Ez a weboldal már nincs optimalizálva a(z) Mozilla 5.0 böngészőre.
A weboldal tartalmában vagy egyes funkcióinak működésében hibákat tapasztalhat.
A legjobb élményért kérjük használja az alábbi böngészők egyikét:
Gyakran hallani, hogy a lejárat csak egy formalitás. De vajon mit jelent valójában a szavatosság, és mikor lehet még biztonságosan fogyasztani egy terméket a szavatossági idő lejárta után? Ebben segítünk eligazodni.
Az élelmiszerek esetében többféle megjelölés is szerepelhet, amelyek jelentése nem mindig egyértelmű. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mit jelent a szavatosság, hogyan értelmezhető a lejárati idő jelölése, és mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között.
A minőség-megőrzési idő azt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. Leggyakrabban a szárított, fagyasztott, konzervált és egyéb tartós élelmiszereknél tüntetik fel. A minőség-megőrzési idő letelte után akkor fogyaszhatod az élelmiszereket, ha a csomagoláson ajánlott módon tároltad, és a csomagolás sértetlen. Lehetséges, hogy a minőség-megőrzési idő dátuma után az élelmiszer elveszti ízét, illatát, szerkezetét. Fogyasztása azonban biztonságosnak mondható, ha csomagolása sértetlen, és az élelmiszer íze megfelelő. A felbontott élelmiszereket a minőség-megőrzési idő letelte után már inkább ne fogyaszd.

A fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszereket jelölik így. Az olyan élelmiszereket, melyek fogyaszthatósági időpontja letelt, már nem szabad fogyasztani, még akkor sem, ha megfelelően volt tárolva. A tárolási körülményeket be kell tartani, mert egészségügyi komplikációk léphetnek fel. A fogyaszthatósági időt meghosszabbíthatod az élelmiszer azonnali lefagyasztásával. Az olyan élelmiszerek felnyitásakor, melyeken fel van tüntetve a fogyaszthatósági idő, tartsd be a tárolási előírásokat, és a felbontás utáni fogyasztási utasítást, amely napokban van meghatározva.
Tipp: Élelmiszerek, melyek nem valók a fagyasztóba
A lejárati idő értelmezése sokszor félreértésekhez vezet. Míg a minőségmegőrzési idő után a fogyasztás nem tilos, addig a fogyaszthatósági idő után már veszélyes is lehet. A lejárati idő jelölése a csomagoláson kötelező, figyelj rá már vásárláskor!
Néhány élelmiszer a szavatossági idő lejárta után is fogyasztható, főleg ha minőségmegőrzési időt tüntettek fel rajta. Ilyenek lehetnek például:
De ezeknél is mindig nézd meg a színt, szagot, állagot, és csak akkor fogyaszd el, ha nem tapasztalsz eltérést!
Négy tipp az élelmiszerek környezetbarát tárolására

Lucia Grigová foodblogger szerint a kulcs a tudatos tervezés. A szavatossági idő figyelembevételével könnyebben beoszthatod, mit és mikor használj fel.
Praktikus tanácsok:
Kiemelten figyelj a hús és a hústermékek esetében, itt tényleg rendkívül becsületesen tartsd be a fogyaszthatósági időt. „Jómagam biztosan nem ajánlanám az olyan hús és hústermékek fogyasztását, melyek fogyaszthatósági ideje lejárt. Azt ajánlom, inkább előzzük meg az olyan helyzeteket, amikor felfedezünk a hűtőben egy fogyaszthatósági időpont utáni terméket, s azon vacillálunk, hogy megkockáztatjuk-e az ilyen termék fogyasztását, vagy inkább kidobjuk“ mondja Lucia és néhány ötletet ad, miképp lehet az ilyen helyzetet elkerülni.
Például az étlap megtervezésével. Véleménye szerint a húst semmiképpen sem kellene raktárra vásárolnunk, csak akkor vegyük meg, ha biztosan tudjuk, hogy megfőzzük még aznap, vagy legkésőbb másnap. Jó ötlet a húst lefagyasztani még a fogyaszthatósági időpont letelte előtt, s ezzel meghosszabbíthatjuk eltarthatóságát. Kiolvasztása után azonban azonnal hőkezelni kell és minél hamarább elfogyasztani.
A csomagolásokon az eltarthatósági idő egy okból van feltüntetve – egészségünk megőrzése érdekében. Ennek lejárta után Lucia szerint is csak saját felelősségünkre szabad fogyasztani. Okosabb, ha csak akkor veszünk fogyaszthatósági időponttal jelölt friss élelmiszereket, ha szükségünk van rájuk. Azt tanácsolja, ne vásároljuk ezeket raktárra, vagy azért, mert talán pár nap múlva jól jön. „Fontos az is, hogy már vásárláskor figyeljünk a fogyaszthatósági időre és már a boltban gondoljuk át, hogy el tudjuk-e fogyasztani a jelölt dátumig. Továbbá fontos ezeket a hűtőszekrényben is ellenőrizni – legyen átlátható, mit meddig kell elfogyasztani. Ez a követelmény talán első látásra nem tűnik reálisnak, mert mai életstílusunk nagyon hektikus, de a hűtő tartalmának ellenőrzése a gyors tempó mellett is megvalósítható“ – teszi hozzá az ismert szlovák blogger.

A szavatossági idő lejárta után minden fogyasztás saját felelősségre történik. A szavatosság jelentése nem azonos a garanciával, élelmiszereknél inkább a biztonságos fogyaszthatóságot jelzi. Az exp lejárati idő feltüntetése a csomagoláson erre figyelmeztet.
Zárásként: tartsd észben, hogy a fogyaszthatósági idő, minőségmegőrzési idő, szavatossági idő nem csupán dátumok – ezek a saját és családod egészségének védelmét szolgálják.
Élelmiszerek, melyek nem valók a fagyasztóba -https://tesco.hu/hello/cikk/elelmiszerek-melyek-nem-valok-a-fagyasztoba/19762/
Négy tipp az élelmiszerek környezetbarát tárolására - https://tesco.hu/hello/cikk/negy-tipp-az-elelmiszerek-kornyezetbarat-tarolasara/33892/