Hozzávalók

6 darab tojás
2 tk kristálycukor
14 dkg margarin
6 dkg keményítő
24 dkg finomliszt

Leírás

Felforrósítunk ¼ liter vizet a margarinnal, a cukorral és egy csipet sóval. Egyszerre beleszórjuk a keményítőt és a lisztet. Az egészet mérsékelt tűzön, egy fakanállal addig keverjük-pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza gombóccá összeáll, elválik az edény falától, és az edény alján vékony fehér hártya képződik. Ekkor a tészta „sercegő” hangot hallat (innen a neve). A tésztát félrehúzzuk, és azonnal beledolgozunk egy tojást. A tésztát hagyjuk teljesen kihűlni. Áttesszük egy keverőtálba, és kézi robotgéppel egyenként beledolgozzuk a maradék tojást. A következő tojást csak akkor adhatjuk hozzá, ha az előzőt már tejesen elkevertük. Ettől lesz szép üreges a megsült fánkok belseje. Akkor jó a tészta, ha szép fényes, és csak nehezen cseppen le a habverőről. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és az aljára betesszük egy forró vízzel félig töltött fém láboskát (vagy kisebb tepsit). A fánkok növekedéséhez gőzre van szükség.Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A masszát 10-12 mm átmérőjű csillagcsőrös habzsákba szedjük, és kb. 4 cm távolságra kb. 3 cm átmérőjű habrózsákat nyomunk a papírra. A fánkok sütés közben alaposan megnőnek! A sütő középső rácsán kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a fánkokat. A sütő ajtaját sütés közben tilos kinyitni, mert a tészta összeesik. A sütés végén a fánkokat kivesszük, recés késsel vagy ollóval azonnal levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozhasson a tészta belsejéből. Ha a gőz nem tud kijönni, a tészta összeesik, és nem lesz ropogós. A recept szerint dolgozhatunk a fánkokkal.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4