Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A lisztből, a tojásokból, 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával, kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta. Két részre osztjuk és tálkával letakarva, 20 percig pihentetjük. Amíg a tészta pihen, a zsemlemorzsát az olajon, világos barnára pirítjuk (kb. 15 perc alatt). A tésztát két részletben, nagyon vékonyra, kb. 1 mm-re vastagságúra nyújtjuk. Két kb. 35 x 40 cm-es tésztalapot kapunk. Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, a felénk eső felére, egyenlő közökben, egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 7 cm távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét és az ujjunkkal, a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk. Egy ilyen tésztalapból 5 x 3, azaz 15 derelyénk lesz. A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle. Amikor ezzel megvagyunk, jöhet a másik adag tészta. Amíg a másik adag tésztával bajlódunk, egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót. A derelyét 2-3 részletben kifőzzük, adagonként kb. 25 perc alatt fő meg. Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe. Ezt a műveletet lehetőleg egy nagy lábasban végezzük, hogy minden derelye jó prézlis legyen.