Hozzávalók

2 kg cékla (elősütött)
1 kg alma
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 dl citromlé
1 csomag vaníliás pudingpor
3 kanál édesítőszer

Leírás

A céklát meghámozzuk, kis kockára vágjuk és puhára pároljuk. Külön lábosban az almával is ugyanígy járunk el, ez utóbbi sokkal hamarabb kész lesz. A puha almát-céklát szűrjük le és tegyük egy közös fazékba, majd botmixerrel pépesítsük. Ha nagyon sűrű, egy kevés vízzel lazítsuk, majd édesítsük ízlés szerint (vigyázzunk, a cékla eleve édes). Csepegtethetünk bele citromlét, fahéjat. A pudingport keverjük el egy kevés vízben, csomómentesen és öntsük a gyümölcshöz. Keverjük el és amint besűrűsödött, zárjuk el a tűzhelyet. Azonnal öntsük tisztára mosott üvegekbe. Öntsük színültig az üvegekbe, csavarjuk rá a kupakot és állítsuk fejre. Csomagoljuk újságpapírba, tegyük plédek-párnák közé (szárazdunszt) és csak akkor vegyük ki, ha teljesen kihűlt (egy nap). Mivel tartósítószert nem tartalmaz a lekvárunk, felbontás után hűtőben tároljuk és 1-2 héten belül el kell fogyasztani. A pudingport el is hagyhatjuk, helyette hagyományos módon, sűrűsödésig főzhetjük a lekvárt, de én minden lekvárt így készítek már, mert nagyon finom, krémes lesz tőle az állaguk.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása