Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Bőségesen gazdag és krémes, mámorítóan finom ez a liszt nélküli csokoládés kávétorta, amit selymes Baileys krémmel koronáztunk meg. Karácsonyi desszertként tökéletes a gluténmentesen étkező vendégeid számára.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréssel 160°C-ra). Kenjünk ki vékonyan egy 23 cm-es kapcsos tortaformát, majd béleljük ki sütőpapírral.
Olvasszunk meg 250 g csokoládét egy majdnem forrásban lévő, gyöngyöző víz fölé helyezett tálban. Adjuk hozzá a vajat, és hagyjuk, hogy az is elolvadjon a csokoládéval. Ha mindkettő elolvadt, keverjük össze, majd tegyük félre, hogy kissé lehűljön. A maradék csokoládét vágjuk durvára, és tegyük félre.
Egy nagy keverőtálban verjünk fel 2 egész tojást és 4 tojássárgáját (a fehérjéket tegyük félre) a világosbarna lágy nádcukorral, amíg jól össze nem áll, majd keverjük bele a csokoládés keveréket és a hideg kávét.
Egy másik tálban elektromos habverővel verjük kemény habbá a félretett 4 tojásfehérjét, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot, apránként adagolva, amíg felveszi az összes cukrot és a keverék fényes és kemény lesz.
Adjunk a csokoládés keverékhez egy kanálnyi tojásfehérjehabot, és forgassuk össze, majd óvatosan dolgozzuk bele a maradék tojásfehérje-habot is. Végül a durvára vágott csokoládét is forgassuk bele.
Kanalazzuk a keveréket az előkészített tortaformába, és süssük 40 percig, vagy amíg a torta megemelkedik, és a közepe már megszilárdult. Hagyjuk a tortát a formában kihűlni. A közepe egy kicsit besüpped majd, ám aggodalomra semmi ok, a liszt nélküli tortáknál ez természetes.
Amikor kihűlt, vegyük ki a formából, és tegyük tálcára. Egy tálban verjük habbá a mascarponét, a porcukrot és a Baileys-t, amíg lágy habot nem kapunk, majd kanalazzuk a torta tetejére. Szórjuk meg csokoládéval bevont kávészemekkel és reszelt csokoládéval.