Egészséges életmód Egészséges ételek Szuperélelmiszerek: Ne az egzotikusat, hanem a bevált hazait keresse!

Mindmáig nem áll rendelkezésünkre e fogalom  tudományos meghatározása, általában azonban szuperélelmiszernek minősülnek a magas vitamin-  és  ásványianyag tartalmú élelmiszerek. Úgyszintén lehetnek antioxidánsok forrásai is – ezek olyan anyagok, melyek meggátolják szervezetünkben a sejtkárosodást és megelőznek számos betegséget. Az Európai Tanács élelmiszerekről szóló rendelete szerint a szuperélelmiszer meghatározás leginkább az olyan gyümölcsökre és zöldségekre használatos, melyek magas tápértékük miatt jobban elősegítik az egészség megőrzését, mint más élelmiszerek.   
Szükségtelen drága egzotikus szuperélelmiszereket vásárolnia. Itthoni földrajzi viszonyaink között is elegendő mennyiségben megtalálja őket.

A fokhagyma

Már nagyanyáink is mindent a fokhagymával gyógyítottak, ezért mi is bátran megbízhatunk benne.  Megelőzi a vastagbél-, gyomor-  és a mellrákot. A fokhagyma az alicinnek köszönhetően csökkenti a magas vérnyomást.  Antibakterális és vírusölő tulajdonságai az átmeneti téli és őszi időszakban védenek bennünket a gombák, paraziták és a megfázás ellen.

Az alma
Ne hagyja magát meggyőzni mindenféle marketingszakértő által afelől, hogy az egzotikus acaia vagy goji  a legmegfelelőbb szuperélelmiszer.  A házunk táján termő egyszerű piros alma ugyanis annyi antioxidánst tartalmaz, mint 13 adag gojiból készült dzsúsz.  Főleg a héja nagyon sok rostanyagot tartalmaz, ami a szervezet egészséges működése érdekében biztosítja Önnek a toalett rendszeres látogatását. Ezen kívül C vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, magnézium, vas és cink. Előnye az alacsony kalória-  és cukortartalom.

Az áfonya
Vidékünkön bőven megtalálható ez az apró bogyós gyümölcs, s a termőszezonban  valósággal meg kellene tömnie magát vele. Az áfonya ugyanis az öregedés  és az Alzheimer-kór bevált ellenszere. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, védi a húgyhólyagot a fertőzésektől és egyben erős antioxidáns. Ha ehhez hozzávesszük kitűnő ízét, mindenkinek világos, hogy érdemes az áfonyára szavazni.  

A brokkoli
A brokkolit gőzöléssel készítse el, hogy ne veszítsen értékes vitaminjaiból. Ez a dicsfénnyel övezett ropogós zöld szépség elősegíti a vérképződést, védi szervezetünket néhány ráktípus ellen, bestartolja az anyagcserét és védi a sejteket a károsodástól.   

A méz
Nyert ügy, ha nem allergiás a mézre. A méz javítja az ellenállóképességet, segít az anyagcserezavaroknál, az emésztőrendszer gyulladásainál, túlsavasodáskor, javítja a vérképzést. Gyorsítja a sebek gyógyulását és a szövetek megújulását. A virágmézek kiválóan alkalmasak a gyerekek, idősek és műtét utáni betegek számára.

A tönköly

Az ásványiaanyag és fehérjében gazdag könnyen emészthető gabonaféle erősíti az immunrendszert és a búza legegészségsebb formájának tekinthető. Amennyiben allergiás a gluténre, valószínűleg a tönkölyt jól fogja tűrni. Vigyázat!  A tönköly glutént tartalmaz, tehát nem alkalmas a lisztérzékenyek számára.

A dió
A dió fehérjékben, zsírokban és telítetlen zsírsavakban gazdag, s ezeket szervezetünk nem tudja előállítani. Ezért a vegetariánusoknak olyan gyakran kellene fogyasztaniuk, mint másoknak a húst. A dió E, B1, B6 vitaminokat, folsavat, magnéziumot, rezet, cinket is tartalmaz.  Ez az egyveleg jó hatással van a pszichikára, a szexuális működőképességre, vérnyomásra, belekre, tüdőre, agyra, de a hajra, körmökre és a bőrre is.

A spárga

Az alacsony kalóriájú spárga tele van természetes antioxidánssal.  Hat darabja fedezi a napi káliumszükséglet felét.  Folsavtartalma miatt ajánlott a terhes nőknek és az Alzheimer-kórban szenvedőknek.  A spárga vizelethajtó, köszvénymegelőző hatású, szabályozza a magas vérnyomást. A spárga leve segíti az alkohol lebontását.  

A juhtejből készült  jogurt

Bizony, a juhtejből készült joghurtnak is helye van ebben a szuperjegyzékben.  Olvassa figyelmesen a címkét, mert csak az az igazi, mely tejet és élő kultúrát tartalmaz. Tele van fehérjékkel és B12 vitaminnal, mely serkenti az agyműködést.  Sűrű és kövér? Az egészséges zsírmennyiség hasznos jónéhány vitamin beépüléséhez, hormonképződéshez, a szív- és az érrendszer  működéséhez.  Vonalainak sokkal többet árt a cukor, mint a zsír.  

Források: EUFIC, wikipedia

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása