Bezárás
Köszöntjük
Átirányítjuk megújult weboldalunkra, ahol nagyszerű inspirációkat találhat.
Folytatás
Tippek és tanácsok Sütési ötletek és receptek kezdőknek

Sokan arról álmodunk, hogy egyszer majd olyan süteményeket sütünk, mint nagymamánk. Tökéletes tortáiból vaníliaillat áradt és álomszép volt. A tökéletességhez viszont biztosan ő is a kevéssé átsült tészták, vagy az összeugrott krémek tapasztalata által jutott el.

Tudta, hogy a sütőpor egy idő után elveszti hatását, a só pedig kiemeli a sütemény ízeit, s nem mindegy, hogy milyen lisztet használ? Hogyan kerülhetőek el a sütési hibák és milyen trükköket kellene ismernie a sütemények és torták sütésekor? Jöjjön és süsse ki velünk a sütnivalót!


A süteményrecepteket olvassa el előre

Szánjon elegendő időt arra, hogy átgondolja és előkészítse a sütéshez szükséges hozzávalókat és eszközöket. Legtöbb esetben érvényes, hogy szobahőmérsékletű vajat és tojást kell eldolgozni, olykor pedig egy nappal hamarább kell elkészíteni a hozzávbalókat, illetve néhány órát várni kell az eredményre. Ha ezeket előre tudja, számításba veheti és semmi sem lepheti meg és nem veheti el kedvét a sütéstől.  

A 10 leggyakoribb hiba sütés közben, mely elronthatja a kalácsot

10 hiba, mely teljesen elronthatja süteményét!

Mivel helyettesíthető a tojás?

A receptekben minden hozzávalónak helye van, éspedig az egyes hozzávalók közötti vegyi reakciónak köszönhetően, mely a sütés alatt végbemegy. Viszont, ha valamelyiket egészségi, vagy táplálkozási okok miatt mással kell helyettesítenie, először nézzen utána, ez mivel lehetséges, másképpen előfordulhat, hogy a végeredményben csalódni fog.

Ez a lisztre is érvényes. A sima liszt apróbb szemcséjű, ezért gyorsabban és könnyebben oldódik ki belőle a glutén. Ha darás lisztet használ helyette, a sütemények morzsalódni fognak.


Keverés és habverés közben figyelje az időt

vaj és tojás megfelelő elkeverésével a sütemény finomabb, lágyabb szerkezetű lesz. A tojássárgáját a cukorral addig keverje, amíg színe világossárga, szinte fehér lesz. A krém akkor megfelelő, ha a habverő nyoma látható benne. A tojásfehérje habja akkor elég kemény, amikor a tálat fejjel lefelé fordítja és a hab nem esik ki belőle. Ne becsülje alá a tésztagyúrást sem, miközben a tésztába levegő kerül és az lazább, porhanyósabb lesz.



Gyümölcsös habcsók

Honnan lehet tudni, hogy megsült-e már a kalács?

Ennek legegyszerűbb módja, ha egy hurkapálcát szúrunk a közepébe. Ha szárazon húzza ki, a sütemény megsült.

A tészta színéből is lehet erre következtetni. Nem sült át eléggé, ha még nem aranysárga színű, ezért még pár percig hagyja a sütőben. Százszázalékos bizonyosságot szeretne? Akkor tegye tenyerét a süteményre és lágyan nyomja meg a tetejét. Az átsült tészta visszaugrik, a nyers tészta enyhén deformálódik.



Az étkezési szóda és a sütőpor legyen friss

Ritkán süt és a szódabikarbóna csomagolását nem győzi elhasználni? A fogyasztási idő lejárta után vegyen mindig újat! Ugyanúgy, mint a sütőpor, az étkezési szóda is veszít hatóerejéből és előfordulhat, hogy süteménye emiatt nem nő akkorára, ahogyan azt Ön várná.

Ötlet: Figyeljen a sütőpor és szódabikarbóna mennyiségére, mert ha sokat tesz belőle a süteménybe, szépen megdagad ugyan, de gyorsan le is lapul és kiszárad a sok sütőportól.


A só kiemeli az ízeket

Minden süteménybe tegyen egy csipetnyi sót is, még akkor, ha recept nem írja. A só ugyanis szépen kiemeli az egyes ízeket – legyen az csokis teasütemény, vagy frissítő málnatorta.


Sütési ötletek és receptek kezdőknek

      A sörös brownie-nak is jót tesz egy pici só


Állítsa le a multitaskingot és csak a sütésre koncentráljon


Azok közé tartozik, akik sütés közben főznek, házi feladatot írnak a gyerekekkel, közben telefonjaikat intézik és tévét néznek? Fantasztikus, hogy minderre képes, de ezt be kéne fejeznie. A sütés konyhaművészet és felüdülés, s teljes odafigyelést igényel. Próbálja ki hozzá  a Go Cook termékeket!


A sütőformát is készítse el

Ha a recept azt írja, hogy a sütőformát kenje ki, szórja meg liszttel, akkor mindezt alaposan végezze el. Ne hagyjon szabad helyet rajta, ahol a torta megéghet. Ugyanez érvényes a sütőpapírral bélelt sütőpléhek esetében is. Hiszen biztosan nem szeretné, ha igyekezete hiábavaló volna.
Nézzen szét GoCook terméink között!

Forrás: www.bbcfood.com, www.thedailymeal.com, www.cuketka.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása