Hozzávalók

1 csipet tengeri só
2 darab tojás
½ dl étolaj
1 csokor zsemlemorzsa
400 g szilvalekvár
50 dkg finomliszt

Leírás

A lisztből, a tojásokból, 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával, kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta. Két részre osztjuk és tálkával letakarva, 20 percig pihentetjük. Amíg a tészta pihen, a zsemlemorzsát az olajon, világos barnára pirítjuk (kb. 15 perc alatt). A tésztát két részletben, nagyon vékonyra, kb. 1 mm-re vastagságúra nyújtjuk. Két kb. 35 x 40 cm-es tésztalapot kapunk. Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, a felénk eső felére, egyenlő közökben, egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 7 cm távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét és az ujjunkkal, a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk. Egy ilyen tésztalapból 5 x 3, azaz 15 derelyénk lesz. A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle. Amikor ezzel megvagyunk, jöhet a másik adag tészta. Amíg a másik adag tésztával bajlódunk, egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót. A derelyét 2-3 részletben kifőzzük, adagonként kb. 25 perc alatt fő meg. Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe. Ezt a műveletet lehetőleg egy nagy lábasban végezzük, hogy minden derelye jó prézlis legyen.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4