Csokoládés kávétorta gluténmentesen

Hozzávalók

125 g vaj kockákra vágva, plusz egy kevés a kikenéshez
300 g jó minőségű étcsokoládé (min. 70% kakaótartalmú), darabokra törve
6 nagy tojás, ebből 4 szétválasztva fehérjére és sárgájára
75 g világosbarna lágy nádcukor
2 evőkanál hideg presszókávé (vagy 2 teáskanál instant kávépor 2 evőkanál forró vízzel elkeverve, majd lehűtve)
100 g porcukor
300 g mascarpone
1 teáskanál porcukor díszítéshez
3 evőkanál Baileys
csokoládéval bevont kávészemek a díszítéshez
reszelt csokoládé a díszítéshez

Bőségesen gazdag és krémes, mámorítóan finom ez a liszt nélküli csokoládés kávétorta, amit selymes Baileys krémmel koronáztunk meg. Karácsonyi desszertként tökéletes a gluténmentesen étkező vendégeid számára.

Elkészítés

1

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréssel 160°C-ra). Kenjünk ki vékonyan egy 23 cm-es kapcsos tortaformát, majd béleljük ki sütőpapírral.

2

Olvasszunk meg 250 g csokoládét egy majdnem forrásban lévő, gyöngyöző víz fölé helyezett tálban. Adjuk hozzá a vajat, és hagyjuk, hogy az is elolvadjon a csokoládéval. Ha mindkettő elolvadt, keverjük össze, majd tegyük félre, hogy kissé lehűljön. A maradék csokoládét vágjuk durvára, és tegyük félre.

3

Egy nagy keverőtálban verjünk fel 2 egész tojást és 4 tojássárgáját (a fehérjéket tegyük félre) a világosbarna lágy nádcukorral, amíg jól össze nem áll, majd keverjük bele a csokoládés keveréket és a hideg kávét.

4

Egy másik tálban elektromos habverővel verjük kemény habbá a félretett 4 tojásfehérjét, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, apránként adagolva, amíg felveszi az összes cukrot és a keverék fényes és kemény lesz.

5

Adjunk a csokoládés keverékhez egy kanálnyi tojásfehérjehabot, és forgassuk össze, majd óvatosan dolgozzuk bele a maradék tojásfehérje-habot is. Végül a durvára vágott csokoládét is forgassuk bele.

6

Kanalazzuk a keveréket az előkészített tortaformába, és süssük 40 percig, vagy amíg a torta megemelkedik, és a közepe már megszilárdult. Hagyjuk a tortát a formában kihűlni. A közepe egy kicsit besüpped majd, ám aggodalomra semmi ok, a liszt nélküli tortáknál ez természetes.

7

Amikor kihűlt, vegyük ki a formából, és tegyük tálcára. Egy tálban verjük habbá a mascarponét, a porcukrot és a Baileys-t, amíg lágy habot nem kapunk, majd kanalazzuk a torta tetejére. Szórjuk meg csokoládéval bevont kávészemekkel és reszelt csokoládéval.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4