, ízletes egytálételnek. Jó étvágyat!

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4