Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Szeretne többet megtudni? Nézze meg a sütikre vonatkozó irányelveinket. Cookie beállítások kezelése
Az aszalt szilvát kb. egy órával korábban beáztatjuk, langyos vízben, hogy teljesen ellepje. Ha megp...
Az aszalt szilvát kb. egy órával korábban beáztatjuk, langyos vízben, hogy teljesen ellepje. Ha megpuhult, lecsorgatjuk, kimagozzuk, majd felaprítjuk. Közben a langyos tejet a mézzel elkeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. A liszteket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a darált diót, az apróra vagdalt aszalt szilvát, végül a futtatott élesztőt. A langyos vizet apránként adagoljuk, miközben elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már sima, nem ragacsos a tészta és kellően rugalmas, letakarjuk és félrerakjuk kelni. Amikor a duplájára nőtt megint átgyúrjuk, formázzuk és pl. teflon kuglófsütőbe rakjuk 2/3-ig. Hagyjuk a formában kelni, majd kevés tejjel megkenjük, tetejébe durvára vagdalt diót nyomkodunk és forró sütőbe rakjuk. 10 perc után vegyünk vissza a hőből és közepes lángon süssük, lassan. 40-50 perc alatt kész. Kenyérsütőgépben is elkészíthetjük. A folyamat elején kísérjük figyelemmel, milyen a tészta állaga. Ha lágy, tegyünk hozzá kevés lisztet, ha keményebb, pici vizet adjunk hozzá apránként, miközben a gép folyamatosan kever. A megfelelő állagú tészta a keverőtál alján, középen, egy cipóban helyezkedik el. Ha ujjunkkal megnyomkodjuk, rugalmas. Én a kenyérsütőgépben instant élesztőt használok. A liszt tetejére szórok 1 mk. cukrot, majd erre az instant élesztőt, ez is 1 mokkáskanálnyi. Lehet sütni kenyérformában is, ilyenkor lisztezett, vajazott formába rakjuk a tésztát és megszórjuk apróra vágott, aszalt szilvával és 160 fokon sütjük, 40-45 percig.
© 2025 TESCO GLOBAL Zrt.