Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Előkészületként minden alapanyagot tartson szobahőmérsékleten egy órán át. Ezt követően 100 ml langyos tejben futassa fel az élesztőt a cukorral.
Egy másik tálban verje fel a tojást a maradék (11 teáskanál) cukorral és sóval. Adja hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet (300 ml) és úgy 430 g lisztet. Jól keverje össze egy fakanállal, majd apránként adja hozzá az olvasztott vajat.
Dagassza 10 percen át, amíg a tészta szépen el nem válik az edény falától. Nem könnyű kézzel csinálni gép helyett, de megéri!
Egy tiszta fakanál segítségével apránként adja hozzá a maradék (220 g) lisztet a tésztához, és dagassza addig, amíg el nem éri a fényes, de nem túl ragacsos felületet (kb. 10-15 perc). Tiszta konyharuhával letakarva 30-40 percen át kelessze a tésztát, míg az kétszeresére nem nő.
Lisztezett gyúródeszkán alaposan gyúrja át a tésztát, majd válassza két egyenlő részre. Dagassza további öt percig, az egyiket ossza 3 részre, majd formáljon 3 egyenlő méretű rudat a tésztából. (A másik felét tegye félre.) Csippentse össze a 3 rudat, készítse el a fonatot, majd a végeket nyomogassa bele a tészta aljába.
Óvatosan helyezze a fonatot egy kivajazott tepsibe, majd tegye félre. Következhet a briós! A maradék tésztát ossza 8 egyforma részre, majd az egyes részeket még ossza 3-felé és készítsen belőlük kis tésztarudakat. Újfent készítse el a fonatokat (8 db), majd egyesével a végek összecsippentésével formáljon belőlük kört.
Az elkészült kis koszorúkat helyezze a tepsire a kalács mellé. Konyharuhával takarja le és hagyja kelni kb. 15-20 percig. Közben melegítse elő a sütőt 180-190 C fokra.
A felvert tojásokkal nem spórolva kenje meg a kalácsot és a briósokat, majd 180-190 C fokon 30-40 percig süsse, míg aranybarna nem lesz. Fogyasztás előtt hagyja kihűlni.