Bezárás
Köszöntjük
Átirányítjuk megújult weboldalunkra, ahol nagyszerű inspirációkat találhat.
Folytatás
Tippek és tanácsok Tuti tippek spenóttermesztéshez

Így neveljünk magról spenótot

Ha úgy döntünk, hogy spenóttermesztésbe fogunk, először is készítsünk elő egy kisebb cserepet. Szórjuk bele a földbe a magokat kb. 2 cm mélyen. Az apró hajtásoknak 5-14 napra van szükségük ahhoz, hogy kibújjanak, attól függően, hogy milyen fajtájúak. Amikor minden száron van már 2-3 levél, a növények készen állnak arra, hogy átültessük őket egy nagyobb cserépbe.

A tökéletes cserép titka

Ahhoz, hogy nagyra nőhessen a spenótunk, megfelelő cserépre van szüksége. Válasszunk olyat, ami kb. 15-20 cm mély, és elég széles. Az már rajtunk múlik, hogy több kisebb cserépbe ültetjük a palántákat, vagy inkább egy hosszúkás ládába tesszük őket. 

Fontos a távolságtartás

A spenótmagokat kb. 8 cm-es távolságra ültessük el. Ha a növekedés korai szakaszában már lecsipkedjük a leveleket, akkor csökkenthetjük az ültetési távolságot 5 cm-re.

A gondozás legfontosabb szabályai

  • Ha ősszel kezdünk bele a spenótnevelgetésbe, helyezzük a palántákat napos helyre. Ilyenkor a nappalok rövidebbek és kisebb a sugarak ereje, így a növények jól tűrik a közvetlen napfényt.
  • A tavaszi vagy nyári ültetés során a cserepeket tegyük inkább árnyékos helyre, védve a tűző napsugaraktól, így elkerülhetjük, hogy megégjenek a palánták levelei.
  • A forró nyári napon kizárólag árnyékban tartsuk a növényeket.
  • A termesztéshez használjunk magas minőségű virágföldet, ami gazdag szerves anyagokban. A talaj textúrájának morzsásnak és agyagosnak kell lennie.
  • A cserépben történő spenótnevelésnél nagyon fontos, hogy a talajnak jó legyen a vízelvezető képessége.
  • A talaj ph értékének semlegesnek kell lennie.
  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy a spenót rendszeresen locsolva van, de nincs elárasztva. Ez ugyanis a gyökér rothadásához és különböző gombás megbetegedésekhez vezethet. Kerüljük e levelek nedvesítését is.
  • Fontos, hogy olyan cserépbe ültessünk, amelyen vannak lyukak a víz elvezetése érdekében.
  • A spenótmagok akár már 4 fokban is képesek kicsírázni, de a meleget is jól viselik.
  • A legoptimálisabb hőmérséklet a számukra 10 és 27 fok között van.
  • A spenót nem igényel különleges gondoskodást. Rendszeres öntözés, műtrágyázás és jó minőségű föld. Ez a spenóttermesztés kulcsa.

Betakarítás és tárolás – erre figyeljünk

A spenót leginkább tavasszal és ősszel növekszik, nyáron hajlamos a fakulásra és kiszáradásra.

A spenótot két különböző állapotban lehet leszedni:

  • bébispenótként,
  • érett spenótként.

A spenót a csírázás után 37-50 nappal készen áll a betakarításra, a tenyésztési körülményektől és a fajtától függően. A fiatal leveleket már a növekedés kezdetén le lehet szedni, ekkor beszélhetünk bébispenótról. A bébispenótnak zsenge íze van, jól passzol salátákba vagy smoothie-kba. Meg is főzhetjük, de úgy értékes tápanyagokat veszíthetünk. A fiatal levelek szárát is meg lehet enni, mert puhák és ízletesek.

Az érett spenótot később, általában a csírázást követően 50 nappal szedik le. Ebben a formában a spenót különösen alkalmas a főzésre. A leveleket alaposan meg kell mosni, és meg kell szabadulni a kemény részektől, különösképp a száraktól. Ezután megpárolhatjuk vajon vagy olajon, majd köretként tálalhatjuk, esetleg készíthetünk belőle szószt vagy felhasználhatjuk töltelékhez. Le is fagyaszthatjuk, nem fog tönkre menni.

Spenótos finomságok

Tuti tippek spenóttermesztéshez

A háromszínű tészta bébispenótos pestóval a gyermekek kedvence, akár már 8 hónapos koruktól fogyaszthatják.

A lasagne spenótosan elkészítve biztosan mindenkinek elnyeri a tetszését.

Ha valami különlegesre vágyunk, próbáljuk ki a spenótos-lazacos tekercset. Biztosan nem fogunk csalódni.

Gondolta volna?

A víz, amit a krumplifőzéshez használunk, természetes trágya a növényeink számára, ugyanis a főzés közben rengeteg vitamin kerül bele. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd használjuk a kinti és a benti növényeink öntözésére hetente egyszer.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása