Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A hagymát félszeletekre vágjuk. Nem szükséges kisebbre, hiszen a nagyon hosszú főzési idő alatt, szétfő teljesen. Forrósítsunk fel, egy vastag aljú lábosban kacsa-, vagy disznózsírt. Ebben dinszteljük meg a hagymát, és adjuk hozzá a két babérlevelet is. Ha kezd a hagyma kicsit pirulni, akkor adjuk hozzá a csíkozott pacalt. Először magas hőmérsékleten kezdjük párolni, majd mikor kezd levet ereszteni, vegyük lejjebb a lángot, és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. Amennyiben szükséges, öntsünk alá mindig egy kevés vizet, de sose lepje el a pacalt. Így főzzük, kb. 4 órán keresztül, míg elkezd puhulni egy kicsit. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott csülökhúst. Keverjük át, és újra nagyobb lángon, kicsit pirítsuk át. Ha kezd levet engedni és kezdi elfőni a levét, akkor vegyük le a lángot. Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és a köménymagot. Fedő alatt pároljuk tovább, még kb. fél órát. Kavargassuk meg időnként, hogy ne ragadjon le. Egy kicsi vízzel mindig pótolhatjuk, de ne sokkal, a szaft mindig maradjon sűrű. Ezután adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a Knorr Pörkölt alapot is. Keverjük el jól, és folytassuk a főzést lassú tűzön, fedő alatt, további 2- 2.5 órán keresztül. A főzés vége előtt, ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk. (Az Alföld egyes részein, ahol nagy hagyománya van a pörköltfőzésnek, a fűszerpaprikát csak a főzés vége előtt, 0.5-1 órával teszik bele, hogy minél frissebb íze maradjon. Úgy tartják, hogy hosszú főzési idejű pörköltekben a paprika íze "kifárad", ha túl hamar adjuk az ételhez.) Ha kellően puha a hús és a pacal, akkor tálaljuk főtt burgonyával, vagy egyszerűen csak friss, fehér kenyérrel és erős paprikával.