Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Az aszalt szilvát kb. egy órával korábban beáztatjuk, langyos vízben, hogy teljesen ellepje. Ha megpuhult, lecsorgatjuk, kimagozzuk, majd felaprítjuk. Közben a langyos tejet a mézzel elkeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. A liszteket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a darált diót, az apróra vagdalt aszalt szilvát, végül a futtatott élesztőt. A langyos vizet apránként adagoljuk, miközben elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már sima, nem ragacsos a tészta és kellően rugalmas, letakarjuk és félrerakjuk kelni. Amikor a duplájára nőtt megint átgyúrjuk, formázzuk és pl. teflon kuglófsütőbe rakjuk 2/3-ig. Hagyjuk a formában kelni, majd kevés tejjel megkenjük, tetejébe durvára vagdalt diót nyomkodunk és forró sütőbe rakjuk. 10 perc után vegyünk vissza a hőből és közepes lángon süssük, lassan. 40-50 perc alatt kész. Kenyérsütőgépben is elkészíthetjük. A folyamat elején kísérjük figyelemmel, milyen a tészta állaga. Ha lágy, tegyünk hozzá kevés lisztet, ha keményebb, pici vizet adjunk hozzá apránként, miközben a gép folyamatosan kever. A megfelelő állagú tészta a keverőtál alján, középen, egy cipóban helyezkedik el. Ha ujjunkkal megnyomkodjuk, rugalmas. Én a kenyérsütőgépben instant élesztőt használok. A liszt tetejére szórok 1 mk. cukrot, majd erre az instant élesztőt, ez is 1 mokkáskanálnyi. Lehet sütni kenyérformában is, ilyenkor lisztezett, vajazott formába rakjuk a tésztát és megszórjuk apróra vágott, aszalt szilvával és 160 fokon sütjük, 40-45 percig.