Egészséges életmód Egészség Veszélyes szépség: Lábai nem lesznek hálásak ezekért a cipőkért

A meleg napok eljövetelével nemcsak könnyebb és levegősebb öltözékeinket szedjük elő, hanem azokat a cipőket is, melyekben lábaink szabadabban „lélegezhetnek“.  Az első látásra kényelmesnek tűnő cipő nem biztos, hogy megfelelő és ideális lesz az Ön lábának.  

A minőség megfizethetetlen
Tegye kezét a szívére: Melyek azok a legfontosabb kritériumok, melyek  alapján cipőt választ magának? Ugyanis az első helyen a funkcionalitásnak és a minőségi anyagnak kellene lennie, csak ezután következik az esztétikai szempont. A forró napokon megfizethetetlen a szellős bőr- vagy textilcipő. Az egyéb anyagból készült cipők túlzott izzadást, szagot, horzsolásokat vagy repedezett sarkakat okozhatnak.  Az ideális nyári cipők másolják a láb boltozatát és jól illeszkednek hozzá.

Hamupipőke topánkája
Szeretné tudni, hogy lába hogyan érzi magát egy konkrét cipőben? Rajzolja le talplenyomatát egy papírra. A cipőből vegye ki a betétet és helyezze a lerajzolt talpmintára. Nézze meg, hogy a betét fedi-e az egész körvonalat. Gratulálunk, ha igen, az Ön lábai szinte vattába bugyolálva érzik magukat.  Ha viszont a talpból valami kilóg, lába a cipőnek ebben a részében deformált.

Strandpapucsot csak a strandra
Nem is tudja elképzelni nélküle a nyarat? A strandpapucs  (flip-flops) nagyszerű, de az Ön lábai ezzel nem értenek egyet. Mindennapos használatukkal nemcsak balesetet, de lábfejének deformációját is kockáztatja.  A járás a strandpapucsban nem stabil, gyakran keletkeznek hólyagok az ujjak között és hosszan tartó viselésük gyengíti az izmokat és az ízületeket. Ha gumiból vagy műanyagból készültek, a láb izzad, a baktériumok szaporodnak, ami  penészgombákat és fertőzéseket okozhat. Ez kizárólag az úszómedencéhez, vagy strandon használatos nyaralócipő.

Gumicipők
Ezek a cipők már néhány éve a piacon vannak, és azóta is töretlenül kedveltek.  A felnőttek különféle színű gumicipőket viselnek és gyerekeiknek is vásárolják. Ez hiba! Talpunkon van a legtöbb verejtékmirigy, melyek egy nap alatt csaknem fél liter verejtéket termelnek. Ezek a gumiban maradnak és valóságos paradicsomot jelentenek a baktériumok számára. Az ilyen cipőknek nincs megfelelő alakja, ami különféle abnormalitásokat okoz. Az Ön lábainak az ilyen cipők viselése több kárt okoz, mint hasznot.

Balerinát inkább ne
Olyan érzése van, mintha mezítláb járna és minden követ érez a lába alatt? Mindennapos használatra a balerina sem felel meg.  Tulajdonképpen nem nevezhető cipőnek az olyan cipő, mely csaknem 180 fokban behajlítható. A lábnak nem stabil, a láb boltíve lesüllyed, és ráadásul a férfiaknak sem tetszik.  

Tűsarkú körömcipő
A magas sarkú cipő nőies és csábító, de ha hosszú távon visel ilyet, problémája lehet. Ha nyáron sem tud lemondani róluk,  sarka legfeljebb 4 – 5 cm magas legyen. Hosszútávú viseléskor gyengülnek és rövidülnek az izmok és az ízületek, deformálódnak a lábujjak.  Ha minden nap magassarkút visel, előfordulhat, hogy amikor alacsony sarkú cipőt vesz fel, elpattan az Achilles-ina.

 

Forrás: medbroadcast.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása