Receptek Desszertek Sütést igénylő Banánkenyér joghurtosan

Hozzávalók

2 darab tojás
2 darab banán
1 tk sütőpor
15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
1 tk őrölt fahéj
1 rúd vaníliarúd
5 kanál natúr joghurt
1 tk szódabikarbóna
15 dkg barna cukor
10 dkg dió
10 dkg öt-fűszer keverék (zab-,búza-,és rozspehely keverék)

Leírás

Mielőtt nekikezdenék, felturbózom a roppant egészséges, de amúgy eléggé jellegtelen ízű pehelymixet. Ez annyit tesz, hogy beleszórom egy száraz, közepes méretű serpenyőbe, és nagy lángon állandóan kevergetve illatosra pirítom. Nem barnítom túl, csak épphogy mélyítek egy kicsit a színén. Utána kihűtöm, majd tisztára mosott kávéőrlőben finomra őrlöm. A \\\"házi\\\" lisztem ezzel készen van. Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra. Alaposan kivajazok és kilisztezek egy 7 centi mély, 25 centi hosszú és 11 centi széles sütőformát, és az aljába sütőpapírt illesztettek. Amíg a sütő bemelegszik, összeállítom a banánkenyér tésztáját. A kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és az őrölt fahéjat összekeverem egy nagy tálban. A puha banánt egy kisebben villával pépesre nyomkodom, aztán a diót durvára töröm a mozsaramban. Ennyi előkészítés után előveszek még egy nagy tálat. Beleteszem a puha vajat, beleszórom a barna cukrot, és robotgéppel jól összedolgozom a kettőt. A cukros vajba ezután jöhet a félbevágott vaníliarúd kikapargatott belseje, majd egyenként a tojások is megérkeznek. Miután mindkét tojást gondosan elkevertem a géppel, belevegyítem a masszába a joghurtot és a banánpépet. Itt a pillanat, hogy a gép helyett fakanalat ragadjak. A joghurtos-banános masszába beleforgatom a lisztes keveréket és a durvára tört diót, aztán a kész tésztát átkanalazom a sütőformába. A már meleg sütőben 1 óra alatt megsütöm a banánkenyeret, és ha 40 perc után úgy látom, hogy a teteje túlságosan pirulna, alufóliát borítok rá, hogy annak védelmében süssem tovább. Akkor van kész, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. Ekkor kiveszem, rácsra téve kihűtőm, majd kifordítom a formából, és lehúzom róla a sütőpapírt. Szeletekre vágva vajjal és dzsemmel szoktuk enni, de a banánkenyér önmagában is jóízű csemege. Megjegyzés: A több banán csak jót tesz neki, nem sokat hígul tőle a tészta, de az íze sokkal intenzívebb lesz. A pehelymix helyett teljes kiőrlésű liszttel is szoktam készíteni. Egy őzgerinc telik meg vele, nekem 30-40 perc alatt megsül! Olyan muffin jellegű, tömörebb süti.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4