Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Fogsz egy szép fej friss brokkolit (vagy egy legalább fél kilós csomag mirelitet), alaposan megmosod, rózsáira szeded. A szárának csak az alsó, keményebb részét vágod le, a többit felszeled félcentis karikákra. Ha túl fás a héjánál, azt nyugodtan hámozd le, de kár kidobni a zsenge belsejét pusztán azért, mert szár, kellemes torzsaszerű íze van. A szétszedett, felaprított brokkolidarabkákat a fele vajon egy serpenyőben, wokban fedő alatt párolod, rázogatva néha. Amikor egy picurka levet ereszt, szórsz rá egy kicsi sót, fehér borsot, ha szereted, késhegynyi szerecsendiót. Úgy 10 perc párolás után (ha mirelitből csinálod, a fele is elég) beleborítasz 2 dl főzőtejszínt, majd a fele reszelt sajtot beleteszed, s a sajt elolvadásakor már egy kellemesen sűrű mártást kapsz szép zöld brokkolidarabokkal. Közben a tésztát előírás szerinti ideig főzöd sós vízben, melybe esetleg tehetsz egy löttyintésnyi olajat is (sose főzd tovább, mert a durum tészta pont attól remek, hogy nem kell egy évig főzni, hanem pár perc forrás után lekapcsolva a vízben hagyni és ott a kívánt mértékűre puhul, ezt kóstolással megállapíthatod - én nem szeretem, ha olyan puha és ragacsos lesz, mint a szokásos x-tojásos tészták). Mivel a rakott tésztához ott a tejszínes-sajtos mártás, az se baj, ha a szokásosnál kissé keményebbre hagyod. Amikor mindkét összetevő kész, fogsz egy nagy jénait, a vaj másik felével kikened, majd teszel egy réteg alaposan lecsepegtetett tésztát bele, ráöntöd a brokkolis mártás felét, elsimítod, megint tészta, megint brokkolis mártás, majd a végén tésztával befejezed. A tetejét megszórod a maradék reszelt sajttal. Forró sötőben a sajt pirulásáig sütöd. Ha szeretnéd színesebbé varázsolni, megteheted, hogy a brokkoli mellé a mártásba aprítasz pár falat piros húsú paprikát, egy marák kukoricát is, de ezt még akkor tedd, amikor a brokkolit párolod. Sose várd meg, hogy megpuhuljon a brokkoli, mert abban a pillanatban szétkenődik, kicsit mindig ropogósnak kell maradnia. Mivel laza szerkezetű (sokkal inkább, mint karfiol rokona), hamar elkészül, átpárolódik.