Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
A tésztát előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat v. margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk az élesztőt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőben pihentetjük. A tölteléknél feltüntetett mazsolát forró vízben megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk 3 cl rummal, lefedjük, félórát érleljük benne, majd lecsepegtetjük. A töltelékhez felhasítjuk a vanília rudat, kikaparjuk a belsejéből a vanília pépet. A porcukorral együtt elkeverjük a tejben, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és (ha túl lágy) a zsemlemorzsát. Hagyjuk langyosra lehűlni. A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon 5 ml vastag téglalapokra gyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojás fehérjével. A hosszabb oldalán szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét és egyenletesen megszórjuk a mazsola 1/4 részével. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát pihentetjük, vagy addig, míg a tojássárgája meg nem szikkad. Ekkor finoman, könnyedén megkenjük a tojás fehérjével és további fél órát pihentetjük száradásig. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (3 fokozat) A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával vagy fapálcikával, hogy ne repedjenek és középső borda magasságra állított rácson 30-40 percig arany barnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Repedés oka: Túl sok a töltelék vagy vékony a lap vagy nem szurkáltuk meg a tetejét eléggé.