Bezárás
Köszöntjük
Átirányítjuk megújult weboldalunkra, ahol nagyszerű inspirációkat találhat.
Folytatás

Hozzávalók

1 csipet tengeri só
2 darab tojás
½ dl tej
500 g finomliszt
1 dl tejföl
50 g porcukor (+200g a töltelékhez)
250 g margarin
20 g élesztő
½ rúd vaníliarúd
1 kanál zsemlemorzsa
50 g mazsola
3 cl rum
200 g dió

Leírás

A tésztát előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, vagy margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk az élesztőt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük. A tölteléknél feltüntetett mazsolát, forró vízben megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk 3 cl rummal, lefedjük, félórát érleljük benne, majd lecsepegtetjük. A töltelékhez felhasítjuk a vanília rudat, kikaparjuk a belsejéből a vanília pépet. A porcukorral együtt elkeverjük a tejben, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és (ha túl lágy) a zsemlemorzsát. Hagyjuk langyosra lehűlni. A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően, lisztezett munkalapon, 5 ml vastag téglalapokra gyújtjuk. Az első lap tetejét, vékonyan megkenjük tojás fehérjével. A hosszabb oldalán, szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét és egyenletesen megszórjuk a mazsola 1/4 részével. A két rövidebb oldalon, 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve, lazán feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen, fél órát pihentetjük, vagy addig, míg a tojássárgája meg nem szikkad. Ekkor finoman, könnyedén megkenjük a tojás fehérjével és további fél órát pihentetjük száradásig. A sütőt előmelegítjük, 180 fokra (3 fokozat). A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, vagy fapálcikával, hogy ne repedjenek és középső borda magasságra állított rácson, 30-40 percig, aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját, 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Repedés oka: Túl sok a töltelék, vagy vékony a lap, vagy nem szurkáltuk meg a tetejét eléggé.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Ajánlatunk

Az ajánlat érvényes2025.04.15.
Rendelj most
1h
h n ó p mp
Friss csirkemellfilé
húspultban kapható
2025
Ft/kg
Friss csirkemellfilé
Az ajánlat érvényes2025.04.15.
Rendelj most
1h
h n ó p mp
Magyar csomós retek
-33%
299 Ft
199
Ft/cs
Magyar csomós retek
magyar termék
Az ajánlat érvényes2025.04.15.
Rendelj most
1h
h n ó p mp
Friss magyar sertéscomb
húspultban kapható
1539
Ft/kg
Friss magyar sertéscomb
magyar termék
1 / 2

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4